Pihasuunnitelmat ja puutarhan suunnittelu

Mieluisa ja toimiva piha – sinun toiveidesi mukaan

Oman näköinen piha lisää hyvinvointia ja pihan käyttöä. Se on toinen olohuone, jossa kaikki perheen jäsenet voivat elää itselleen mieluisaa pihaelämää, kaikkina vuodenaikoina. Haluatko sellaisen pihan? Voimme auttaa sinua.

Tutustu pihasuunnitelman sisältöön ja hintaesimerkkeihin

Yhteydenotot:
suunnittelu(at)muhevainen.fi
📞 050 591 6783
tai linkistä:

Kun rakennat uutta tai uudistat vanhaa pihaa

Ammattilaisemme auttaa sinua tekemään pihastasi puutarhan.

Pihasuunnitelman lähtökohtana ovat aina sinun toiveesi ja tarpeesi. Siksi kuuntelemme sinua tarkalla korvalla. Kartoitamme työn perustaksi sinun toiveesi ja unelmasi puutarhasta.

Tärkeät kysymykset:

 • Millainen on unelmiesi piha?
 • Millaisella pihalla sinä ja perheesi viihdytte?
 • Mihin pihaa haluttaisiin käyttää?
 • Palveleeko piha koko perheen tarpeita?
 • Vastaako pihan hoitotarve perheen voimavaroja?
 • Tarvitsetko apua? Ammattilaisemme auttaa.
Suunnittelija jäsentää pihan elementit irrallisista mielikuvista toimivaksi kokonaisuudeksi.

Puutarhasuunnittelijamme antaa asiantuntemuksensa käyttöösi:

”On mahtavaa, jos voi yllättää asiakkaan positiivisesti, vaikkapa mahdollistamalla villiltä tuntuneen pihaunelman.”

Pitkä kokemus puutarhan pulmien parissa ja asiakastyössä ovat antaneet suunnittelijalle perspektiiviä ja näkemystä monenlaisiin pihatoiveisiin ja mitoittamaan ratkaisuehdotukset asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Asiakkaamme kertovat:

”Erityisen ilahtunut olin siitä, miten nopeasti suunnittelija sai kiinni toiveistani ja miten nopeasti hahmotti mahdollisuudet. Pidin myös hänen myönteisestä ja innostuneesta asenteestaan, joka tarttui tilaajaankin ja sai vauhtia uudistusten tekemiseen. Suosittelen ehdottomasti palveluja kaikille.”

”Neuvoja paneutui asiaan, oli asiantunteva ja ehdotti erilaisia ratkaisuja”

”Asiantuntija sai nopeasti kiinni minun maustani ja ehdotti hyviä kasveja ja ratkaisuja.”

Kun viihdyt pihallasi, voit nauttia siitä kaikkina vuodenaikoina

Oikein valitut kasvit vapauttavat aikaasi muuhun puuhailuun tai vaikka löhöilyyn, sillä kasvupaikallaan viihtyvät kasvit ovat helppohoitoisia.

Joskus toimiva ratkaisu pihan pulmiin voi olla pienikin muutos, kohennus tai uusi toiminnallisuus johonkin pihan osaan.

Toisinaan tarvitaan suurempaa remonttia. Esimerkiksi silloin, kun pihan käyttö muuttuu lasten kasvaessa tai omistajanvaihdoksessa, kohdataan toiminnallisuuden kohentamistarpeita.  Myös vanhan pihan rakenteiden tullessa käyttöikänsä päähän tai ylläpitohoidon pitkä laiminlyönti ovat usein piharemontin taustalla.

Talon ulko- tai sisäremontit voivat tuoda sopivan hetken uudistaa pihaa, kun sitä muutenkin joudutaan mylläämään.

Kerro tilanteesi, me kerromme kuinka voimme pihapulmissasi auttaa:

Sinä määrität toimeksiannon laajuuden

Kartoituksen pohjalta suunnittelijamme tekee, toimeksiannon laajuudesta riippuen, joko kokonaisvaltaisen esityksen pihasta tai suppeamman, esim. osasuunnitelman. Suunnitelman yksityiskohtaisuuteen vaikuttaa se, mihin käytät sitä:

 • Jos teetät toteutuksen viherrakentajalla, tarkasti tehdyn suunnitelman avulla kilpailutat viherrakentajat ja saat vertailukelpoiset vastaukset tarjouspyyntöihisi.
 • Jos työstät toteutuksen itse, saattaa ohjenuoraksi riittää luonnosmaisempi suunnitelma.

