Viihtyisä syyspatio ja -parveke jatkavat pihasesonkia

Pimenevät illat ja ränsistyvät kesäkukkaistutukset eivät ole parvekekauden loppu, vaan uuden sesongin alku. Syksyyn mahtuu monta kuulasta päivää ja tyyntä iltaa, jolloin on hienoa jatkaa ulkokautta viihtyisässä oleskelunurkkauksessa. On monta tapaa rakentaa mieluisa oleskeluryhmä parvekkeelle, patiolle tai vaikka ulos omenapuun alle.

Näkö- ja tuulensuojaa tuovat isot havukasvit, sermit tai köynnöskehikot. Vaikka köynnökset pudottavat lehtensä talveksi, pysäyttävät ne katseen talviasuisinakin. Puuvartiset kasvit tarvitsevat talvehtiakseen suuret ruukut ja ison multatilan. Jos riittävän suuria ruukkuja ei ole käytettävissä, kannattaa valita pieniä havukasveja suurten sijaan ja istuttaa mukaan syys- ja talviajan kausikasveja. Pienehköissä ruukuissa monivuotiset kasvit on helppo suojata talveksi pakkaspeitolla ja somistaa ne säkki- tai suodatinkankaalla. Suojauksen avulla kasveilla on hyvät mahdollisuudet talvehtia. Ruukkukasvit tuovat tunnelmaa ja niilläkin voi rajata tilaa, joten sopivien lajien valinnalla on merkitystä.

Askel kerrallaan kesästä syksyyn ja talveen

Syksy on usein pitkä, eikä kesäkukkakaudesta ehkä tee mieli siirtyä suoraan talviksesongin kasveihin. Siirtymää voikin tehdä vähitellen. Jos kesän istutuksissa on mukana vaikkapa heiniä tai lehteviä perennoja, jotka säilyttävät kauneutensa pitkälle syksyyn, niitä ei kannata kiirehtiä poistamaan. Kukintansa lopettaneiden kesäkukkien tilalle vaihdetaan syyssesongin kasveja, kuten tädykkeitä, marjakanervia, salalia, skimmiaa… Ne tuoreuttavat kesän ruukkukasvit ja istutukset kaunistuvat hienovaraisella uudistamisella.

Orvokit jatkavat syksyisen koristekaalin kanssa kukkasesonkia.
Yksilajiset ruukkuistutukset on helppo uudistaa vaiheittain. Kesäinen laventeli jatkaa kukintaa yhdessä syksyn ja talven lajien kanssa.

Talviruukkujen rungon voi rakentaa myös istuttamalla siihen talven kestävät havukasvit ja niiden seuraksi syyssesongin vaihtuvat lajit. Sopivia ovat mm. viileässä viihtyvät syklaamit ja kaunislehtiset keijunkukat. Kun nämä kukkivat tai lehdiltään värikkäät lajit antautuvat talven edessä, on hyvä olla varattuna muutama kanerva tai muu talvikasvi istutettavaksi niiden tilalle ennen talven tuloa.

Suuressa astiassa havukasvit selviävät talven yli suojaamattakin. Viileydestä pitävät syklaamit ja tädykkeet kukkivat pakkasiin asti, jolloin niiden tilalle vaihdetaan vaikkapa kanervat.
Lankaköynnökset ovat kasvaneet runsaiksi kesän aikana ja ovat koristeellisisa pitkälle talveen. Siksi ne sopivat hyvin kanervien kumppaneiksi.

Monivuotiset kasvit pärjäävät ruukuissa talvenkin yli

Puuvartiset kasvit ovat kauniita ja persoonallisia talviasussaankin. Suurissa ruukuissa puut ja pensaat talvehtivat yllättävänkin hyvin, kunhan muistat kastella niitä syksylläkin niin kauan kunnes multa jäätyy. Kostea pintamulta voi erehdyttää kastelun tarpeen arviointia, sillä syvällä juuristossa saattaakin lymytä suuri kuivuus. Erityisesti havukasvien kastelussa on oltava huolellinen, sillä talvenvihreinä ne haihduttavat koko talven ajan. Syksyn kuivuus voi olla niille kohtalokkaampaa kuin pakkanen.

Valot ja tuikut viimeistelevät hämärtyvän illan tunnelmaa.
Katajien juurella kasvavat pensasmustikat näyttävät hienot ruskavärinsä. Talvehtimista turvaavat suuret istutusaltaat.

Lisäksi tarvitset mukavat tuolit, lämmintä päälle ja huopa ympärillesi. Käteen kuppi kuumaa ja mietiskely- tai seurustelunurkkaus on valmis.