Monimuotoinen piha ja puutarha

Ilmastokriisi koskettaa kaikkia ja moni miettii, mitä itse voisi tehdä elonkirjon lisäämiseksi ja ekologisuuden lisäämiseksi pihoillaan. Hyvä uutinen on se, että kaikki teot vaikuttavat ja alkuun pääsee helpoilla ja edullisilla konsteilla.

Tutustu vinkkeihin ⬇️

Monimuotoisuutta lisäävä perushoito

Keväinen nurmikko kukkii keltavuokoin ja kiurunkannuksin.
Pensaiden leikkuujäte on kasattu kuin menninkäisen majaksi, mutta toimii hyönteishotellina.

Harvenna nurmen leikkuuväliä. Vähän korkeampi ruoho selviytyy paremmin kuumista ja kuivista kausista. Jos nurmen joukossa kasvaa apilaa, nurmitädykettä, maahumalaa tai muita matalia kukkalajeja, ne ehtivät paremmin kukkia harvennetulla leikkuuvälillä.

Jätä nurmenleikkuujäte maatumaan nurmikolle, jotta ravinteet palautuvat maahan.

Kasaa puiden ja pensaiden leikkuujäte maatumaan itsekseen pihan syrjäiseen nurkkaan. Sieltä löytävät asuinsijan lukuisat organismit, eliöt ja hyönteiset. Erillistä pörriäishotellia ei tarvita.

Säilytä suuret ja vanhat puut, jos mahdollista. Niissä kuhisee elämää, vaikka ihmissilmä ei havaitsekaan kuin niistä suurimmat. Esimerkiksi vanha kuusi runsaine käpysatoineen on oravien suosikki ja suuri haapa kolopesijöiden mieleen.

Säilytä pajukkoa, jos sellainen tontilta löytyy ja erityisesti vanha raita, joka on elonkirjon todellinen tyyssija.

Haravoi syksyllä ainakin osa lehdistä pensaiden alle maatumaan. Osan syksyn lehdistä voi silputa nurmenleikkurilla pienemmäksi ja jättää nurmikolle maatumaan. Silputut lehdet hajoavat nopeasti kiertoon.

Jätä syksyllä monivuotisten kukkien eli perennojen lakastuneet lehdet maatumaan itsekseen ja talventörröttäjät pystyyn. Kun jätät leikkaamatta, paranee myös perennojen talvenkestävyys.

Nokkosperhonen nimikkokasvillaan.

Älä kitke kaikkia luonnonkasveja, joita joskus rikkaruohoiksikin kutsutaan. Nokkonen esimerkiksi kelpaa muidenkin kuin nokkosperhosen toukkien ravintokasviksi. Jos nokkoset eivät kasva suorastaan kulkureiteillä, mieti voisiko niitä jättää kasvamaan vaikkapa pihan takanurkkaan.

  • Nokkosella viihtyvät nokkosperhosen toukkien lisäksi neitoperhosen, amiraalin ja karttaperhosen toukat.
  • Aikuisena talvehtineet perhoset kaipaavat kipeästi kevään ensimmäisiä mesikasveja ravinnokseen. Kesällä kotelosta kuoriutuneet aterioivat kesän kukkijoilla.  Ajuruohot, mäkimeiramit, tähtiputket, syysleimut, kärsämöt ja punahatut ovat taattuja perhosten suosikkeja.

Helpot konstit käyttöön

Puutarhasta karsituista oksista rakentuu lahopuuaita, jota voi vuosi vuodelta täydentää, sillä se painuu ajan kanssa matalammaksi.
Paikalleen jätetty suuri kanto ylläpitää rikasta eliöstöä ja on arvokas monimuotoisuuden ylläpitäjä.

Puutarhajätteen kierrätys paikan päällä. Puutarhajätekomposti säästää aikaa ja rahaa, kun jätettä ei kuljeteta pois tontilta ja ravinteet saadaan kiertoon paikan päällä. Lisälannoittamisen tarve vähenee, valmis komposti on elävää ja parantaa maan rakennetta.

Perusta luontonurkka. Muutama lehti- ja risukasa tarjoaa suojaa ja lisääntymispaikan laajalle kirjolle eliöstöjä. Ehkäpä siilikin löytää sieltä talvehtimispaikan.

