Omat tomaatit tuoksuvat ja maistuvat

Varkaat (rengastettuina) poistetaan vajaan 10 cm:n mittaisina.
Varkaat (rengastettuina) poistetaan vajaan 10 cm:n mittaisina.
Latva katkaistaan, kun kukkaoksia on 3–4.
Latva katkaistaan, kun kukkaoksia on 3–4.

Kypsat tomaatit

Kypsä tomaatti juuri poimittuna omasta puutarhasta on parasta kesäherkkua. Kotipuutarhuri varaa aurinkoisen ja lämpimän seinustan syyskesällä kypsyville, tuoksuville ja maukkaille tomaateille. Lasitettu parveke sopii myös mainiosti tarkoitukseen. 

Tomaatin monissa muodoissa on valinnan varaa. Kokeilunhaluinen kasvattaa monta erilaista ja taloudellinen valitsee käytettävissä olevaan paikkaan kasvutavaltaan sopivimman. Tomaatin taimet ovat kevään sesonkituotteita ja valikoima on toukokuussa parhaimmillaan, mutta vaihtelee päivittäin ja myymälöittäin.

Tee näin

  • Karaise tomaatintaimia, ennen kuin istutat ne ulos, kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle. Varaudu suojaamaan niitä öisin, kunnes hallanvaara on ohi. Karaisu tapahtuu noin viikossa, kun ulkoilutat taimia muutaman tunnin päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa.
  • Istuta pensastomaatit puolen metrin välein, runkotomaatteja voi istuttaa 2–3 tainta neliölle.
  • Ravinteikas, kalkittu  luonnonmukainen puutarhamulta tai kasvatussäkit ovat sopivia tomaatin kasvualustoja. Erityisesti ruukkuviljelyyn suunniteltu tomaatti- ja chilimulta
  •  on aivan oivallinen valinta kasvualustaksi.
  • Koska varteen kasvaa helposti uusia juuria, voit istuttaa taimet paljon syvempään siten, että pätkä vartta jää mullan alle. Varteen kasvavat uudet juuret ankkuroivat kasvin tukevasti alustaansa.
  • Lannoita viikottain ja pidä multa tasaisen kosteana.
  • Hedelmän kehitys vaatii pölytyksen, joten varmista ainakin kasvihuoneessa sen onnistuminen esim täristämällä varovaisesti täysin auki olevia kukkia.
  • Erityisesti runkotomaatit kaipaavat tiheässä kasvavien lehtien harventamista rungon alaosasta, jotta alimmaisetkin hedelmäoksat saavat valoa ja värittyvät hyvin.
  • Ensimmäisset tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Katso video, löydät sen sivun alalaidasta.

Runkotomaatti

Kasvatetaan naruilla tuettuna. Sivuoksat eli varkaat poistetaan viimeistään, kun ne ovat vajaan 10 cm:n mittaisia. Silloin ne katkeavat helposti sormin. Latva katkaistaan, kun kukkaoksia on 3–4, yleensä elokuun alkupuolella. Tämän enempää kasvi ei jaksa hedelmiä kesän aikana kypsyttää. Jos kukkatuotannon annetaan jatkua, kasvu ei kohdistu hedelmien kasvattamiseen ja kypsyttämiseen.

Runkotomaatteihin kuuluvat mm. kasvihuonetomaatit, suosittu ja satoisa Tanskan Vienti –lajike sekä pihvi- ja luumutomaatit. Runkotomaateissa on myös keltaisia, liloja, ruskeanpunaisia ja kirjavia lajikkeita.

Minitomaatti

Kasvutavaltaan pieni ja matala, pyöreä pensas. Myös hedelmät ovat minikokoisia, halkaisijaltaan 2–3 cm, punaisia, oransseja tai keltaisia. Minitomaatti sopii vaikka parvekelaatikkoon tai pihapöydän koristeeksi. Jos lehtiä tuntuu olevan liikaa, niitä voi hieman karsia ilmavuuden säilyttämiseksi. Hedelmät ovat erittäin maukkaita, mutta satoa ei tule kovin paljoa kasvin pienikokoisuuden vuoksi.

Kirsikkatomaatti

Kasvaa korkeaksi köynnökseksi, voi kasvattaa runkotomaatin tavoin. Tarvitsee tuen. Runkotomaattina kasvatettaessa varkaat poistetaan. Kirsikkatomaattilajikkeet ovat oristeellisia ja satoa tuottavia myös monihaaraisena.

Tomaatit ovat kirsikan kokoisia, punaisia, ruskeanpunaisia, keltaisia tai oransseja ja erittäin maukkaita. Soikeita pikkutomaatteja kutsutaan miniluumutomaateiksi ja teräväkärkisiä pisaratomaateiksi.

Päärynätomaatti

Päärynätomaatti kasvaa kuten kirsikkatomaatti. Hedelmä on pieni, usein keltainen, päärynän muotoinen. Maku makea ja mieto. Tästä lapset pitävät. Kasvatetaan kuten kirsikkatomaattia.

Pihvitomaatti

Pihvitomaatti on saanut nimensä suuren hedelmänsä ansiosta. Sitä kasvatetaan runkotomaattina. Maultaan se on makean mieto ja sisältä kiinteä ja lihaisa. Häränsydäntomaatit kuuluvat pihvitomaatteihin. Pihvitomaatit vaativat suuren kokonsa vuoksi pisimmän kasvukauden. Ne kypsyvätkin parhaiten kasvihuoneessa.

Luumutomaatti

Luumutomaatit on nimetty soikean muotonsa mukaan. Nekin kasvatetaan runkotomaattina. Luumutomaatit ovat kiinteälihaisia, joten ne sopiivat erinomaisesti esimerkiksi grillattavaksi ja tomaattisoseeseen. Maultaan ne ovat makeita ja maukkaita. Pieniä miniluumutomaatteja kasvatetaan kuten kirsikkatomaatteja.

Pensastomaatti

Kasvaa pensastavana, matalahkona. Ei yleensä tarvitse tukea tai tueksi riittää tanakka keppi. Varkaita ei tarvitse poistaa. Hedelmän koko vaihtelee lajikkeittain, mutta on useimmiten golfpallon kokoluokkaa. Pensas kasvaa 50-100 cm korkeaksi. Toisinaan pensastomaatit on nimetty ruukku- tai parveketomaatiksi.

Amppelitomaatti

Rento-oksainen tomaatti, josta varkaita ei poisteta.  Verso on siro ja sen kasvu on lyhyehkö. Jos amppelitomaatin lehdistö kasvaa kovin tuuheana ja tiiviinä, lehtiä voi harventaa. Harvennus pitää kasvuston ilmavana ja päästää kukkiin valoa, jota ne tarvitsevat kukkatuotantoon ja raakileiden kasvattamiseen makeiksi, kypsiksi hedelmiksi. Mainio amppelikasvi myös koristeellisuutensa puolesta.