Kasvien selviytymisleiri loman yli
Tyly totuus on, että pihan ja parvekkeen ruukkuistutukset eivät selviydy hengissä hoitajansa pitkästä poissaolosta ilman huolenpitoa. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla ruukkuistutuksille kohtalokas. Jotain on silti tehtävissä niidenkin hyvinvoinnin eteen. Maahan istutetut kasvit selviävät paremmin ennen lomaa tehdyn, syvälle ulottuvan kastelun avulla.
Jos kasteluapua ei loman aikana ole käytettävissä, on jotain kuitenkin tehtävissä kasvien olosuhteiden parantamiseksi. Säät sitten lopulta ratkaisevat, kuinka pitkään istutukset pärjäävät ilman hoitoa.
Ruukkuistutukset tarvitsevat jatkuvaa huolenpitoa
Ruukussa kasvavilla kasveilla kosteuden ylläpitäminen vaatii huolellisuutta, sillä rajattu kasvutila kuivahtaa nopeasti. Huoltoväliä voi jonkin verran pidentää vaikkapa näin:
- Istuta kesäkukat jo valmiiksi riittävän suureen astiaan. Siinä runsas multatila pystyy sitomaan kosteutta itseensä ja luovuttamaan sitä tarpeen mukaan kasvin käyttöön. Kun kasvin juuret kasvavat kesän mittaan ja täyttävät multatilan kokonaan, kasvaa kastelun tarve sitä nopeammin, mitä pienempään ruukkuun kukat on istutettu.
- Vähennä haihduttamista siirtämällä ruukkukasvit varjoon loman ajaksi. Vedellä täytetty alusastia antaa lisää pelivaraa, mutta nyt vaarana onkin liikakastelu. Jos vesi säilyy aslusastiassa useita päiviä, tukehtuvat juuret hapen puutteeseen. Liika märkyys tappaa yhtä varmasti kuin liika kuivuus.
Vinkki: Täytä iso muovipullo vedellä ja työnnä se alassuin niin syvälle multaan, että se pysyy tukevasti pystyssä. Pullo tyhjenee pikku hiljaa valuttaen kosteutta kasveillesi. Muista kastella multa ensin perusteellisesti, sillä muuten pullo tyhjenee liian nopeasti. Tätä kikkaa kannattaa testata etukäteen, sillä mm. mullan tiiviys vaikuttaa pullon tyhjenemisvauhtiin. Pullon suuta voi säädellä korkilla, johon on porattu reikä.
Puut, pensaat ja perennat
Jos puutarhassasi on vasta istutettuja kasveja, on maa syytä kastella perusteellisesti niiden juuristoalueelta ennen lomalle lähtöä. Kosteuden pitää ulottua juuriston koko syvyydelle. Hyvin kasteltu maa ei kuivu muutamassa päivässä, joten runsas kertakastelu on hyödyllisempi kuin pintamaan päivittäinen kostuttelu pienin annoksin. Tämä pätee muulloinkin kuin loma-aikana.
Vanhemmatkin istutukset hyötyvät kuivina kausina silloin tällöin tehdystä perusteellisesta kastelusta. Hiekkamailla kastelun tarve on suurempi kuin savipohjaisilla mailla. Mutta maan pidätyskysy voi vaihdella lyhyelläkin matkalla – joskus jopa puolen metrin päässä voi pohjamaa ollakin pidätyskyvyltään yllättävän erilaista. Katso vinkit kasteluun tästä
https://muhevainen.fi/kasteluopas/.
Tunne pihasi ja tutustu kasviesi tarpeisiin
Kun jo ennen lomaa pidät silmällä kasviesi haihduttamista, tunnustelet maan kosteutta pintamaata syvemmältä ja seuraat sään vaikutusta istutuksiisi, opit kasvien erilaiset tarpeet. Jos käytettävissäsi on ystävä tai naapuri, joka kastelee istutuksesi poissaolosi ajan, jaa hänelle keräämääsi kokemustietoa. Opasta häntä kastelemaan vain tarpeeseen, sillä tunnollisten lomakastelijoiden helmasynti tuntuu olevan varmuuden vuoksi kastelu. Jos kasvit ovat pitkään liian märkiä, voivat ne palatessasi huonosti.
Rentoudu puuhastelemalla
Kiireetön puuhailu pihamaalla on mitä terapeuttisinta toimintaa. Nyt on sopiva hetki tarttua rehottaviin rikkaruohoihin kitkimen kanssa. Mikä parasta, työn tulokset näkyvät heti ja palkitsevat ahkeran.
Kitkemisessä auttavat:
- Kosteasta maasta rikkakasvit irtoavat helpommin juurineen, jolloin työskentely on tehokasta ja helppoa. Kuivasta maasta rikkojen vihreät osat katkeavat helposti ja juuri jää maahan. Kastele kuiva maa vaikka jo edellisenä päivänä.
- Sopiva työkalu helpottaa kitkentää. Kapeateräinen kitkentärauta tai kapea istutuslapio ulottuvat syvälle ja auttavat irrottamaan juuret kokonaisina. Varsinkin paalujuuriset kasvit kuten voikukat kasvavat pienestäkin juurenpätkästä uudelleen. Kapea hara helpottaa kasvien välien käsittelyä, kun taas leveällä ei mahdu sinne lainkaan.
- Pienestä kasvaa iso. Poista siis pienetkin rikan alut. Pienten rikkojen poistaminen on helppoa, sillä ne nousevat maasta haraamalla.
- Kitke ennen kuin rikat siementävät, siten selviät jatkossa helpommalla.
- Varrelliset harat keventävät selän rasitusta. Samoin polvillaan työskentely helpottaa selän rasitusta, joten ota käyttöön polvisuojat tai polvialusta.
Nauti oleilusta kotilomalla
Loma kotipihalla rentouttaa, jos matkasuunnitelmia ei nyt olekaan. Nautiskelija hyödyntää ryytimaataan ja herkuttelee yrttien sadolla. Yrtit tarjoavatkin makumatkoja jo varhain kesällä, silloin kun muut hyötykasvit antavat vielä odottaa satoaan korjattavaksi.
Sijoita yrttiruukut lähelle keittopaikkaa, kokkaatpa sisällä tai ulkona. Läheltä niitä tulee napsittua mausteeksi usein ja paljon. Ja sitä paremmin ja tuuheampina ne kasvavat, mitä useammin niitä latvot.
Yrteillä maustettu leipänen on kesäisen aamuteen tai päiväkahvin tyylikäs kumppani.
Rakenna vihersilppuleipä näin:
- Paahda ruisleipäviipale rapeaksi.
- Sivele paahtunut leivän pinta halkaistulla valkosipulin kynnellä, josta irtoaa mukavan lempeä, mutta rikas aromi.
- Levitä päälle tuorejuustoa, raejuustoa tai muuta pehmeää juustoa.
- Silppua paljon mietoja yrttejä ja vähän voimakkaampia. Valitse yrtit makusi mukaan, hyviä ovat esimerkiksi villirucola, mintut, basilikat,
- Sekoita kaikki yrtit ja lisää leivän päälle paksu kerros.
Yrttien ja vihannesten valikoimamme on kesällä jo vähissä, mutta listastamme löydät silti tärppejä yrttien viljelyyn ja käyttöön https://muhevainen.fi/yrttien-taimet/