Talvisuojauskehikko pienelle kasville. Suojapeite levitetään kehikon varaan.
Talvisuojauskehikko pienelle kasville. Suojapeite levitetään kehikon varaan.

Ikivihreiden talvisuojaus auringolta

Havupuiden ja ikivihreiden pensaiden, kuten alppiruusujen, versot kuivuvat helposti auringon ja tuulen vaikutuksesta maan ollessa roudassa. Lehdet haihduttavat, mutta kasvi ei saa jäisestä maasta lisää kosteutta. Arimpia kuivumiselle ovat nuoret kasvit. Jos kasvi on kärsinyt kasvukauden aikana kuivuudesta, se kohtaa talven heikompana ja helpommin vaurioituvana kuin kasvi, jonka olosuhteet ovat olleet kesöllä ja syksyllä hyvät. Varmista tarvittaessa runsaalla kastelulla syyskesän ja syksyn kuluessa, että kasvisi saavat tankattua nestevarantonsa täyteen ennen talven tuloa.

Suojaa kasvit auringon ja tuulen aiheuttamalta haihdunnalta  varjostus- tai säkkikankaalla tai hallaharsolla, jotka kaikki päästävät osan valosta lävitseen. Ikivihreä kasvi voi talvella paremmin, jos se saa jonkin verran valoa.   Älä levitä suojaa kasvin oksille, sillä ne voivat vahingoittua. Rakenna auringon puolelle teline, johon suoja levitetään. Jos suoja asetetaan vain auringon puolelle kasvia, on se varmasti ilmava ja antaa silti kaivattua varjostusta maan ollessa jäässä.

Tukipuut on helppo asettaa paikoilleen jo syksyllä ennen maan routaantumista. Varsinainen suoja asetetaan paikoilleen maan routaannuttua, yleensä viimeistään vuodenvaihteen jälkeen, sillä auringon haihduttava vaikutus alkaa jo sydäntalvella. Suoja pidetään paikallaan, kunnes maa on sulanut kasvin juuristoalueelta.

Jos talvi on niin leuto, että maa ei jäädy, saavat juuret kosteutta maasta eikä suojaa tarvita haihduntaa estämään. Mutta jos maa ei ole imenyt kosteutta esimerkiksi kasvukauden pitkästä kuivuudesta johtuen, ei kosteutta riitä kasvin käyttöön. Pintakosteus ei kerro kosteustilanteesta syvemmällä  maassa. Tee lapiotesti kuopaisemalla maata syvemmältä juuriston vierestä ja kastele syksyllä tarvittaessa.

Kevätahavalle arat kasvit hyötyvät  roudattomanakin talvena kevyestä varjostamisesta voimakkaimman auringonvalon ja tuulen vaikutuksia vastaan.