Ruskakasvit

Japaninpihlaja, Sorbus commixta
Höyhenpensas, Forgethilla major
Pikkuherukka, Ribes glandulosum
Villiviini, Parthenocissus

Ruskakasvit tuovat puutarhaan toisen ”kukinnan” keltaisesta verenpunaiseen vaihtelevissa väreissään. Päivän lyhenemisen ja ilmojen viilenemisen vaikutuksesta alkavat syysvärit näkyä. Lehtivihreä hajoaa ja varastoituu runkoon kasvin valmistautuessa talveen. Kasvu päättyy, siemenet kypsyvät, talvisilmut valmistuvat ja lopulta lehden kiinnityskohta korkkiintuu ja lehti irtoaa. Myös jotkut perennat saavat kauniin syysvärityksen lehtivihreän hajotessa.

Voimakkain ruska syntyy silloin, kun kesä on ollut aurinkoinen ja lämmin. Mutta jos syksy on sateinen, saattaa ruska tärvääntyä sienitauteihin jo ennen alkamistaan. Sen sijaan syksyn kirkkaat säät ja kirpeänraikkaat ilmat viimeistelevät värityksen. Koska syysvärien esiin tulemiseen vaikuttavat kylmän henkäykset, kovin suojaisaan paikkaan istutetut kasvit eivät saa kirkkainta väritystä.

Samallakin kasvilla voi eri vuosina olla laimeampi tai voimakkaampi syysväritys, jopa värisävyt saattavat olla erilaisia. Siksi alla olevassa luettelossa mainitut syysvärit ovat suuntaa antavia ja kertovat, mitä saattaa parhaimmillaan olla odotettavissa.

Puut

Pensaat

Köynnökset

Perennat