Lisää lahopuuta. Lahoamaan jätettyjen puiden ja pensaiden oksat hoitavat puutarhaa. Niitä voi paloitella maatumaan hitaasti pensaiden alle tai kasata ne keoksi tai risuaidanteeksi. Lahoavan materiaalin ansiosta puutarhaan saapuu monia hyödyllisiä lajeja, sienirihmastoja ja kauniita kääpiä, kuoriaisia ja muita pieniä selkärankaisia tai -rangattomia. Niillä kaikilla on oma tehtävänsä elonkierrossa eikä niitä kannata siksi puutarhassakaan pelätä

Jätä paksut rungonpätkät maahan makaamaan, jos joudutaan syystä tai toisesta kaatamaan pihalta puita. Paksu lahopuu on kaunistakin, joten sillä on mahdollista lisätä pihan estetiikkaa. Maassa makaava runko tarjoaa lapsille tasapainoilupölkyn tai matalahkoiksi pölleiksi sahatuina hyppelypolun. Lennätä mielikuvitusta lohikäärmeen siivin ja tee rungoista taidetta tai yhdistele ne osaksi istutuksia.

Pieniä uudistuksia

Raita, Salix caprea, on kukkiessaan tärkeä ravintokasvi ensimmäisenä heräileville kimalaiskuningattarille.

Huomioi pörriäiset aikaisin alkavalla kukinnalla ja katso, että pihalla kukkii jotain jatkuvasti. Istuta esim. kevään ensimmäisinä kukkaan puhkeavia sipulikasveja kimalaiskuningattarien ravintokasveiksi ja jätä perkaamatta pajukko pihan reunalla. Jos tontilla kasvaa raita, on se varhaisten pörriäisten aarreaitta ja turvasatama.

Lisää linnunpönttöjä. Hyönteisystävällisessä pihassa linnut löytävät ruokaa pesueelleen ja napsivat samalla tuhohyönteisiä parempiin suihin. Linnut ovatkin merkittäviä ekologisia tuholaistorjujia.

Mieti lintujen talviruokinnan mahdollisuutta. Ruokinta kannattaa aina miettiä myös siitä näkökulmasta, että se ei pääse lisäämään tuholaisten, kuten rottakannan elinvoimaisuutta.

Matala juoma-astia pikkulinnuille saa linnut viihtymään kesällä ja palaamaan uudelleen.

Niittymäisen kaistaleen lisääminen johonkin osaan pihaa houkuttelee mm. erilaisia perhoslajeja. Luonnonkasvit tarjoavat ravintoa perhosten toukille, joten niiden avulla perhoset voi saada kotoutumaan eikä vain vierailemaan mesiaterialla.

Perusta viljelylaatikkoja ja kasvata niissä kylvökukkia tai muita pölyttäjiä houkuttelevia kesäkukkia ja yrttejä. Kun yrttien antaa kukkia, ne ovat monen pölyttäjän suosikkeja.

Hieman isompaa remonttia

Hulevesien käsittelyä tontilla voi tehdä pelkistetysti tai rakentaa imeytysalueesta kaunis sadepuutarha.

Vesiaiheella pihaan saadaan aivan omanlaisensa luontotyypin ja sille tyypillistä kasvillisuutta ja eläimistöä sammakonpoikasista lintuihin.

Hulevesipainanne kerää sadevesiä imeytymään maaperään tai hidastamaan ja vähentämään valuntaa ennen kuin ne ohjautuvat sadevesiviemäreihin. Hulevesien käsittely tontilla hillitsee hyvin kaupunkitulvia. Sopivalla kasvillisuudella painanteista saadaan kauniita sadepuutarhoja.

Pihan pintoja uudistettaessa käytetään mahdollisuuksien mukaan läpäiseviä pinnoitteita edistämään veden imeytymistä. Kaupunkien massiiviset, läpäisemättömät pinnat ja kasvillisuuden vähäisyys ovatkin juurisyy kaupunkitulville.

Hyvä tapa aloittaa muutos on tehdä pihassa inventaari. Siinä selvitetään, mitä lajeja pihalla kasvaa, mikä on niiden kunto ja löytyykö sieltä haitallisia vieraslajeja, kuten kurtturuusua, jotka pitäisi poistaa. Inventaarille luonteva jatke on pihan hoitosuunnitelman tekeminen ja hoidon resurssoinnin suunnitteleminen, ellei niitä vielä ole. Luonnonmukaisinkin piha tarvitsee jonkinlaista hoitoa.

Lisää monilajisuutta pikkuhiljaa, mutta järjestelmällisesti. Kun on tarvetta lisätä kasvillisuutta, mieti että niissä toteutuu kerroksellisuus, eri kokoiseksi kasvavat kasvit, monilajisuus ja erilaiset kasvutavat. Käytä asiantuntijaa apuna.