Lipstikkapesto

Lipstikka- eli liperipesto on vahvan makuinen kastikkeiden, patojen ja piirakoiden höyste. Sellaisenaan se sopii yksinkertaiseksi pastakastikkeeksi. Pestoa kannattaa tehdä usein, kerralla vain kulloinkin tarvittava annos, sillä maku  on tuoreena parhaimmillaan. Kotitekoisen peston maku hakkaa valmiit pestokastikkeet mennen tullen. Tämä ohje soveltuu muistakin raaka-aineista tehtävälle pestolle, kuten perinteiselle basilikapestolle,  mutta myös esimerkiksi karhunlaukasta, persiljasta tai selleriyrtistä tehtävälle pestokastikkeelle.

Silppua valkosipulia ja runsaasti lipstikan pehmeitä kevätlehtiä ensin terävällä veitsellä. Survo ne ja suolahiutaleita öljytilkassa laakeassa morttelissa. Lisää joukkoon paahdettuja pinjansiemeniä (tai auringonkukan siemeniä) ja jatka survomista, kunnes muodostuu tahnamainen seos. Mausta pippurilla, sitruunan mehulla ja parmesaaniraasteella. Sekoita joukkoon sopivasti öljyä, jotta saat sinulle mieluisan rakenteen.

Pesto lisätään ruokaan viimeistelyvaiheessa. On hyvää niin pastan ja leivän kera, grillatun lihan kastikkeena tai patojen ja keittojen viimeistelyyn.