Hajavalon perennapenkki

Hajavaloa runsaasti saava kasvupaikka luo ihanteelliset valaistusolot useimmille kasveille, joten sellaiselle paikalle valinnan varaa monivuotisissa kukissa riittää. Runsaan kukinnan kehitykselle valo on erityisen tärkeää, mutta se vaikuttaa myös kasvien kasvutapaan, sillä liian vähässä valossa kasvu saattaa olla honteloa.

Hajavalo on lempeää. Suoran auringon paisteen edessä saattaa olla vaikkapa puita, joiden latvus on harvahko, esimerkiksi mäntyjä. Ne päästävät osan valosta lävitseen. Valo on pehmeää, koska päivän kuumin paahde taittuu. Aurinkoa voi nimittäin saada myös liikaa eivätkä kaikki lajit nauti paahtavasta kuumuudesta. Polttavan auringon alla ja hellekausina ne joutuvat käyttämään suuren osan voimistaan toipuessaan päivän koettelemuksista.

Hajavalo tarkoittaa voittopuolisesti valoisaa kasvupaikkaa. Valo voi siilautua kasvillisuuden läpi tai paikalla voi olla esimerkiksi siirtyvä varjo. Pieni puu, muu kasvillisuus tai pihan rakenteet voivat ajoittain pitää auringon takanaan, mutta se ei kuitenkaan piilottele kovin pitkään. Valo-olot vaihtelevat myös sään ja vuodenajan mukaan. Keväällä, kun puissa ei ole lehtiä, valoa puutarhassa riittää siimespaikoillekin. Varjo lisääntyy, kun puiden lehdet kasvavat täyteen kokoonsa.

Valon määrän arviointi ei aina olekaan kovin helppoa. Pihaa kannattaa katsoa sillä silmällä eri vuorokauden- ja eri vuodenaikoina. Rajatapauksissa määrittely voi myös olla vaikeaa. Katso vinkit valon määrittelyyn.

Mallipenkit

Mallipenkkeihimme on valittu kasvit, jotka viihtyvät valoisassa kasvupaikassa. Perennoissa valikoimaa on tarjolla todella laajasti ja lajikkeisto vaihtelee, eikä aina juuri mallin lajikkeita ole ehkä tarjolla. Ehdotetut lajikkeet ovatkin vain suuntaa antavia, ja ne voi mainiosti vaihtaa lajin sisällä korvaaviin, toisiin lajikkeisiin. Penkin värimaailmaa on myös helppo muuttaa vaihtamalla lajikkeita.

Yhdeltä suunnalta katseltavassa istutuksessa korkeat kasvit sijoitetaan taakse. Nuoli osoittaa katselusuunnan.
Kun perennapenkkiä katsellaan eri suunnista, sijoitetaan korkeimmat kasvit keskelle.

Merkkien selitykset ja kasvilistat

Lajikkeet ja kappalemäärät

Lukumäärissä ensimmäisenä yksisuuntaisen penkin kappaleet, toisena monelta suunnalta katseltavan penkin kappalemäärät.

  • Tarhajaloangervo, Astilbe Arendsii ’Amerika’ 6 kpl/6 kpl
  • Jaloangervo, Astilbe Younique ’Silvery Pink’ 5 kpl/10 kpl
  • Kesäpikkusydän, Dicentra formosa ’Baccanal’, 5 kpl/6 kpl
  • Varjohiippa, Epimedium cantabrigiense, 10 kpl/8 kpl
  • Peittokurjenpolvi, Geranium x cantabrigiense ’Karmina’, 16 kpl/22 kpl
  • Tuoksukurjenpolvi, Geranium macrorrhizum ’Ingwersen’s Variety’ 12 kpl/12 kpl
  • Jalokuunlilja, Hosta ’Sum and Substance’ 10 kpl/6 kpl
  • Siniheinä, Molinia caerulea arundinacea, 8 kpl/6 kpl
  • Palloesikko, Primula denticulata ’Alba’, 6 kpl/6 kpl
  • Tummapärskäjuuri, Veratrum nigrum, 5 kpl/5 kpl
  • Sarviorvokki Viola cornuta ’Blue Perfection’, 6 kpl/6 kpl
Tarhajaloangervo 'Amerika'
Jaloangervo 'Silvery Pink'
Kesäpikkusydän 'Bacchanal'
Varjohiippa Epimedium cantabrigiense
Peittokurjenpolvi 'Karmina'
Valkokukkainen palloesikko ja sininen sarviorvokki viimeistelevät istutuksen matalia reunakasveja.
Kuunliljojen (Hosta) sukukunta on todella suuri ja monimuotoinen. Lajien ja lajikkeiden kokovaihtelut ja lehtien värivariaatiot tekevät siitä yhden käyttökelpoisimmista ja selkeälinjaisimmista perennoista.