Kasvivalinnat ovat vain pieni osa pihasuunnitelmaa

Kasvit luovat pihan tunnelman, niiden avulla saadaan näkösuojaa, erilaisia tiloja ja kerroksellisuutta. Kasvivalinnat ovat tärkeässä osassa myös talvella, jolloin kesävihannat kasvit ovat paljaina.

Mutta toimivassa pihassa ja puutarhassa on useita muitakin osa-alueita, jotka suunnitelmassa käsitellään. Osa niistä on välttämättömiä pihan rakenteeseen liittyviä, kuten pinnan kallistukset tai kantavuus esim. sisäänajossa, lumen varastointi, valaistus ja jätteiden käsittely. Niiden sijoittelu ja tarkoituksenmukaisuus ovat tärkeitä pihan sujuvan käytön ja viihtyisyyden kannalta.
Kestävät rakenteet ovat pihan ja puutarhan perustus. Suunnittelijamme ottaa huomioon seikat, jotka vaikuttavat rakenteisiin ja ehdottaa oikein mitoitettuja ratkaisuja. Kun kaikki rakenneasiat otetaan kerralla huomioon, on pihasi käyttöikä pitkä ja vältyt kalliilta, ennenaikaisilta piharemonteilta.

Oikea kasvi oikealle paikalle

Puutarhasuunnittelijamme ottaa huomioon pihasi kasvuolosuhteet ja toivomasi tyylin. Kasvit kasvavat lajilleen ominaisesti ja kauneimmilleen, kun ne on valittu ottaen huomioon kasvupaikkatekijät, kuten valoisuus, tuuliolosuhteet, kasvualusta ja ilmastovyöhyke. Pihan koko vaikuttaa valintoihin, sillä kasvien täytyy täysikokoisinakin mahtua paikalleen.

Ammattilaisen avulla säästyt vääriltä kasvihankinnoilta. Huonosti viihtyvät kasvit sinnittelevät jopa vuosia lähtemättä kunnolla  kasvuun. Lopulta kuitenkin joudutaan uudistamaan istutuksia. Pitkä aika on silloin menetetty puutarhan kasvien kasvuajassa.

Säästät, kun vältyt virheellisiltä kasvihankinnoilta, jotka jäävät lyhytikäisiksi. Autamme sinua valitsemaan kasvupaikallaan viihtyvät kasvit ja neuvomme, kuinka niitä hoidetaan.

Mikä on pihasuunnitelma tai puutarhasuunnitelma

Molemmat nimitykset tarkoittavat samaa asiaa. Pihasuunnitelma on kokonaisvaltainen esitys pihasta. Suunnitelma ottaa huomioon kaikki pihan osa-alueet.  Siinä on mietittynä toiminnot pihan eri osissa aina kasvivalinnoista valaistukseen ja kaadoista kivetyksiin. Suunnittelun lähtökohtana ovat aina pihan haltijan toiveet ja tarpeet.

Valmis puutarhasuunnitelma on oiva apu kustannusarvioiden tai tarjouspyyntöjen tekemiseen sekä pihan rakentamiseen. Puutarhan suunnittelu säästää virheinvestoinneilta ja toteutuksen sudenkuopilta. Sen avulla onnistut kerralla.

Piha suunnitellaan aina yksilölliseen tarpeeseen

Sinä päätät, missä laajuudessa suunnitteluapua tarvitset

 

Yleissuunnitelma on hyödyllinen, kun suunnittelet uuden pihan rakentamista tai vanhan uudistamista. Se on myös aina pihan suunnittelun ensimmäinen vaihe. Sen avulla pihan eri toiminnot loksahtavat kohdilleen – kasvillisuus, oleskelu, leikki ja kulkuväylät. Kaikki toiminnot, jotka pihallesi haluat, löytävät oman paikkansa ja ne mitoitetaan toimiviksi.

Kun rakennat itse ja sinulla on intoa ja jonkin verran omaa osaamista, saattaa yleissuunnitelma olla riittävä.

