Yrtti- tai vihannestarha ruukussa

Ruukkupuutarha antaa lisää mahdollisuuksia yrttien ja vihannesten viljelyyn. Ruukut sijoitetaan parhaalle paikalle viljeltävien lajien ominaisuuksien mukaan, niitä siirrellään tarpeen tai halujen mukaan ja niiden ilmeen uudistaminen oleskeluryhmissä on helppoa.

Hyvän sadon kolme pointtia:

1) Valitse riittävän isot ruukut, jotta hoito on helppoa. Pienessä ruukussa multatila voi loppua juuriston kasvaessa kesken, ravinteet käyvät vähiin ja kasvu tyrehtyy. Käytä siksi istutuksissa aina uutta, ravinteikasta multaa. Yrteille sopii luonnonmukainen yrttimulta ja vihanneksille luonnonmukainen puutarhamulta.

2) Sijoittele ruukut harmonisiksi kokonaisuuksiksi hyödyntäen vaikkapa korokkeita ruukkujen alla ja ryhmittele isot taakse ja pienet eteen. Näin luot tasapainoista tunnelmaa. Ota myös huomioon kasvien kasvupaikkavaatimukset. Lämpimin paikka kurpitsoille, tomaatille, pavuille ja basilikalle, hieman karummissa ja vähäisemmässä valossa pärjäävät monet yrtit ja salaatit. Myös käyttötarkoitus ratkaisee sijoittelussa. Usein käytettäviä yrttejä kannattaa kasvattaa lähellä ruuanlaittopistettä, olipa se sitten sisä- tai ulkokeittiö. Näin ne tulevat varmimmin säännölliseen käyttöön.

3) Lannoita ja kastele säännöllisesti. Ruukussa ravinteet huuhtoutuvat nopeasti kasveluveden mukana pois ja kasvu tyrehtyy. Monia yrttejä pidetään niukkaravinteisen maan kasveina, mutta ruukuissa ne tarvitsevat lisävoimaa kasvuunsa.

Ruukkupuutarhan iloja on sekin, että mikään ei pakota valitsemaan koriste- ja hyötykasvien välillä, kun suunnittelet ruukkupuutarhaasi. Yrtit täydentävät kukkaistutuksia rehevyydellään ja ne voikin mainiosti istuttaa samaan ruukkuun. Ja myös toisinpäin. Kesäkukat muuttavat vihannesistutukset edustuskelpoisiksi. Istuta vaikkapa salkopavun juurelle omat lempikukkasi ja kerroksellinen ruukkupuutarhasi alkaa muotoutua.

Yrttien latvominen ja sadonkorjuu, pistä video pyörimään