Kynteli

Kynteli

Kutsutaan myös pippuriyrtiksi ja papuyrtiksi. Kyntelillä on säilöviä ominaisuuksia mustaherukan lehtien tapaan ja sitä käytettäessä suolaakin voi reilusti vähentää.

  • Talvikynteli on voimakkaan makuinen ja monivuotinen, joskin huonohko talvehtija. Kesäkynteli on miedompi ja yksivuotinen.
  • Kasvaa melkein missä vain, vaikka parhaiten se viihtyykin auringossa.
  • Kynteli haaroo huonosti, jos sitä ei varsinkin nuorena latvota. Muutama lehtipari on aina jätettävä versoihin kasvun turvaamiseksi. Puutuvaa tyveä voi myös hillitysti mullata.
  • Sopii monenlaisiin liha-, peruna- ja viljaruokiin.
    Perinteinen lammaskaalin maustaja, joka poistaa lihasta rasvan makua ja keittiöstä kaalin hajua.
Kasvu­paikka­vaatimus
Kukan väri
valk, v.pun, lila
Kasvu­korkeus (m)
0,2-0,4
Eri hintoja