Keräkaalit
Kaaleja arvostetaan ravinteikkaina ja kuitupitoisina kasviksina. Niiden sulavuutta parantavat hapattaminen ja mausteyrtit, kuten kumina, meirami, timjami ja minttu.
- Kaalit tarvitsevat runsaasti vettä, ravinteita ja kasvutilaa ympärilleen.
- Vuoroviljely on suositeltavaa. Samalla paikalla ei seuraavana vuonna kasvateta myöskään retiisiä, retikkaa, lanttua tai naurista. Vuoroviljely ehkäisee monilta vaivoilta, joita saman kasvin viljely samalla paikalla pikku hiljaa lisää.
- Kaalit sietävät kylmää. Kukkakaali ja parsakaali on poimittava ennen yöpakkasia, muita voi mainiosti kerätä vielä senkin jälkeen.
- Tuottavat hyvin satoa viileinä ja sateisinakin kesinä.
- Varhain satoikään tulevat kesäkaalit käytetään tuoreeltaan. Myöhäiset lajikkeet säilyvät pitkään viileässä.
- Hapattaminen on uudelleen suosioon noussut, perinteinen tapa säilöä kaaleja.
Kaulittu kaalisalaatti varhaiskaalista on suussasulavan mehevää, talvikaalista se jää rouheammaksi, mutta kuitenkin rakenteeltaan kesyyntyneeksi.
Kaalit ovat herkullisia mm. wokeissa, keitoissa ja padoissa ja paistoksissa.
Eri hintoja