Pionit kukkivat komeasti, kun muistat muutaman perusasian

Pionit kuuluvat rakastetuimpiin perennoihin. Siksi ne ovatkin säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Pionit kasvattavat tuuhean, pensasmaisen lehdistön ja kukkivat useimmiten jo alku- tai keskikesällä. Niiden kukinnalle on tärkeää kasvurauha ja oikea istutussyvyys.

Suuret ja pulleat, mutta myös painavat kukat ovat pioneille tyypilllisiä ja sateen sattuessa ne painuvat maata kohti, ellei niitä tueta. Yksinkertaiskukkaiset lajit eivät sateista hätkähdä.

Monet lajit tuoksuvat huumaavasti, mutta silti maltillisesti ja ovat myös mainioita leikkokukkia, mikäli raaskii niitä maljakkoon ottaa. Täysin avautuneita kukkia ei kannata leikata, sillä maljakossa kestävät parhaiten vielä nupulliset, mutta juuri avautumassa olevat kukat.

Näin onnistut:

  • Valitse aurinkoinen kasvupaikka, sillä siinä nuppuja kehittyy paljon ja varret kehittyvät tanakoiksi.
  • Istuta pioni syvämultaiseen, ravinteikkaaseen maahan. Mullan syvyys vähintään 40–50 cm.
  • Läpäisevä, ilmava maa on pionille suotuisa. Seisovasta vedestä se ei juuristoalueellaan pidä.
  • Oikea istutussyvyys on tärkeä pionin menestymiselle ja kukinnalle: juuriston täytyy jäädä lähelle maan pintaa. Sopiva istutussyvyys on usein sama kuin kasvatusastiassa, sillä juurakon yläosassa sijaitsevat kasvusilmut eivät saa jäädä liian syvälle maan alle.
  • Anna pionille kasvurauha. Se ei pidä siirtelystä.
  • Jos haluat jakaa juurakon, tee se syyskesällä tai syksyllä. Nosta juurakko kokonaan ylös ja jaa se osiin terävällä lapiolla. Vanhan pionin juurakko on iso ja syvälle ulottuva. Istuta jakopalat, joissa jokaisessa täytyy olla kasvusilmuja, uudelleen entiseen syvyyteensä saman tien. Pioni ei ilahdu jakamisesta, joten se voi aluksi hieman taantua. Kun se juurtuu uudelleen, kasvu ja kukinta alkavat jälleen.

Perinnelajien ja –lajikkeiden rinnalle on tullut harrastajien kiinnostuksen myötä esimerkiksi suurikukkaiset Itoh-pionit. Ne ovat ruohovartisten ja puupionien risteymiä, joiden talvenkestävyys on hyvä ja kukinta, usein tuoksuva, on muita pioneja pidempi. Itoh-pioneja on myymälöissämme tarjolla pieniä eriä. Kannattaa kysyä saatavuudesta suoraan myymälästä.

Ohjeet perennapenkin perustamiseen löydät tästä.