Pienen pihan uusi elämä

Hoitamaton ja heinittynyt pikku piha oli apea ja nuutunut. Jotain täytyisi tehdä, tuumi uusi asukas. Kiireisten aikataulujen vuoksi asukas ei halunnut ryhtyä uudistamaan pihaa itse, mutta joitain hajanaisia ajatuksia ja toiveita hänellä pihalle jo oli. Tarvittiin siis suunnittelija, joka paneutuu asiaan ja viherrakentaja, jolle toteutuksen voi luottaa.

Miksi pikkupiha tarvitsee puutarhasuunnitelman?

Tarve pienen pihan suunnittelulle ei suinkaan ole sen vähäisempi kuin ison pihan kohdalla, pikemminkin päinvastoin. Suunnittelu voi olla haastavampaakin, sillä vähät neliöt pitää saada hyvään käyttöön niin visuaalisesti kuin pihan toimintojen kannalta.  Puutarhasuunnitelma varmistaa, että pihan kokonaisuus on huomioitu ja rakentamisvaiheessa kaikki voidaan tehdä kuntoon ilman ylimääräisiä vaiheita.

Suunnitelma toimii toteutuksen käsikirjoituksena, vaikka rakentaisit itse. Erityisen tarpeellinen se on silloin, kun toteutuksesta huolehtii viherrakentaja.  Jos suunnitelmaa ei ole, täytyy kriittiset asiat joka tapauksessa selvittää ja suunnitella. Siihen kuluu aikaa, tekeepä sen pihasuunnittelija tai viherrakentaja. Kun säästetään suunnitelman teossa, lisätään rakentamisen kustannuksia.

Suunnitteluvaihe

Muhevaisen pihasuunnittelija Marja Kärki, millaiset raamit sait suunnittelutyölle tällä pikkupihalla?

”Sain aika vapaa kädet, sillä asukkaalla oli toiveena aikuisten oleskeluun tarkoitettu piha, jossa toiminnallisuus kohdistui lähinnä patiolle. Asukas toivoi lähinnä helppohoitoisuutta ja monilajisuutta. Teemaväriksi valikoitui asukasta jo aiemmin inspiroinut punakukkainen atsalea ’Nabucco’.”

”Vanha kasvillisuus oli ränsistynyttä ja ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kaipasi siirtoa huomaamattomampaan paikkaan.”

”Piha antoi mahdollisuuden valita mukaan sekä varjon että valon kasveja, sillä valaistus vaihteli eri pihan osissa. Jo se tuo mukanaan monimuotoisuutta. Ja ikivihreät kasvit ovat pienelläkin pihalla tärkeitä. Varsinkin talvella puutarha on ilmeikkäämpi kuin pelkästään kesällä lehtevistä kasveista koostettu puutarha. Havukasvien lisäksi hyödynnän mielelläni alppiruusuja ja muita talvellakin lehtensä säilyttäviä lajeja. Tähän pihaan otin mukaan mm. japaninkellovaivero ’Red Mill’ -lajikkeesta muutaman kappaleen ryhmän. Sen uusi kasvu on herkullisen punaista ja muuttuu kesemmällä vihreäksi.”

Piha alkuperäisessä kunnossaan.

Oliko pihalla ongelmakohtia?

Muurirakenne tasaa tontin korkeuseroja.

”No ei varsinaisesti, mutta pihan sivusuuntainen kaltevuus oli huomioitava. Ratkaisin sen siten, että korkein kohta pengerrettiin liuskekivimuurilla. Muuri tasaa istutusaluetta, jolloin sen hoito, esimerkiksi kastelu, on helpompaa. Muuri tuo pihaan luontevan korkeuseron, joka lisää visuaalista kiinnostavuutta ja vaihtelevuutta.”

”Astinkivet jatkuvat muurin yläpuolella. Ne jatkavat pihan linjoja pidemmiksi ja helpottavat muurin päällisten istutusten hoitoa.”

Miten asukkaan toiveissa ollut helppohoitoisuus on pihalla ratkaistu?

”Täysin hoitovapaata puutarhaa ei tietysti ole olemassakaan. Hoitoa helpottava kokonaisuus on istutusalueiden yhtenäisyys. Kasvaessaan eri kasvit tukevat toisiaan ja luovat kasvua hyödyttävän pienilmaston, joka saa ne viihtymään. Hyvinvoivat kasvithan ovat aina helppohoitoisia. Sopiva pienilmasto mahdollistaa joidenkin arempienkin lajien käytön istutuksissa.”

