Salvia eli ryytisalvia

Salvia officinalis

Salvia eli ryytisalvia

Ryytisalviaa on vuosituhansia käytetty sekä ruuansulatusta edistävänä rohdoksena että antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi mm. haavanhoidossa. Maustamiseen sopivat myös mm. violettilehtiset tai keltavihreälehtiset lajikkeet ja ananassalvia.

  • Monivuotinen, mutta talvehtii huonosti.
  • Kalkkipitoinen, multava kasvualusta.
  • Tasainen kastelu, anna pintamullan välillä kuivahtaa.
  • Satoa voi korjata pitkin kesää lehti kerrallaan tai leikata oksia, jolloin kasvi haaroitttuu ja kasvu uudistuu.
  • Nuoret lehdet maistuvat parhailta ja raikkaimmilta.
  • Aromi on erittäin voimakas, joten salviaa on annosteltava varoen.
  • Pakastettaessa tuoreen yrtin ominaismaku säilyy, kuivattaessa se saa omintakeisen lisämaun. Kannattaa kokeilla, kumpi on omasta mielestä parempi tapa.
  • Sopii italialaisittain munakoiso-, kesäkurpitsa- ja paprikaruokiin, kana- ja vasikanleikkeisiin, kastikkeisiin ja patoihin. Salviavoi maustaa pastan ja punajuuret makuelämykseksi.
Kasvu­paikka­vaatimus
Kasvu­korkeus (m)
0,3-0,6
Eri hintoja