Tryffeli puukauhassa

Tryffelit palkitsevat kärsivällisen viljelijän

Tryffelitaimi on usein tammen tai pähkinäpensaan taimi, jonka juuristoon tryffelisieni on ympätty. Ymppäämisessä käytetään apuna ns. auttajabakteereita, jotka avustavat tryffelisienen tartuttamisessa isäntäkasvin juuristoon. Kasvatuksessa kasvia ja sientä karaistaan kestämään ympäristön muutokset ja näin lujitetaan sidosta. 

Kuten muutkin ruokasienet, kasvavat tryffelisienten rihmastorakenteet isäntäpuun juurien soluseinällä ja jopa solujen väleissä. Sienten ja isäntäkasvin välillä vallitsee symbioosi, jossa molemmat hyötyvät toisistaan: Sieni saa isäntäkasviltaan ravinnoksi hiilihydraatteja. Sienet taas auttavat kasveja ravinteiden ja veden otossa ja voivat suojata niitä taudinaiheuttajia vastaan.  Sienirihmat parantavat kasvin ravinteiden ottoa oleellisesti jo suuremman pinta-alansa ansiosta. Sienet voivat myös prosessoida ravinteita isäntäkasville helpommin hyödynnettävään muotoon.

Burgundintryffelillä on hyvät mahdollisuudet menestyä eteläisessä Suomessa

Burgundintryffelillä (Tuber uncinatum) on tumma pinta ja vaaleampi sisus. Sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä eteläisessä Suomessa, kunhan kasvupaikan olosuhteet ovat oikeat. Tärkeintä on läpäisevä, kuohkea maa, jonka pH on yli 7. Kalkkia siis kehiin, mutta muuten lannoituksessa on oltava hyvin varovainen. Lannoittamalla saa kauniin isäntäkasvin, mutta sienirihmasto voi tuhoutua erityisesti fosfori- ja typpilannoituksella. Tryffelin sienirihmasto pysyy elinvoimaisena, kun se saa kuivina kesäkausina riittävästi kosteutta. Jatkuvaa märkyyttäkään se ei suvaitse.

Istutus ja hoito

  • Tryffeli ei siedä seisovaa vettä, valitse läpäisevä kasvupaikka.
  • On eduksi, jos kasvualustassa on eri maalajeja ja eri kokoisia rakeita, kivisyyskään ei haittaa. Maaperän täytyy säilyä ilmavana eikä se saa tiivistyä ajan oloon.
  • Korkea pH, 7-7,4, käytä aina kalkkia istutuksen yhteydessä.
  • Kalkituksen tarpeen määrittelemiseksi voi lähettää maanäytteen analysoitavaksi. Lisätietoja esim. fi
  • Pinnan kalkitus ei riitä, kalkki käännetään vähintään 15 cm:n syvyyteen.
  • Tryffeli kasvaa parhaiten pienessä siimeksessä. Paahteesta se ei pidä.
  • Älä istuta jo kasvavien puiden välittömään läheisyyteen, koska niissä saattaa olla kilpailevia sienijuuria. Turvallisimpia naapureita tryffelille ovat katajat, pihlajat, vaahterat, omenat ja päärynät.
  • Jätä juurenniska n. 1 cm:n syvyyteen.
  • Kastellaan ennen istutusta, istutuksen viimeistelynä ja jatkokastelusta huolehditaan tarpeen mukaan. Tunnustele sormin kastelun tarvetta, jotta liikakastelulta vältytään.
  • Kitke erityisesti monivuotiset rikkaruohot pois ennen istutusta.
  • Orgaaninen kate helpottaa kastelua, koska se imee kosteutta itseensä ja vähentää haihduntaa. Hyviä katteita ovat kuorikate, olki, puuhake. Myös katteeseen voi lisätä kalkkia.
  • Kate ehkäisee uusien rikkaruohon siementen itämistä ja parantaa maaperää houkuttelemalla paikalle kastematoja maata möyhimään. Ilmava maa imee vettä tehokkaasti.
  • Sienirihmasto tarvitsee kosteutta, joten kesällä kastelu on kuivina kausina tärkeää.
  • Vältettävä ehdottomasti fosforilannoitusta ja runsasta typpilannoitusta. Jos puu kasvaa liian nopeasti, on suuri vaara, että tryffelisieni katoaa.

Sadonkorjuu

Satoa alkaa saamaan 5-12 v kuluttua.

  • Pähkinäpensaan kumppanina tryffelisieni tuottaa satoa nopeammin kuin tammen kumppanina, mutta tammen kaverina satoa saadaan pidempään.
  • Tryffelit etsitään usein koiran kanssa, jotta kumppanikasvin juuristoa ja sienirihmastoa ei vahingoiteta ylimääräisellä möyhimisellä.
  • Koira tunnistaa tryffelit hajuaistinsa avulla tarkasti ja turvallisesti,sillä kaikki maassa kasvavat tryffelin näköiset eivät  ole tryffeleitä. Ja kuten kaikkien sienten, myös tryffelin tunnistamisen on syytä olla varmaa.
Koira löytää hajuaistinsa avulla tryffelit

Käyttö

  • Tryffelisieni tuoksuu voimakkaasti ja aromit ovat parhaimmillaan heti poiminnan jälkeen. Aromit alkavat nopeasti haihtumaan. Pitkä kuljetus- ja varastoketju onkin syy, miksi kaupasta ostettuina ne ovat olleet joskus pettymys.
  • Tryffeliä käytetään mausteena, joka raastetaan ruokien, kuten esim. pastan tai risoton päälle.
  • Tryffeliä uutetaan öljyyn, jolloin saadaan aromikas kulinaariöljy.
  • Voimakas aromi siirtyy kananmuniin kuoren läpi, jos sieniä ja munia säilytetään samassa purkissa. Näistä munista syntyy herkullinen tryffelimunakas.
  • Aromit säilyvät pakastetussa tryffelivoissa. Tangon muotoisesta pakasteesta on helppo lohkaista sopivan kokoisia paloja vaikkapa pihvin päälle tai kastikkeiden mausteeksi.

Kotimaiset taimet on tuottanut: https://tryffelitila.com/