Kesäkokki keittiötarhurina

Kun kevääseen on vielä matkaa, mutta ensimmäiset merkit jo näkyvät, on hyvä aika miettiä tulevaa kasvukautta. Puutarhassa puuhataan ja työskennelläänkin, mutta vain jos itse sitä haluaa. Turhaa työtä ei haluta harrastuksenkaan nimissä tehdä. Täysin huoltovapaata kasvimaata, keittiöpuutarhaa, ei tietysti ole olemassakaan. Mutta helppohoitoisen siitä voi tehdä, kun hieman suunnitellaan.

Viljelyä halutaan nimenomaan harrastaa, eikä mitään tehdä pakosta tai velvollisuudesta. Kun harrastus on ilo, ensimmäiset auringonsäteet sujauttavat ajatukset helposti omaan satoon, sen taattuun tuoreuteen ja tiedettyyn alkuperään.

Kesäkeittiössä asiat voi pitää yksinkertaisina

Kesällä ruoka valmistuu nopeasti, tuoreet raaka-aineet ovat napakoita ja niiden maku on raikkaimmillaan. Matka kasvimaalta lautaselle on lyhyt eikä monimutkaista valmistusprosessia tarvita. Nuoret vihannekset ja niitä korostavat mausteet maistuvat kesäkokin ruuanlaitossa.

Kerää satoa vain sen verran kuin kerralla tarvitset. Mutta samalla sato on syytä poimia juuri silloin, kun se on vielä nuorta. Ylikokoiset vihannekset tai kukkineet yrtit eivät enää ole maukkaita. Sato, jota ei ehdi heti käyttää, kannattaa ilman muuta kuivata, säilöä tai pakastaa aina sen mukaan, mikä kullekin lajille sopii parhaiten.

Mieti mitä haluat viljelystä

Onnistunut lopputulos saadaan miettimällä aluksi tavoitteita. Haluatko kasvattaa talven juurekset vai napsia kesäkeittiön ruokiin makuvivahteita yrteistä? Haluatko ylistää kesää heittämällä pataan maukkaat tuorevihannekset vai säilöä vitamiineja myös talven varalle? Haluatko satoa suosikkivihanneksista, jotka ovat kalliita tai joita ei kaupasta helposti löydy? Kun mietit, mitä haluat ja mitkä kasvit ovat mieluisia, tulee sato varmimmin käytettyä.

Tutustu lavaviljelyyn ja mallipenkkeihin

Ole realisti

Mieti omia voimavarojasi ja haluasi panostaa hyötyviljelyyn. Uudelle alan harrastajalle maltilliset tavoitteet tuovat helpommin onnistumisen ilon kuin liian suuren palan haukkaaminen. Tekemällä oppii, mutta oppirahojakin luultavasti joutuu jonkin verran makselemaan eikä kasvatus aina tuota toivottua tulosta. Viljelyn perusasioihin etukäteen tutustuminen auttaa onnistumaan.

Valkosipulilta maistuva karhunlaukka, Allium ursinum, viihtyy osittaisessa varjossa maanpeitekasvina.

Oman pihan tai parvekkeen olosuhteita kannattaa myös arvioida kriittisesti, sillä kasvit viihtyvät vain, jos ne istutetaan niille suotuisiin oloihin. Valon kasvi ei kukoista varjossa eikä läpäisevän maan suosija viihdy tiukassa savessa. Vaikka kasvuoloja voi joiltakin osin parantaa, niiden merkitys kannattaa sisäistää ennen kasvivalintojen tekemistä. Vaikka kantapään kautta oppii ja Siperiakin opettaa, pääset helpommalla, jos olet realistinen tavoitteita määritellessäsi. Kokenut keittiötarhuri panee tietenkin kaikki peliin, aloittelijan on joskus hyvä edetä pienemmin askelin.

Hyötytarhan kasvit voivat limittyä yhteen koristekasvien kanssa. Ne voivat olla osana perennapenkkiä tai muodostaa maanpeitekasvuston. Monivuotisten vihannesten viljely on sikäli helppoa, että niitä ei tarvitse istuttaa joka vuosi uudelleen.

Pääset keittiötarhan suunnittelussa hyvään alkuun, jos tunnet kasvupaikaksi kaavailemasi alueen valo-olot ja siinä vallitsevan pienilmaston. Maanparannuksen nikseihin kannattaa myös tutustua.

Kesäkokin herkut

Aina puutarhasta ei löydy ihanteellista paikkaa kasvimaalle tai lavatarhalle. Silloin avuksi tulevat ruukkuistutukset. Niitä hyödyntää parvekeviljelijäkin. Ruukkuja voi tarpeen mukaan sijoitella sopiville paikoille ja ne lisäävät itsessään puutarhan tai pation viihtyisyyttä. Ruukkutarhan hyvä sijoituspaikka on esimerkiksi lähellä kesäkeittiötä, jos sellainen on.

Varsinkin yrteille kannattaa valita paikka, josta niitä voi napsia ruokiin vaivattomasti ja usein. Jos yrttitarha on pihan perällä pitkän matkan päässä, ei sinne tule niin usein poikettua kuin jos kasvatusruukut sijaitsevat vaikkapa oven läheisyydessä.

Yrttien satoaika on pitkä, kunhan niitä käyttää runsaasti. Latvominen siirtää kukintaa, joka monella lajilla laimentaa yrtin makua.

Voimakaskasvuinen minttu leviää helposti jopa liikaa, mutta ruukkukasvatuksessa se ei pääse karkaamaan.

Muitakin kesäherkkuja nokkela vihannestarhuri viljelee ruukussa. Nopeasti kasvavat salaatit ja retiisit, mangoldit ja pinaatit soveltuvat mainiosti ruukkuihin ja ovat kasvutavaltaan kauniita. Sekaistutuksiakin voi suuriin ruukkuihin laatia, jolloin yhden lajin sadonkorjuu ei tyhjennä koko istutusta. Kokeile vaikka patiokurpitsaa. Eikä mikään estä istuttamasta hyötykasvien sekaan myös koristekasveja. Toinen täydentää toistaan ja istutuksia voi täydentää sadonkorjuun myötä.

Tutustu yrttien ja vihannesten ruukkuviljelyyn ja napsi vinkit käyttöön.