Yrttien kasvatuksen nopea startti

Valitse sopiva paikka yrttipuutarhalle:

Mausteyrtit viihtyvät lämpimässä, aurinkoisessa ja tuulilta suoujatussa kasvupaikassa. Silloin niiden aromit kehittyvät parhaimmilleen. Jos täydellisiä olosuhteita ei puutarhastasi löydy, valitse tarpeiltaan vaatimattomampaan tyytyviä lajeja. Tai perusta ruukkupuutarha.

Valmistele kasvualusta:

Kunnosta kasvualusta ilmavaksi. Ojituksen pitää olla kunnossa, sillä useimmat yrtit eivät menesty märässä maassa. Poista rikkaruohot, erityisesti monivuotisten rikkaruohojen juuret. Maan parannukseen käytetään kalkkia, sillä useimmat yrtit viihtyvät neutraalissa maassa. Lisäksi tarvitaan kompostimultaa tai luonnonmukaista puutarhamultaa sekä tarvittaessa ravinteita, esimerkiksi luonnonmukaista kasvimaalannoitetta. Jos maa on tiivistä, kevenee se sekoittamalla joukkoon hiekkaa.

Istuta ja kylvä:

Valitse tarhaasi kaikkia mieluisia makuja ja kokeile uusia. Jos istutat tarhasi taimista, pääset nopeasti keräämään satoa. Useimmille yrteille sopiva istutusväli on 20–30 cm. Erityisen suurikokoisille taimiväli on 50–70 cm. Jos kylvät siemenistä, noudata siemenpussin ohjeita. Yrttipuutarhaa voit mainiosti täydentää valitsemalla joukkoon salaatteja, kukkia ja suosikkivihanneksiasi. Kylvöihin sopiva, maltillisesti lannoitettu multa on luonnonmukainen yrttimulta tai kylvö- ja taimimulta.

Sadonkorjuu:

Mausteyrttejä voi käyttää jo pian taimien istutuksen jälkeen. Mitä enemmän niitä latvoo, sen tuuheammiksi ne kasvavat. Ahkera latvominen viivästyttää kukintaa ja lehdistö kasvaa siksikin runsaammaksi. Jotkut yrtit menettävät kukinnan myötä myös makuaan, joten pääsadon korjuun aika on juuri ennen kukintaa. Pääsato säilötään kuivattamalla tai pakastamalla.

Käyttö ruuanlaitossa:

Ruuanlaitossa roteva- ja paksulehtiset lajit lisätään kypsennyksen alkuvaiheessa. Tällaisia ovat mm. laakeri, lipstikka, rosmariini ja timjami. Hentolehtiset yrtit, jotka menettävät arominsa nopeasti, lisätään vasta kypsennyksen lopussa. Näitä ovat mm. basilika, tilli, persilja ja korianteri.

Lue lisää lajeista ja nappaa käyttövinkit