Havupuut istutusohje

  • Kaiva vähintään 50x50x50 cm:n kuoppa. Isot puut tarvitsevat vähintään kaksi kertaa niin leveän ja syvän istutuskuopan kuin juuripaakku on.
  • Suureksi kasvavia havupuuita istutettaessa ympäröivän maan laatu pitää myös huomioida: Laajaa, ylöspäin levenävää kuoppaa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun perusmaa on kovaa savea, johon juuristo ei jaksa työntyä. Syvyyttä tarvitaan lisää, jos on tarvetta salaojittaa kevytsoralla.
  • Jos olet istuttamassa havupuuaitaa, kaiva mieluummin oja kuin yksittäisiä kuoppia.
  • Poista  astia varovasti ja istuta taimi entiseen syvyyteensä. Älä poista säkkikangas- tai verkkopakkausta, sillä juuret voivat vahingoittua.
  • Jos paakkukankaan solmut tai kuminauhat kiristävät kasvin runkoa, katkaise ne vasta istutuksen jälkeen, mutta älä yritä vetää niitä enempää irti.
  • Viimeistele istutus kastelemalla juuristoalue koko syvyydeltään.
  • Seuraavan kerran kastellaan vasta, kun maa hieman kuivahtaa, sillä jatkuva märkyys estää juurtumisen.
  • Talven koittaessa paras suoja havupuulle on, jos se on saanut kasvukauden aikana sopivasti kosteutta, jonka turvin se on kasvattanut vahvat ja syvälle menevät juuret. Kasvukaudella kärsitty kuivuus näkyy havupuilla usein vasta seuraavana keväänä, jolloin ruskettuville neulasille ei ole enää mitään tehtävissä.

Vinkit kastelun helpottamiseksi

Älä liruttele istutuksille vettä vähän joka päivä, sillä siitä ei ole mitään hyötyä. Kasvit hyötyvät kastelusta vain, jos kosteus ulottuu syvälle juuristoon. Siksi kerta-annoksen on oltava riittävän suuri. Juurten kasvu ohjautuu syvälle maahan, jolloin kasvi juurruttuaan kestää paremmin kuivat kaudet. Sen sijaan pelkän pintamaan  kastelu ohjaa juuretkin lähelle maan pintaa, jossa ne helpommin vaurioituvat olosuhteista johtuen.

Varmista, ettei kasteluvesi valu karkuun vaan imeytyy juuri sen kasvin juureen, jolle vesi on tarkoitettu. Kastelun tarpeen saa helposti selville kuopaisemalla maata lapiolla juuriston ulkopuolelta ja tunnustelemalla sormin tilannetta hieman maan pintaa syvemmältä. Katteet vähentävät maan haihduntaa, mutta niitä käytettäessä on erityisen tärkeää tutkia kastelun tarvetta aika ajoin.