Salvia officinalis
Salvia eli ryytisalvia
Ryytisalviaa on vuosituhansia käytetty sekä ruuansulatusta edistävänä rohdoksena että antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi mm. haavanhoidossa. Maustamiseen sopivat myös mm. violettilehtiset tai keltavihreälehtiset lajikkeet ja ananassalvia.
- Monivuotinen, mutta talvehtii huonosti.
- Kalkkipitoinen, multava kasvualusta.
- Tasainen kastelu, anna pintamullan välillä kuivahtaa.
- Satoa voi korjata pitkin kesää lehti kerrallaan tai leikata oksia, jolloin kasvi haaroitttuu ja kasvu uudistuu.
- Nuoret lehdet maistuvat parhailta ja raikkaimmilta.
- Aromi on erittäin voimakas, joten salviaa on annosteltava varoen.
- Pakastettaessa tuoreen yrtin ominaismaku säilyy, kuivattaessa se saa omintakeisen lisämaun. Kannattaa kokeilla, kumpi on omasta mielestä parempi tapa.
- Sopii italialaisittain munakoiso-, kesäkurpitsa- ja paprikaruokiin, kana- ja vasikanleikkeisiin, kastikkeisiin ja patoihin. Salviavoi maustaa pastan ja punajuuret makuelämykseksi.
Kasvupaikkavaatimus
Kasvukorkeus (m)
0,3-0,6
Eri hintoja