Lehtikaalikulho

Lehtikaali on täynnä vitamiineja ja maistuu monen mielestä ehkä  liiankin terveelliseltä. Sellainen maku taittuu tässä kulhoruuassa. Valitse ruokaan lehtikaalin seuraksi itsellesi mieluisia vihanneksia, esim. porkkanasuikaleita ja viipaloituja retiisejä. Tuoreet soija- tai härkäpavut sopivat ruokaan mainiosti tuomaan proteiinia. Kaupan pakastehyllystä löytyy tuoreena ryöpättyjä, käyttövalmiita papuja, jotka sopivat tähän ruokaan hyvin.

Poista lehtikaalista paksuimmat lehtiruodit ja revi lehdet sopiviksi suupaloiksi. Wokkaa kaalit nopeasti kuumalla pannulla ja ripottele päälle hieman suolaa. Wokkaa myös muut kasvikset.

Kokoa kulho. Alimmaiseksi tulee keitetty riisi tai kaurajyvät, jotka on maustettu sushiriisin tapaan ripauksella suolaa, sokeria ja tilkalla viinietikkaa. Lisää päälle wokatut kasvikset, paahdettuja pähkinöitä, mantelilastuja tai pinjansiemeniä sekä kuivattuja karpaloita.

Kastikkeen valinta määrittelee tämän ruokalajin tyylin ja sitä vaihtelemalla saadaan aina uudenlainen ateria. Maustekastikkeeksi sopii yksinkertaisimmillaan vaikkapa loraus öljyä ja chilikastiketta tai valmista teriaki-kastiketta. Hyviä ovat myös esimerkiksi gremolata tai lipstikkapesto.

Erinomainen seuralainen kulholle on korealaisesta gochujang-tahnasta tehty kastike. Tahnaa saa isommista marketeista ja etnisistä kaupoista. Sekoita 0,5 dl gochujang-tahnaa, 1  (tai 2) rkl riisiviinietikkaa, 1 rkl vaahterasiirappia, 1 rkl vähäsuolaista soijakastiketta ja 1 rkl vettä. Sekoita tasaiseksi. Jos kastike on liian paksua, lisää 1 rkl vettä.