”Rikkakasvien torjunnassa auttaa maan kattaminen joko kuori- tai puutarhakatteella tai matalalla maanpeitekasvillisuudella. Ne kaikki lisäävät samalla maan eliötoimintaa eli hoitavat maan kasvukuntoa ihan itsekseen.”

”Lisäksi nurmikko on pihoilla kaikkein työläin hoidettava, riippumatta siitä, minkä kokoinen nurmialue on. Tällä pihalla nurmea ei ole lainkaan. Se on korvattu monilajisella maanpeitekasvillisuudella, joka kestää vakiinnuttuaan jonkin verran kävelyä ja kulutusta. Kasvuvaiheessa toki tarvitaan rikkakasvien kitkentää, kunnes istutetut kasvit ovat peittäneet maan. Sen jälkeen niiden pitäisi selvitä melkein itsekseen.”

Yhtenäinen kasvualue ja -alusta ja maan pinnan kattaminen helpottavat hoitoa.

Entä miten asukkaan ajatus monimuotoisuudesta on huomioitu?

”Istutusalueelle on suunniteltu runsas kattaus eri kasvisuvuista ja eri lajeista. Pieneenkin pihaan mahtuu paljon, kun istutusalueet ovat yhtenäisiä. Myös jokunen suureksi kasvava kasvi mahtuu joukkoon, kunhan ne ovat sopivan kapeakasvuisia.”

Liuskekivetys on suunniteltu normaalia harvempaan ladontaan, jolloin kasvipeitteisyyttä on kivien välissäkin. Aikanaan kasvipeitteen lajikirjo kasvaa kivien välissä luonnostaankin, koska sinne kotiutuu muitakin matalia, kuivan ja niukkaravinteisen maan lajeja. Näin käy, koska luonto itse valikoi sopivat kasvit ja kun kitkennässä poistetaan vain isokasvuiset lajit.”

Toteutusvaihe

Pihanne Oy toteutti pikkupihan suunnitelman ja teki viherrakennuksen muutamassa päivässä. Asukas arvosti Pihanteen tarjousta, koska se oli paitsi kilpailukykyinen, myös yksilöity niin, että siitä selvisi, mitä työ pitää sisällään. Luottamusta herätti sekin, miten viherrakentaja tutustumiskäynnillä paneutui pihaan mm. tarkastelemalla etukäteen, löytyykö pulman paikkoja työn toteutuksen suhteen.

Juuri valmistunut pihan rakennus- ja istutustyö.

Virpi Pihanteelta, millainen tämä pikkupiha oli viherrakentajan näkökulmasta?

”Niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Työ sujui joutuisasti alusta loppuun. Jo tarjouksen tekeminen oli helppoa, koska käytettävissä oli pihasuunnitelma, josta näin, mitä on tarkoitus tehdä. Se ohjasi myös toteutusta ja nopeutti rakentamisvaihetta.”

”Huolellinen suunnitelma todella säästää asiakkaan rahaa. Jos suunnitelmaa ei ole, täytyy piha vähintäänkin mitata ja siirtää mittakaavassa dokumenttiin, esim asemapiirustukseen, suunnitella istutusalueet ja niille kasvit ja kasvimäärät sekä mitoittaa tarvittavat maa-ainekset.”

”Tässä pihassa haasteellisuutta toi kapea ja kalteva kulkuväylä takapihalle. Kulkuväylän tasaaminen toi hieman lisätöitä, jotta koneilla päästiin pihalle kulkemaan. Lopuksi taloyhtiön alue palautettiin muotoonsa ja kunnostettiin siistiksi. Se luonnollisesti aiheutti myös hieman lisää kustannuksia.”

Mitä toivot asiakkaasi huomioivan valmiissa pihassaan?

Juuri istutetut kasvit tarvitsevat tilaa kasvaa kehittyäkseen kauneimmilleen.

”Asiakkaan on hyvä tiedostaa, että piha ei todellakaan ole vielä valmis, kun rakenteet ovat paikoillaan, kasvit istutettu ja automme takavalot häipyvät näkyvistä. Silloin kasvit vasta aloittavat kasvunsa. Niille on istutuksessa jätetty tilaa kasvaa ja ne tekeytyvät vielä vuosia. Puutarha muuttuu ja kehittyy. Kokonaisuus on parhaimmillaan vasta muutaman vuoden kuluttua, kun kasvillisuus on lähtenyt hyvin kasvuun ja se sulautuu yhteen pihan rakenteiden kanssa hienoksi kokonaisuudeksi.”

