Näin istutat ja hoidat pensasmustikan

Jos haluat saada mustikkapensaasta runsaan sadon, istuta aina kahta tai useampaa lajiketta lähelle toisiaan. Vaikka mustikkapensaat ovatkin itsepölytteisiä, parantaa ristiinpölytys sadon määrää ja laatua. Aino ja Alvar -lajikkeet tarvitsevat toisen lajikkeen pölytystä ja ne sopivatkin tässä mielessä hyvin yhteen.

Tutustu lajikkeisiin.

Pensasmustikka on parhaimmillaan aurinkoisella kasvupaikalla. Maan on ehdottomasti oltava hapanta, kuohkeaa ja läpäisevää. Tiukka savimaa ei ole mustikalle otollinen kasvualusta, sillä saveen kaivettu kuoppa täyttyy syyssateissa helposti vedellä. Vaikka mustikka ei siedä seisovaa vettä juuristossaan, ei se matalajuurisena viihdy kuivuudessakaan.

Myös ruukkukasvatukseen

Pensasmustikka soveltuu mainiosti parvekkeen ja pation somisteeksi. Ruukkukasvatuksessa oivallinen istutusmulta on hortensiamulta, joka on sopivan hapan mustikallekin. Marjat ovat kypsyessään koristeelliset, vaikka katoavat toki nopeasti parempiin suihin. Lehdistö on syksyyn saakka terve ja rehevä ja saa oranssin syysvärin, mikäli kasvupaikka on avoin syysviileän puhallella. Ruukussa pensas talvehtii parhaiten, jos se kääritään paksusti pakkaspeittoon, myös ruukun pohjasta. Peitto jätetään avoimeksi yläosastaan, mutta peiton voi kääriä suojaamaan myös oksistoa.

Istuta näin

 • Muokkaa maa metrin levyiseltä alalta vähintään 30 cm:n syvyydeltä. Maahan ei saa jäädä monivuotisten rikkaruohojen juuria, sillä ne vievät mustikan elinvoimaa.
 • Täytä kuoppa havu-rodomullalla, jota voit vielä happamoittaa luonnonturpeella. Myös hortensiamulta sopii mustikalle.
 • Kastele ja tiivistä multa. Taimi istutetaan samaan syvyyteen kuin se taimikasvatusruukussaan on. Aseta taimi siten, että maan pinta muodostaa laakean ja matalan kummun suhteessa ympäröivään maahan. Varmista kuitenkin, että paakun pinta ei jää ympäröivää maata korkeammalle.
 • Viimeistele istutus mullalla ja kastele vielä hyvin.
 • Levitä taimen alustalle 5–7 cm:n paksuinen kuorikatekerros. Se vähentää maan haihduntaa ja ehkäisee uusien rikkaruohojen kasvua.

Pensasmustikan hoito

 • Kastele istutusvuonna kerran viikossa runsaalla vedellä. Jos istutuksessa tehty matala kumpu valuttaa kasteluvedet karkuun, voit muotoilla kesän ajaksi mullasta taimen ympärille pienen altaan. Altaan reunat tasoitetaan alkuperäiseen kumpumuotoon ennen syyssateiden tuloa.
 • Mustikkapensaita kastellaan tulevinakin vuosina säännöllisesti kuivien kausien aikana.
 • Lannnoita istutusta seuraavana keväänä happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella tai yleislannoitteella, joka ei sisällä kalkkia.
 • Elokuussa voit antaa talveen valmistavaa syyslannoitetta.
 • Pensasmustikoita leikataan vasta usean vuoden päästä, kun siinä on ränsistyneitä oksia. Poista vain muutama oksa kerrallaan maan rajasta saakka.
 • Suojaa pensaat jyrsijöiltä tiheäsilmäisellä metalliverkolla aina, kun ne ovat lehdettömiä.