Houkuttele perhoset ja pörriäiset puutarhaasi kasvivalinnoilla

Auringonkukka, Helianthus
Punahattu, Echinacea purpurea ’Magnus’
Punalatva, Eupatorium purpureum
Syyssyrikkä, Buddleja davidii ’Black Night’
Pihasyreeni, Syringa vulgaris ’Alba’

Monilajisessa puutarhassa on yleensä automaattisesti kasveja, jotka houkuttelevat perhosia ja muita pölyttäjiä luokseen. Aurinkoon ja mieluiten tuulensuojaisaan paikkaan sijoitetut, tiheät kasvustot ja eri aikaan kukkivat, tuoksuvat kukat houkuttelevat perhosia, kimalaisia ja mehiläisiä siirtymään kukasta kukkaan.

Luonto kiittää ja tuottaa satoa ihmisille ja eläimille, kun puutarhaan istutetaan jo varhain keväällä kukkivia mesikasveja, jotta ensimmäisenä herääville pöyttäjlle on tarjolla heti ravintoa. Myöhemmin kukkivilla lajeilla huolehditaan, että ruokaa riittää myös kesään ja syksyyn. Monet elo-syyskuussa kukkivat perennat ovatkin suurten päiväperhosten houkuttelijoita. Niiden lepattelua sankoin joukoin pääseekin seuraamaan erityisesti loppukesällä.

Vaikka täysikasvuisten perhosten seuraaminen on hauskaa, niitä ei ole, ellei huolehdita myös toukkien ravinnonsaannista. Tähän sopivat monet ns rikkaruohokasvit, kuten pietaryrtti, nokkonen, karhunputki ja maitohorsma. Kun puutarhassa on luonnontilainen nurkkaus, kasvavat nämä lajit itsekseenkin, eikä kitkeminenkään rasita niin paljon.

Kesäkukat

Sipulikukat

Perennat

Puuvartiset

Yrtit ja vihannekset