Upeat atsaleat puhkeavat kukkaan

 
Isokukkaisten atsaleojen kukinta on todella näyttävä erityisesti isoiksi ryhmiksi istutettuna. Atsaleat ovat silti myös mainioita yksittäispensaita havu- tai perennaryhmässä.
Isokukkaisten atsaleojen kukinta on todella näyttävä erityisesti isoiksi ryhmiksi istutettuna. Atsaleat ovat silti myös mainioita yksittäispensaita havu- tai perennaryhmässä.
Loistoatsalea (R. Rosy Lights’) on täyteläisen vaaleanpunainen. Sen lehdistö saa syksyllä syvän tumman punaisen syysvärin. Voimakas syysväritys on ominaista useille atsaleoille.
Revontuliatsalea (R. Rosy Lights’) on täyteläisen vaaleanpunainen. Sen lehdistö saa syksyllä syvän tumman punaisen syysvärin. Voimakas syysväritys on ominaista useille atsaleoille.

Atsaleat ovat näyttävästi kukkiva ryhmä alkukesällä kukkaan puhkeavia pensaita. Ensimmäisenä kukkivat lähes lehdettöminä pienikukkaiset kanadanatsaleat (Rhododendron canadensis), kevätatsalea (Rhododendron x fraserii) ja kulta-atsalea (Rhododendron ’Golden Lights’). Nämä lajikkeet ovat usein täydessä kukassaan, kun isokukkaiset lajikkeet vasta pullistelevat nuppujaan.

Eri atsalealajeja ja lajikkeita yhdistelemällä kukintakausi jatkuu keväästä pitkälle kesään. Ne ovat upeita suurina ryhminä, mutta edukseen myös perennapenkin väriläiskänä tai havupensasistutusten valopilkkuna. Kukinnan jälkeen nämä pensaat ovat edelleen edustavia ja säilyttävät lehtensä hyväkuntoisina ja syvän vihreinä syksyyn. Silloin monet niistä saavat näyttävän, punaisen tai purppuraisen syysvärin.

Atsaleat kuuluvat alppiruusujen (Rhododendron) laajan sukuun, mutta ne varistavat lehtensä talveksi. Siksi ne eivät kärsi kevätauringosta kuten ainavihannat alppiruusut. Talvella lehtensä säilyttävät alppiruusut sopivat kevyeen siimekseen, mutta lehdettömänä talvehtivat atsaleat voi istuttaa myös avoimelle ja aurinkoiselle paikalle, jossa kukinta onkin runsainta.

Kesän korvalla toukokuun lopussa – kesäkuun alkupuolella,  atsaleat ovat myymälöissämme puhkeamassa kukkaan. Tervetuloa tutustumaan, valikoimissamme on paljon eri lajikkeita. Varastotilanne vaihtelee, mutta lajikkeistoon voit tutustua tästä

Viihtyessään helppohoitoinen

Valitse oikea kasvupaikka:

  • Istuta lämpimälle, valoisalle ja kosteutta pidättävälle paikalle. Tiukka savi ei ole paras mahdollinen, sillä se on kylmä pohja atsalealle. Sen sijaan kuohkea ja ilmava kasvualusta on atsalean mieleen. Se pitää happamasta maasta, joten käytä istutuksessa havu-rodomultaa.

Suojaa juuristo:

  • Paljas maa paahtuu auringossa, kuumentaa juuristoa ja saa maan pinnan kuivumaan. Istuta kasvin juurelle happaman maan peittokasveja. Ne suojaavat juuristoa ja estävät pintakuivumista. Myös kuorikatteet sopivat maan pinnan peittämiseen.

Ravitse:

  • Atsaleat tarvitsevat säännöllistä, joskaan ei kovin voimakasta lannoitusta. Käytä keväisin alppiruusuille tarkoitettua lannoitetta. Syyslannoitus elokuun alussa annettuna on myös hyödyksi talveen valmistautuvalle kasville. Leikkaamisen tarve on vähäinen, lähinnä vaurioituneet oksat poistetaan. Kukkanuput muodostuvat oksien päihin jo syksyllä. Kun ne keväällä pullistuvat, niiden koskettelua on syytä varoa, sillä ne napsahtavat helposti kosketuksesta irti.