”Ja sitten toivon aina asiakkaani muistavan, että kaikki nuoret istutukset tarvitsevat alkuhoitoa, joista tärkein on sopivasti annosteltu kastelu. Silloin juuret kasvavat syvälle maahan ja kestävät myöhemmin kuivempiakin kausia. Myös pihan jatkohoito, kastelut ja lannoitukset sekä rakenteiden hyvä hoitaminen on tärkeää. Esimerkiksi kiveysten lakaisu estää rikkaskasvuston kasvamisen kiveyksille ja puurakenteiden pesu ja huolto/öljyäminen parantaa niiden kestoa.”

Tutustu Pihanteeseen

Asukkaan näkökulma

”Kun on vain vähän aikaa puutarhanhoitoon, arvostan sitä, että nurmikko jäi kokonaan pois. Monenlaisista kasveista on saatu kiva kombo, sillä tykkään seurata erilaisten kasvien kehittymistä. Laajemmat yhden tai kahden lajin istutusalueet eivät tosiaankaan ole mun juttu” kertoo asukas.

Miten koit suunnittelu- ja rakentamisvaiheet?

”Suunnittelija Marja kehitti hajanaisista ajatuksistani mieluisan kokonaisuuden. Ilahduin siitä, että hän tuntui saavan nopeasti kiinni toiveistani, vaikka osasin aika huonosti niitä pukea sanoiksi. Odotan erityisesti köynnösten kasvua, jolloin ne alkavat kehystää patiota ja porttia.”

”Oli tosi kiva, että Virpi Pihanteelta piti yhteyttä koko rakentamisen ajan. Kysyi ja tiedotti työn eri vaiheissa, joten ei tullut mitään yllätyksiä. Ja kun hän huomasi, että omaakin silmääni häirinnyt terassilaudoituksen reuna on rujo, Pihanteen porukka viimeisteli sen näpsäkästi. Jäi kiva maku koko urakasta. Lopuksi Pihanteen tiimi siisti kaikki työn jäljet ja korjasi työkoneiden painaman taloyhtiön yhteisen nurmialueen. Tasoituksen jälkeen siihen kylvettiin uusi nurmi, eikä naapureillekaan jäänyt moitittavaa.”

Ammattilaisten vinkit toimeksiantajalle

Suunnittelijan vinkit

  • Mieti etukäteen, mitä pihaltasi odotat ja mitä toimintoja siellä pitää olla. Esimerkiksi lapsiperheen tarpeet ovat ihan erilaisia kuin aikuisten oleskeluun tarkoitetuilla pihoilla tai omavaraistelija arvostaa eri asioita kuin silmänruokaa toivova.
  • Anna toimeksianto ajoissa, sillä suunnitteluprosessi ja oma päätöksentekosi ottavat oman aikansa. Varsinkin keväällä ja alkukesällä suunnittelijoilla voi olla jo aiemmin sovittuja töitä jonossa.
  • Mieti, toteutatko pihan itse vai käytätkö viherrakentajaa. Itse tehtynä suunnitelma voi olla halutessasi luonnosmainen. Viherrakentaja ei voi tehdä tarjousta luonnoksesta tai et ainakaan saa vertailukelpoisia tarjouksia kilpailuttaessasi rakentajia.

Tutustu suunnittelijaan

Viherrakentajan vinkit

  • Varaa aikaa suunnitteluun, toteutuksen tarjouspyyntöihin ja itse rakentamisvaiheeseen.
  • Jos haluat piharakentajan kevääksi, ota yhteys mieluiten jo ajoissa syksyllä. Keväällä kalenteri voi olla jo täynnä. Toki keväälläkin voi olla yhteydessä, sillä joskus aikataulumuutokset voivat tuoda väljyyttä työtilanteeseen. Ja pitkin viherrakennuskautta tehdään suunnitelmia ja annetaan tarjouksia pihojen rakentamisesta. Syksy on myös hyvää aikaa rakentamiseen ja kasvien istutukseen.
  • Ymmärrä suunnittelun merkitys. Asianmukainen pihasuunnitelma ei ole rahareikä, vaan tuo kustannussäästöjä rakentamisvaiheessa.
  • Tiedota naapureille projektista etukäteen ja ota mahdollisuuksien mukaan heidän toiveitaan huomioon.

Tutustu viherrakentajaan