Lehtipensaiden leikkaaminen

Lehtipensaita leikataan, kun sille on jokin perusteltu syy. Niitä on turha leikata tavan vuoksi tai tiedostamatta, miksi leikkaamiseen ryhdytään. Monet  pensaat eivät juurikaan tarvitse leikkaamista ja kasvavat kauneimmilleen, kun ne saavat rauhassa kasvaa luontaiseen kokoonsa ja kasvutapaansa. Hyviä syitä leikkaamiselle voivat olla esimerkiksi:

  • leikkaaminen muotoilun vuoksi, esimerkiksi kapeana kasvatettava pensasaita
  • kasvuston nuorentamisen tarve
  • haaroittumisen tehostaminen erityisesti nuorilla pensailla
  • tiheän kasvuston harventaminen ilmavuuden parantamiseksi
  • vaurioituneiden oksien poisto

Leikkausaika

Eteläisessä Suomessa parasta leikkausaikaa on maalis–huhtikuussa suojasäällä. Kasvit ovat vielä lepotilassa ja kovat pakkaset jo ohitse. Oksat eivät saa olla jäässä, koska silloin ne repeilevät silloin helposti.

Kun pensaat leikataan lehdettöminä, nähdään leikkauskohta parhaiten. Lepoaikana tehty leikkaus säästää  myös pensaan voimavaroja.

Keväällä pensaiden kasvuvoima on suurimmillaan. Kun leikkaus tehdään ennen kasvun käynnistymistä, koko kasvuvoima saadaan hyödynnettyä uuteen versokasvuun. Jos leikkaaminen jää myöhäisemmäksi, saattaa iso osa vuoden kasvusta leikkaantua pois.

Valitse leikkauskohdat sen mukaan, mistä haaroittumista toivotaan. Leikkaa ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta ja mielellään aiemmat haaroittumiskohdat hyödyntäen.

Leikkaa n. 1 cm:n päästä ulospäin osoittavan silmun yläpuolelta.

Ilmastollisesti kestäviä lajeja voi leikata myös syksyllä. Koska tahansa voi poistaa kuivia ja vioittuneita oksia.

Jotkut pensaat, kuten pensasvaahterat, pensaskirsikat, ruusumaneli ja mustaluumu vuotavat voimakkaasti keväisin. Siksi niiden leikkaaminen kannattaa jättää myöhempään ja tehdä se esimerkiksi juhannuksen aikoihin tai loppukesällä.

Hyvin varhain keväällä kukkivat pensaat, kuten norjanangervo, voidaan leikata heti kukinnan jälkeen, jos kukintaa ei haluta leikkausvuonna menettää. Pensas ehtii usein kasvattaa uudet versot, joihin seuraavana vuonna muodostuvat uudet kukat.

Yksilöllinen leikkaus

Ennen leikkaamista kannattaa luoda yleissilmäys pensaaseen ja havainnoida, onko siinä sen muotoa häiritseviä tai toisiaan hankaavia oksia, kaipaako se harvennusta tms.

Keväisin poistetaan talven aikana vaurioituneet, esimerkiksi jyrsijöiden vahingoittamat oksat vahingoittumattomaan osaan asti. Samoin toisiaan hankaavista oksista poistetaan heikompi. Pensaan ulkonäköön sopimattomat, kuten maahan lamoavat oksat poistetaan tai liian tiheässä kasvavat oksat harvennetaan. Näin saadaan pensaan ilmankierto turvattua, joka vähentää sienitautien leviämisvaaraa. Samalla oksat saavat runsaammin valoa, kukka-aiheita kehittyy runsaammin, lehdet kehittyvät paremmin ja pensaan alaosat pysyvät tuuheina.

Harvennusleikkaus

Harventamalla tehty nuorennusleikkaus on pensasta säästävä ja turvallinen tapa uudistaa kasvustoa. Siinä pensaasta poistetaan vanhimmat versot maan pintaa myöten pois. Harvennusleikkaukset aloitetaan, kun pensaan lopullinen koko on savutettu. Maltillisesti tehdyt harvennusleikkaukset voi aloittaa esimerkiksi 5 vuoden päästä istutuksesta, jolloin vain kaksi tai kolme oksaa poistetaan kerralla. Harvennusleikkausta kannattaa tehdä vuosittain, jotta pensaat pysyvät jatkuvasti hyvännäköisinä ja terveinä. Esimerkiksi aronian, jasmikkeiden, syreenien tai heisiangervojen versostoa uudistetaan mieluusti harventaen. 

Paras aika harvennusleikkauksille on keväällä ennen silmujen puhkeamista maalis-huhtikuussa. Vaihtoehtoisesti pensaat voidaan harventaa kesällä heinä-elokuussa. Leikkaus keväällä kiihdyttää pensaan uudistumista ja uusien versojen kasvua.

Harventamalla tehty leikkaus on pensasta säästävä nuorennustapa.

