Yrttien taimet

Mausteyrttien valikoimamme koostuu pääosin kotimaisten tuottajien taimista, joista osa on viljelty luonnonmukaisin menetelmin. Valikoima on myynnissä kevätkaudella ja vaihtelee päivittäin ja myymälöittäin saatavuuden mukaan.

Vinkkejä yrttien viljelyyn ja käyttöön tästä

Vinkit ruukkupuutarhaan tästä

Esimerkkejä mausteyrttien valikoimastamme:

LajikeKuvausKuva
Basilika

Basilikasta on saatavilla useita lajikkeita. Niissä lehtien koko, väri ja maku vaihtelevat. Esimerkiksi thaibasilika on tullut suosituksi aasialaisten ruokien suosion myötä.

  • Yksivuotinen.
  • Erittäin kylmänarkana istutetaan yrttitarhan suojaisimpaan ja aurinkoisimpaan paikkaan vasta yökylmien mentyä ohi.
  • Latvominen pitkin kesää on erityisen tärkeää.
  • Sopii kaikkeen ruuanlaittoon, jolloin lisätään juuri ennen tarjoilua, sillä pitkä kypsentäminen laimentaa basilikan maun.
  • Tuoreena salaatteihin, leivän päälle, maustetahnoihin ja yrttiöljyihin, kuten gremolataan.
Kirveli

Nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kirveli on erityisen C-vitamiinipitoinen, maultaan hieman lakritsimainen. Erikoista on, että lakritsin maku häviää, kun kirvelin yhdistää muihin yrtteihin tai vihanneksiin. Sen sijaan se korostaa niiden makua.

  • Yksivuotinen
  • Menestyy avomaalla hieman varjoisammassakin paikassa.
  • Perinteinen munakkaan mauste.
  • Myös hyvää salaatissa, jossa sitä voi käyttää runsaasti. Sopii erityisen hyvin tomaatin kanssas.
Korianteri

Korianterilla on voimakas, omintakeinen aromi, joka saattaa tarvita hieman totuttelua. Yrtti tuottaa kahta maultaa aivan erilaista maustetta: lehti- ja varsisatoa yrttinä sekä siemeniä.

  • Yksivuotinen
  • Lämmin ja ehdottoasti läpäisevä kasvupaikka.
  • Lehtisatoa käytetään erityisesti salaateissa ja aasialaisissa ruokalajeissa joihin se lisätään juuri ennen tarjoilua.
  • Kuivattuja siemeniä käytetään leivonnaisissa, mausteisissa padoissa, keitoissa, hapankaalin mausteena.
  • Korianterin kukat houkuttelevat hyödyllisiä petopistiäisiä ja pölyttäjiä.
Kynteli

Kutsutaan myös pippuriyrtiksi ja papuyrtiksi. Kyntelillä on säilöviä ominaisuuksia mustaherukan lehtien tapaan ja sitä käytettäessä suolaakin voi reilusti vähentää.

  • Talvikynteli on voimakkaan makuinen ja monivuotinen, joskin huonohko talvehtija. Kesäkynteli on miedompi ja yksivuotinen.
  • Kasvaa melkein missä vain, vaikka parhaiten se viihtyykin auringossa.
  • Sopii monenlaisiin liha-, peruna- ja viljaruokiin.
  • Perinteinen lammaskaalin maustaja, joka poistaa lihasta rasvan makua ja keittiöstä kaalin hajua
Lipstikka eli liperi

Lipstikka työntyy maasta varhain keväällä ja sitä voi alkaa heti käyttämään. Lehdistö onkin mehevimmillään keväällä ja alkukesästä. Myös sen siemenet voi oivallisesti käyttää maustamiseen.

  • Monivuotinen ja suurikokoinen kasvi vaatii paljon tilaa. Talvehtii hyvin.
  • Menestyy parhaiten kosteahkossa puolivarjossa. Paahteisessa paikassa lehdet kellastuvat jossain vaiheessa kesällä, mutta kasvu alkaa uudelleen keväällä.
  • Pakastaminen sopii säilyttämään tuoreen liperin aromin. Kuivatus on myös mainio säilytystapa, sillä silloin aromit vielä vahvistuvat.
  • Myös suuret siemenet ovat kuivattuina mainio keittojen, patojen ja kastikkeiden mauste.
  • ”Liemiyrtti”, maussa selleriä, persiljaa, purjoa. Lipstikalla voi korvata osan suolasta.
Meirami

Kylmänarka ryytikasvi menestyy muiden samantyyppisiä oloja suosivien yrttien seurassa, kuten basilikan ja korianterin kumppanina.

