Kärhöjen istutus

Kärhöjen istutuksessa on muutama seikka, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kun ne ovat kunnossa, kärhöt kasvavat pitkäikäisiksi ja kukoistavat vuodesta toiseen.

Kärhöjen istutus

Kärhöt eivät pidä seisovasta vedestä juuristoalueellaan, mutta eivät siedä kuivuuttakaan.

Isokukkaisten kärhöjen paakun pinta istutetaan 20 cm:n syvyyteen.

Pienikukkaisten kärhöjen pinta jätetään vain 5 cm maan pinnan alle.

  • Istuta kuohkeaan, syvämultaiseen ja ravinteikkaaseen maahan. Käytä istutuksessa runsaasti uutta, lannoitettua ja kalkittua multaa ja sekoita siihen osa istutuskuopasta kaivettua multaa, jos se on laadultaa multavaa.
  • Suojaa maan pinta paahteelta istuttamalla suurilehtisiä perennoja tai maanpeiteperennoja kärhön eteen.
  • Koska juuret ovat syvällä, annetaan kerrallaan runsaasti vettä, jotta se saavuttaa juuriston. Kärhön tyvellä olevan ja paakun päälle jäävän  mullan voi korvata hiekkakerroksella, joka pitää maan pinnan ilmavana. Ilmava tyvi suojaa kärhöä sairauksilta.
  • Istutusleikkaus ei ole välttämätön. Jos kuitenkin haluat tuuheuttaa kasvia alhaalta, typistä uudet versot ensimmäisen tai toisen lehtiparin yläpuolelta ja ohjaa uudet, kasvavat oksat viuhkamaisesti ennen kuin versot takertuvat toisiinsa.
  • Kärhöt kiipeilevät lehtiensä avulla, joten ne tarvitsevat tarttumapintoja. Sopivia ovat verkot, köynnöspyramidit, säleiköt, muiden kasvien oksat ja narut.

Usein kärhöt istutetaan seinustalle. Paikka on luontaisesti kuiva erityisesti routaeristeiden takia, mutta myös siksi, että räystäs ja kärhön kasvaessa köynnös itse toimivat sateenvarjona.

Koska kärhöt eivät pidä kuivuudesta, on niiden kasteluun kuivassa paikassa panostettava. Samalla kannattaa muistaa, että varsinkin isokukkaisen kärhön juuristo on syvällä, eikä pelkästään pintamaan kastelu ulotu juuristoon asti.

Kärhön voi myös istuttaa hieman kauemmaksi seinästä ja asetella se hieman vinoon seinustaa kohden. Näin juuret hyötyvät sateen suomasta kosteudesta.