Alasleikkaus

Runsaasti versovat pensaat, kuten monet pensasangervot (Spiraea) kestävät hyvin alasleikkauksen. Myös vaikeasti harvennettavat, esimerkiksi piikikkäät happomarjat (Berberis) tai ruusupensaat, on helpointa leikata alas.

Alasleikkauksen kestävät tarvittaessa monet aitapensaat, pensas- ja heisiangervot, orapihlajat, tuomipihlajat, pajut, pensasruusut ja taikinamarja.

Alasleikkauksessa pensaan kaikki versot katkaistaan lajista riippuen 10–30 cm korkeudelta. Alasleikkaus tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Alasleikkauksen yhteydessä on muistettava huolehtia siitä, etteivät rikkakasvit ja nurmiheinät valtaa paljasta maanpintaa ja tyrehdytä pensaiden elinvoimaa.

Varhainen leikkaaminen edistää versokasvua, joka alasleikkaamisen jälkeen on erityisen toivottavaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että alas leikkaamisen jälkeen kasvun alkua voi joutua odottamaan tovin, koska pensas joutuu etsimään ja herättelemään versojen alaosan uinuvat silmut.

Usein vanhan pensaan kasvualusta on köyhtynyt ja ehkä painunutkin. Tarvittaessa sitä kannattaa parantaa leikkauksen yhteydessä kitkemällä rikkakasvit juurineen,  kalkitsemalla,  lannoittamalla ja lisäämällä eloperäistä ainesta juuristoalueelle. Kasvualusta viimeistellään runsaalla, syvälle ulottuvalla kastelulla.

Ränsistynyt pensas uudistuu tehokkaasti alasleikkaamalla, jossa kaikki versot poistetaan.

Jos pensaan juuristo on hyväkuntoinen, on sillä valtava kasvuvoima ja se kasvattaa runsaasti uusia versoja, joita voi joutua jopa harventamaan. Jos vanhan pensaan juuret ovat huonossa kunnossa, voi uusi kasvu olla kituliasta. Silloin on parasta vaihtaa pensas uuteen.

Haaroittava leikkaus ja istutusleikkaus

Jos pensaan toivotaan haaroittuvan lisää, sitä voidaan edistää leikkaamalla. Haaroittuminen tapahtuu siitä kohtaa, mistä leikataan. Jos toivotaan uutta kasvua tyvelle, ei korkeaksi kasvanutta pensasta kannata leikata puolesta välistä tai ylempää, koska tilanne ei silloin muutu. Paitsi että pensaan tyvi ja latvus ovat entistä enemmän epätasapainossa latvan tuuheutuessa lisää ja tyven kaljuuntuessa valon puutteessa enemmän.

Vanhaa pensasta voi innostaa haaroittumaan alhaalta leikkaamalla sieltä täältä versoja lyhyiksi. Seuraavina vuosina leikataan lisää. Tässäkin leikkaamistavassa on muistettava, että pensas haaroittuu leikkaamiskohdasta.

Tyypillisesti halutaan, että nuoret pensaat haarautuisivat lisää. Astiataimille istutusleikkaus on yleensä tehty jo taimistolla, eikä sitä välttämättä tarvita. Silti pensasta voi leikata istutuksen yhteydessä, jos istutetaan keväällä. Jos istutetaan kesällä tai syksyllä, leikataan vasta seuraavana keväänä.

Avojuuriset taimet leikataan aina istutuksen yhteydessä keväällä. Jos ne istutetaan syksyllä, leikataan vasta seuraavana keväänä.

Pensas haaroittuu leikkauskohdasta. Istutusleikkaus tehdään 10 cm maan pinnasta tai viimeisestä haaroittumiskohdasta.

Muotoiltavan pensasaidan leikkaus

Jos aitapensaita halutaan kasvattaa muotoiltuna, ne leikataan vuosittain 1-2 kertaa. Uutta kasvua jätetään sivuille vain muutamia senttimetrejä, korkeutta voi jättää enemmän, kunnes lähestytään tavoiteltua korkeutta. Tärkein leikkaus tehdään keväällä ja toisen kerran voimakkaassa kasvussa oleva pensasaita voidaan leikata  keskikesällä.

Säännöllinen leikkaaminen on tärkeää, jotta ei synny tarvetta leikata viimeistä vuosikasvua syvemmältä. Näin aita pysyy kauniina vuodesta toiseen ja aina koko kasvukauden ajan.

Kun aita leikataan ylöspäin kapenevaksi, lumi ei keräänny pensaisiin katkomaan tai painamaan  oksia. Alaspäin levenevän pensasaidan alaoksat saavat myös hyvin valoa, joten se pysyy pitkään tuuheana alhaaltakin.

Lehtipensasaidan ylöspäin kapeneva muotoilu keventää mm. aidan lumikuormaa sitä enemmän, mitä kapeampana latvus pidetään.