  • Suomessa yksivuotinen.
  • Tarvitsee lämpimän, suojaisan ja ravinteikkaan kasvupaikan. Ei pidä kuivahtamisesta, mutta liikakasteluakin on vältettävä.
  • Sadonkorjuu juuri ennen kuin pallomaiset nuput avautuvat
  • Omintakeinen maku lyö helposti läpi, joten annostellaan tunnustellen.
  • Sopii maultaan yhteen kyntelin ja timjamin kanssa.
  • Hernekeiton, jauheliha- ja lammasruokien sekä maksa- ja kaaliruokien mauste. Käytetään myös tulisten ruokien makujen tasapainottajana.
Mäkimeirami eli oregano

Suositusta oreganosta on viljelyssä lukuisia eri lajikkeita, joiden lehtimuodot ja –värit, kuten myös aromitkin, vaihtelevat. Ne viihtyvät hyvin kalkitussa ja läpäisevässä maassa.

  • Aikainen tai keskimyöhäinen syysperuna.
  • Mukulat ovat soikeita, pienehköjä ja niitä kasvaa runsaasti.
  • Malto on hienojakoinen, kiinteä ja upean makuinen. Kuori on ohut, mutta ei vioitu helposti. Ei tarvitse kuoria.
  • Sopii hyvin mm. lisäkeperunaksi ja salaatteihin.
Minttu

Minttu kannattaa istuttaa jo tuoksunkin vuoksi. Sitä kun hipaisee, raikas tuoksu vapautuu ympäristöön. Piparminttu ja vihermintun monet variaatiot ovat kasvattaneet suosiotaan, eikä vähiten itäisten ruokakulttuurien leviämisen myötä.

  • Monivuotinen. Leviää voimakkaasti, joten kasvatetaan usein ruukussa.
  • Runsas latvominen on välttämätöntä, jotta yrtti pysyy napakkana ja tuuheana kasvustona.
  • Käytetään pääasiassa tuoreena salaateissa, juomissa, lampaanlihan kanssa pestomaisena tahnana tai tsatsikissa, jälkiruuissa ja kuivattuna teessä. Kuumissa halloum-juustoleivissä minttu on omimmillaan.
Persilja

Hienostunut sileälehtinen ja rouhea kähärälehtinen persilja ovat vitamiini- ja kivennäisainepommeja, joiden käyttöä voisi entisestäänkin lisätä.

  • Kaksivuotinen, toisena vuonna kukkavana katkaistaan, sillä kukinta lopettaa kasvun.
  • Kasvaa rehevimmilleen puolivarjossa, ravinteikkaassa ja kosteassa maassa, jossa juurille on paljon tilaa. Kuivuus voi herättää persiljan kukkimaan.
  • Persiljan säilömisessä on erikseen pakastuskoulukunta ja kuivatuskoulukunta. Molemmat vannovat oman suosikkimenetelmänsä nimiin.
  • Kaikkeen ruuanlaittoon antamaan maulle viimeisen silauksen. Korostaa muiden yrttien makua. Tuoreena erityisesti salaatteihin, pestokastikkeisiin, gremolataan ja vihersmootieihin.
Rakuuna

Mieto ja nopeakasvuinen venäläinen rakuuna muodostaa sisarusparin voimakkaamman ja hidaskasvuisemman ranskalaisen rakuunan kanssa.

  • Monivuotinen, erityisesti venäläinen talvehtii hyvin. Ei siedä seisovaa vettä.
  • Kasvaa 80-100 cm korkeaksi. Jaetaan muutaman vuoden välein, sillä nuoret taimet tuottavat maukkaimman sadon.
  • Käytetään vain lehdet eikä päästetä kukkimaan.
  • Kuivattaessa maku voimistuu. Kuivataan erissä pitkin kesää, jolloin kukintaa saa näppärästi siirrettyä.
  • Monikäyttöinen kasvisten mauste, esim. parsan, porkkanoiden, tomaattien, pinaatin, sienien ja kesäkurpitsan kanssa. Béarnaise- voi-, ja hollandaisekastikkeiden, munakkaiden, kanan ja kalan kanssa. Antaa sinappiin hienostuneen maun.
Rosmariini

Voimakas yrtti maustaa jo pieninäkin määrinä. Kuivat rosmariinin oksat sopivat savustamiseen ja takkatulen joukossa aromaattista tuoksua antamaan.

  • Monivuotinen, mutta ei yleensä talvehdi Suomen oloissa.
  • Valoisa ja läpäisevä kasvupaikka. Rosmariini ei ole erityisen kylmänarka, mutta tarvitsee lämpöä kasvaakseen hyvin. Taimen ympärille voi asetella litteitä kiviä keräämään maaperään auringosta kaikki mahdollinen lämpö.
  • Hidaskasvuinen, mutta antaa satoa pitkin kesää. Latvotaan vain puutumattomia osia, jotta kasvu ei tyrehtyisi.
  • Lohkoperunoiden ja punajuuren mauste, lammas- ja riistaruokiin. Sopii yhteen valkosipulin ja laajemminkin valkosipuliruokien kanssa. Hunaja lempeyttää rosmariinin makua.
Salvia eli ryytisalvia

Ryytisalviaa on vuosituhansia käytetty sekä ruuansulatusta edistävänä rohdoksena että antiseptisten ominaisuuksiensa vuoksi mm. haavanhoidossa. Maustamiseen sopivat myös mm. violettilehtiset tai keltavihreälehtiset lajikkeet ja ananassalvia.

