Syksy on oivallista istutusaikaa – katso miksi ja lue niksit.

Suunnitelmallinen kotipuutarhuri hyödyntää syyskesän ja syksyn istuttamiselle suotuisat olosuhteet ja pääsee hoitotyössä hieman helpommalla. Lisääntyvä kosteus ja vähenevä haihduttaminen helpottavat istutuksen jälkeistä kastelutyötä. Kastelu on tärkeää, sillä juurtuminen heikkenee, jos kasvi joutuu sinnittelemään  kuivuudessa. Siksi kastelua ei voi kokonaan unohtaa syyspuolellakaan. Kastelun tarve on kuitenkin suurimmillaan kevätistutuksissa, kun kasvi yhtä aikaa sekä  juurtuu että kasvattaa uutta vuosikasvuaan. Syksyllä luonto hoitaa osan kastelusta.

Tuleentuminen alkaa jo loppukesällä

Onnistuneesti tuleentunut kasvi talvehtii hyvin.

Syyskesällä kasvien luontainen kasvuinto tasaantuu ja ne aloittavat pitkän valmistautumisen talven tuloon. Sitä kutsutaan tuleentumiseksi tai talveentumiseksi, mutta yhtä kaikki, kasvu hiipuu, haihduttaminen vähentyy ja lehtivihreä siirtyy lehtipuilla ja -pensailla juuristoon, joka näkyy lehtien haalenemisena ja alkavana syysvärityksenä, lajityypillisin eroin.  

Kun voimaa ei tarvitse käyttää lehvästön ylläpitoon tai kasvattamiseen, kasvin resursseja vapautuu juuriston käyttöön. Juurtuminen jatkuu pitkälle syksyyn, vaikka maan päällä ei  kasvukehitystä enää tapahdu. 

Myöhään syksylläkin voi istuttaa kasveja, joilla on kunnolliset juuret, sillä ne selviävät talvesta elinvoimaisen juuristonsa avulla. Keväällä kasvu käynnistyy aluksi juuriston ja versojen nestevirtausten käynnistymisellä, jo paljon ennen kuin silmin nähtävää muutosta on havaittavissa.

Muista syysistutuksissa

Yhtä lailla kuin keväälläkin, on huolehdittava kunnollisesta istutusalustasta, sillä ilman sitä kasvi ei pitkään paikallaan menesty. Kasvualustan riittävä syvyys, kullekin kasville sopiva, sekä kasvualustan laatu ovat oleellisen tärkeitä onnistumisen edellytyksiä.

Istutuksissa kannattaa käyttää uutta, ravinteikasta multaa ja sekoittaa sitä mahdollisuuksien mukaan jo olemassa olevaan maa-ainekseen. Silloin hyötykäyttöön tulevat myös maassa jo olevat pieneliöt ja hyödylliset maabakteerit, jotka työskentelevät kasvin eduksi.

Älä lannoita typpipitoisilla lannoitteilla istutuksen yhteydessä. Typpi ylläpitää kasvua ja estää kasvia tuleentumasta ajoissa. Laadukkaassa mullassa on kaikki  kasvuunlähdön ravinteet sopivasssa muodossa.

Elinvoimainen juuristo auttaa sopeutumaan uudelle kasvupaikalle.
Syysväritys kertoo talveen valmistautumisesta.

Sopiva kastelu saattelee talveen:

  • Kunnollinen istutuskastelu on tärkeää, mutta muista pitää huolta jatkokastelusta. Syksyllläkin saattaa olla kuivaa, mutta kastelun tarve on vähäisempi kuin keväällä.
  • Kun talvi tekee tuloaan, pidä huolta, ettei sade- tai kasteluvesi jää seisomaan taimen ympärille. Litimärkä ja kylmä maa tuhoaa kasvit herkästi. Muotoile tarvittaessa kasvualustaa matalaksi kummuksi, niin ongelma poistuu, jos perusmaa on riittävästi läpäisevää.
  • Kun kevät saapuu, aloita kastelu ajoissa, sillä juurtuminen jatkuu.
  • Jos et ole varma, tarvitaanko kastelua, tee pieni koekuoppa juuriston viereen ja tunnustele sormin. Syvemmältä märkää maata ei pidä kastella.

Jos puutarhassasi on vaara jyrsijä- tai hirvieläinten tuhoista, kannattaa verkottaa, sillä uudet istutukset maistuvat  makoisimmilta.

Astiataimia ja hiekkapedeissä juurtuneita paakkutaimia voi istuttaa turvallisesti koko sulan maan ajan. Syksyn puille ja pensaille saat takuun talven yli. Tutustu takuuehtoihin.