Kaalisalaatti, joka vie kielen

Tuorekaalista tehty salaatti on kuitu- ja vitamiinipommi mutta niin herkullinen, että se vie kielen mennessään, kun teet sen tämän ohjeen mukaan. Tätä salaattia kannattaa tehdä kerralla paljon kahdesta syystä. Sitä menee aina paljon ja sitä voi mainiosti tarjota seutaavanakin päivänä.

Tämän salaatin salaisuus on kaulinta. Kaulitsemalla kaali pehmenee ja mehustuu ja sen maku on kaukana monilla hyvin muistissa olevasta koulun kaalisalaatista.  Suikaloi kaalia leikkuulaudalle sellainen määrä, että se pysyy kaulittaessa ns. hallinnassa. Eli kaulitse erissä, jos teet suuren annoksen. Suikaleiden pitää kaulittaessa narskua ja tirskahdella, jotta kaali kesyyntyy. Varhaiskaali on jo itsessään aika pehmeää, joten sen kaulinta on helppoa ja suikaleet voivat olla paksuhkojakin. Talvikaali on tiiviimpää ja kovempaa, joten sille on eduksi, jos suikaleet ovat mahdollisimman ohuita.

Mausta kaulitut kaalit pienellä öljylorauksella (sitruunaöljy sopii upeasti), rippusella suolaa ja halutessasi hyppysellisellä sokeria. Korkillinen viinietikkaa antaa sopivasti lisähappoa, jos sitä kaipaat ja pyöräytys pippurimyllystä pikkaisen potkua.

Tee kaulittua kaalisalaattia suuri annos, sillä sitä menee paljon. Salaatti on oivallista sellaisenaan. Se on myös oiva pohja erilaisille salaateille, sillä se säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa.  Yhdistele eri päivinä erilaisiin vihanneksiin ja saat joka päivä uudenlaisen lisukesalaatin.