  • Monivuotinen, mutta talvehtii huonosti.
  • Aromi on erittäin voimakas, joten salviaa on annosteltava varoen.
  • Pakastettaessa tuoreen yrtin ominaismaku säilyy, kuivattaessa se saa omintakeisen lisämaun. Kannattaa kokeilla, kumpi on omasta mielestä parempi tapa.
  • Sopii italialaisittain munakoiso-, kesäkurpitsa- ja paprikaruokiin, kana- ja vasikanleikkeisiin, kastikkeisiin ja patoihin. Salviavoi maustaa pastan ja punajuuret makuelämykseksi.
Sitruunamelissa

Sitruunamelissan kukat ovat vaatimattomat, mutta silti huumaava tuoksu houkuttelee puutarhaan pölyttäjiä ja perhosia.

  • Monivuotinen, mutta ei kovin varma talvehtija.
  • Sitruunamelissa kasvaa reheväksi helposti, parhaiten saadessaan lämpöä, mutta ei liikaa auringon paahdetta ja sopivasti kosteutta.
  • Sopii salaattien ja salaatinkastikkeiden mausteeksi, kalaruokiin, kesäisten juomien mausteeksi, jälkiruokiin. Sopii hyvin yhteen mintun ja basilikan makujen kanssa.
Tarhasuolaheinä

Suolaheinä on keväinen mauste, sillä se työntää lehtensä maasta jo varhain ja lehdet ovatkin herkullisimmillaan nuorena. Ne sisältävät oksaalihappoa, joten herkkävatsaisten sopii nauttia maitotuotteita samalla aterialla. Pieninä määrinä nautittuna aiheuttaa harvoin oireita.

  • Monivuotinen, varma talvehtija.
  • Kukkavanoja kannattaa poistaa sitä mukaa kun niitä ilmestyy. Keskikesällä tehty alasleikkaus uudistaa kasvustoa ja pidentää käyttöaikaa.
  • Helppo ja tarpeiltaan vaatimaton. Ei pidä kovin kuivasta, sillä isot lehdet haihduttavat paljon.
  • Tuoreena salaatin joukkoon, kastikkeisiin, kalan kera.
  • Lisätään kypsennettäviin ruokiin viimeisenä, sillä laimistuu keitettäessä.
Timjami eli tarha-ajuruoho

Timjami sopii kaikkeen ruuanlaittoon. Siksi sitä tarvitaan paljon talven varalle, eikä sitä voi koskaan olla liikaa kasvamassa. Lajeissa on valinnan varaa: on sitruunatimjamia, kuminatimjamia, kirjavalehtistä ja kasvutavaltaan vaihtelevia lajeja jne.

  • Monivuotinen, talvenkestävyys vaihtelee eri lajeilla.
  • Kukkiessaan oivallinen mehiläiskasvi
  • Aurinko ja maan läpäisevyys ovat timjamille tärkeitä kasvun edellytyksiä.
  • Käytetään sekä tuoreena että kypsennettynä ruokalajista riippuen. Voimakasarominen, joten annosteltava maltillisesti.
  • Erityisen hyvää uunijuureksissa ja ruuissa, jotka on maustettu viinillä. Sitruunatimjami (Thymus citriodorus) on ehdoton kalaruokien mauste, kun taas ”perustimjami” (Thymus vulgaris) sopii liharuokiin.
Villirukola

Ei varsinainen mausteyrtti, mutta sopii käytettäväksi yrttien tapaan voimakkaan, sinappisen makunsa takia. Sisältää runsaasti C-vitamiinia ja rautaa.

  • Kasvatetaan yksivuotisena.
  • Tarvitsee kohtalaisesti kosteutta ja ravinteita.
  • Käytetään pitkin kesää ja latvotaan kukkavanat, sillä kukinta heikentää sen makua.
  • Sopii hyvin salaatteihin ja ruokien viimeistelyyn, esim pizzan päälle kypsennyksen jälkeen lisättynä ja kermaisiin pastaruokiin.
Yrtti-iiso

Yrtti, jonka voi antaa reippaasti kukkia. Se sopii yhtä hyvin kasvimaalle kuin kukkaryhmiinkin. Erinomainen pölyttäjien ja perhosten houkuttelija.

  • Monivuotinen, mutta epävarma talvehtija. Kasvatetaan usein yksivuotisena. Saattaa kylväytyä.
  • Lehtiä ja kukkia käytetään teessä ja jälkiruuissa sekä koristellaan salaatteja, kakkuja ja tarjoiluvateja.
  • Leikataan kuivattavaksi kukinnan alkaessa.
Yrttiselleri

Mainio yleismauste, joka näyttää kähärälehtiseltä persiljalta, mutta on sitä rotevampi niin maussa kuin ulkonäössä.

  • Kasvatetaan yksivuotisena.
  • Yrttisellerille sopii puolivarjoinen kasvupaikka ja ravinteikas, kostea kasvualusta.
  • Käytetään pitkin kesää aina myöhäissyksyyn saakka.
  • Käytetään persiljan tapaan tai sen sijaan.