Istutussuunnitelmaa tarvitset yleissuunnitelman lisäksi silloin, kun haluat tarkat kasviluettelot määrineen ja täsmälliset ohjeet niiden sijoittelusta. Se on avuksi myös silloin, kun laadit tarjouspyyntöjä kasvihankinnoista.

Osasuunnitelma on apuväline silloin, kun pihassasi on jokin ongelmakohta tai toivot muutosta johonkin yksityiskohtaan, vaikkapa ränsistyneeseen istutusalueeseen, uusien toimintojen yhdistämiseen muuhun puutarhaan tai uuden pation vuoksi tarvittavaan näkösuojaan.

Toteutussuunnitelmaa saatat tarvita yleissuunnitelman lisäksi, jos aiot rakennuttaa pihasi viherrakentajalla. Siihen merkitään tarpeen mukaan mm. tarkat materiaali- ja varustevalinnat, tarvittavat määrät, pihan korot sekä työseloste.

Detaljikuvat teemme aina erillisen tarjouksen mukaan. Detaljikuvia saatetaan tarvita toteutussuunnitelman yhteyteen kuvaamaan rakenteita,  esimerkiksi kiveyksen yhtyminen toisesta suunnasta tulevaan kiveykseen tai puisten istutuslaatikoiden rakenteet ja rakennusohjeet.

Jos et ole varma, minkälaista apua tarvitset, tilaa neuvontakäynti. Pihasi ongelmakohdat saattavat ratketa jo käynnin aikana. Jos yhdessä huomaatte suunnitelmaa tarvittavan, voidaan neuvontakäynnin aikaista ideointia hyödyntää suunnitteluprosessissa.

Pihasuunnitelma – mitä se sisältää ja paljonko se maksaa?

Yleissuunnitelma sisältää:

 • Tutustumiskäynti asiakkaan pihassa. Käydään läpi toiveet ja mahdolliset säilytettävät osat sekä pihan ongelmakohdat.
 • Laaditaan luonnos, jossa esitelty tilan jako, määritellään istutusalueet, kulkuväylät, valaistus ja rakenteiden sijoittuminen.
 • Luonnoksen pohjalta käydään läpi muutostarpeet.
 • Tämän pohjalta tehdään valmis yleissuunnitelmapiirros.
 • Mukaan liitettävä ohjeistus sisältää pihan rakentamisen ja hoidon yleiset ohjeet.

Hintaesimerkkejä:

 • Pieni rivitalopiha alkaen 1225,- + km-korvaus
 • Omakotitalopiha alkaen 1500,- + km-korvaus
 • Taloyhtiöille tarjouksen mukaan.

Hinnat sisältävät alv:n 24 %. Kilometrikorvaus 1,50/km veloitetaan molempiin suuntiin lähtöpisteenä Pirkkolan myymälä, Kaarelanvierto 4, 00430 Helsinki.

Istutussuunnitelma sisältää:

 • Tarkka kasviluettelo kasvimäärineen.
 • Kasvien sijainti istutusalueella.
 • Istutussuunnitelma täydentää yleissuunnitelmaa ja sitä voi käyttää esim. kustannusarvion tai kasveja koskevan tarjouspyynnön pohjaksi.
 • Istutussuunnitelman voi tilata erikseen, mikäli istutusalueet tontilla on jo määritelty eikä yleissuunnitelmaa tarvita.

Jos istutussuunnitelma tilataan erikseen, tarvitaan yleensä pihakäynti ja mahdollisesti osapiirros istutusalueesta tai -alueista, joten hinta määritellään erillisen tarjouksen mukaan.

Erikseen on tilattavissa myös:

 • valitun kasvillisuuden hoito-ohjeet. Hinta yleissuunnitelmaa täydentävänä työnä alkaen 500,- 
 • rakenne- ja detaljipiirustukset alk. 500,-
 • kohteeseen räätälöity työselostus alk. 300,-

Kaikki hinnat sisältävät alv:n 24 %. Yllä olevat hinnat ovat suuntaa antavia esimerkkejä.Toteutamme suunnitelmat aina erillisen tarjouksen mukaan.

Yhteydenotot:

 • sähköpostitse: suunnittelu(at)muhevainen.fi
 • puhelimitse: 050 591 6783