Muista aina istutuksissa

Käsittele taimia varovasti, jotta juuret tai versot eivät katkeile. Jos et istuta kasveja heti, pidä juuripaakut kosteina äläkä jätä niitä paahteeseen tai kuumenevaan autoon, missä ne saattavat kuolla yllättävän nopeasti. Ulkokasvien paras säilytyspaikka on tietusti ulkona myös istutusta odotellessa, mutta kevyt varjo on suoraa auringonvaloa parempi säilytyspaikka.

Saat kasvisi viihtymään, kun otat taimien valinnassa aina huomioon niiden kasvupaikkavaatimukset. Niistä tärkeimpiä ovat kasvupaikan valoisuus ja kasvualustan laatu. Kasvivaloinnoissa on oleellista ottaa huomioon myös  niiden ilmastollinen kestävyys eli kasvuvyöhyke ja pienilmasto.

Suuri istutuskuoppa tarvitaan, jotta kasvualusta saadaan muokattua ja paranneltua kasvun varmistamiseksi.
  • Kaiva aina suuri kuoppa, suhteuta se taimen juuriston nykyiseen kokoon, mutta myös tulevaan kokoon. Suureksi kasvava kasvi tarvitsee suuren kasvualustan.
  • Kuopan koolla  on väliä, sillä siihen muokataan kasvualusta, joka on sopivan kuohkea ja ravinteikas turvatakseen taimen kasvun tulevina vuosina.
  • Sopiva koko pienehköille puille ja pensaille on  usein 50 x 50 cm ja yhtä syvä.
  • Suuria taimikokoja käytettäessa kuopan tulee olla ainakin kaksi kertaa niin syvä ja leveä kuin ison taimen juuripaakku on.
  • Jos astiataimi on täynnä juuristoa ja se on alkanut kiertyä paakun sivuille, vedä 2 cm syvät viillot paakun neljälle pystysivulle. Tämä estää kiertymisen jatkumisen istutuksen jälkeen.
  • Paakun pohjalle kiertyneet juuret voi hellävaraisesti avata ennen istutusta tai typistää ne leikkaamalla.
  • Kuoppa täytetään uudella, ravinteikkaalla mullalla tai mullan ja kuopassa olleen perusmaan seoksella, mikäli perusmaa on kasville laadultaan sopivaa. 
  • Useimmille kasveille sopii parhaiten sama istutussyvyys kuin kasvatusastiassa, kunhan paakun pinta ei jää pullottelemaan maasta. Jätä siksi paakun pinta muutama sentti maanpinnan alle, ellei kasvikohtaisessa ohjeessa toisin mainita. Kastele runsaasti ja viimeistele maan pinta. Kun tiivistät maata juuripaakun ympärillä, älä tallo juuripaakun päältä, sillä juuret vahingoittuvat.
  • Kastele perusteellisesti koko istutusalueen syvyydeltä. Voit muotoilla pintamullan maljamaiseksi, jotta vesi imeytyy kasvin juuristoon eikä karkaile. Muista kuitenkin tasoittaa maa ennen talven tuloa, jotta siihen ei keräydy jäätyvää vettä.
  • Huolehdi jatkokastelusta antamalla kerralla niin runsaasti vettä, että juuristo pysyy syvältäkin kosteana. Kun maa kastuu syvältä, ohjautuu juuriston kasvu alaspäin. Näin juuristosta tulee vahva ja kuiviakin kausia kestävä.
  • Seuraavan kerran kastellaan vasta, kun maa hieman kuivahtaa, sillä jatkuva märkyys estää juurtumisen.
Alkuun maljamaiseksi muotoiltu multa auttaa kasteluvettä pysymään taimen juurella, josta se imeytyy juuriston käyttöön.

ÄLÄ LANNOITA ISTUTUKSEN YHTEYDSESSÄ, SILLÄ SE SAATTAA POLTTAA KASVIN JUURISTOA. 

Jos tarvitset apua pihan pienissä tai suurissa pulmissa, asiantuntijamme auttaa. Katso lisätietoja neuvonta- ja suunnittelupalvelustamme