Lipstikka (Liperi)

Lipstikka (Liperi)

Lipstikka työntyy maasta varhain keväällä ja sitä voi alkaa heti käyttämään. Lehdistö onkin mehevimmillään keväällä ja alkukesästä. Myös sen siemenet voi oivallisesti käyttää maustamiseen.

  • Monivuotinen ja suurikokoinen kasvi vaatii paljon tilaa. Voi  kasvaa jopa parin metrin korkuiseksi. Talvehtii hyvin.
  • Menestyy parhaiten kosteahkossa puolivarjossa. Paahteisessa paikassa lehdet kellastuvat jossain vaiheessa kesällä, mutta kasvu alkaa uudelleen keväällä. 
  • Juuret ovat laajat ja varsin syvät. Ei pidä kuivuudesta.
  • Runsas latvominen ennen kukintaa edesauttaa uusien versojen kasvua. Nuoret lehdet maistuvat parhaimmilta.
  • Lehtisato kannattaa kerätä mahdollisimman nuorena, mutta vanhemmatkin lehdet kelpaavat edelleen ruokien maustamiseen.
  • Jos ei tavoitella siemensatoa, kukkavarret voi katkaista. Se hidastaa kukkaan puhkeamista ja lisää lehtisadon määrää.
  • Pakastaminen sopii säilyttämään tuoreen liperin aromin. Kuivatus on myös mainio säilytystapa, sillä silloin aromit vielä vahvistuvat.
  • Siemeniä voi käyttää kuten lehtiä keittojen, patojen ja kastikkeiden mausteena. Ripaus lipstikkaa kalakeittoon tekee siitä uudenlaisen. Tai risottoon lisättynä ruokalajiin tulee lisää särmää.
  • Lipstikasta tehty  Lipstikkapesto kuuluu mausteiden kuninkaallisiin.
  • ”Liemiyrtti”, jonka maussa on selleriä, persiljaa, purjoa. Lipstikalla voi korvata osan suolasta. Ja suolaripauksen kera lipstikalla voi korvata liemikuutiot. Lipstikkasuola on helppotekoinen ja monikäyttöinen kaikessa ruuanlaitossa. Ja mikä parasta, itse tehtynä suolan määrän voi päättää itse.
Kasvu­paikka­vaatimus
Kasvu­korkeus (m)
1,5-2
Eri hintoja