Stailaa piha ja parveke juhlaan – viritä vieraat tunnelmaan jo portilla

Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.

Huolellinen etukäteissuunnittelu on tärkeintä juhlien onnistumiseksi. Suunnitelmaa tehdessä tulee jo punninneeksi, kuinka paljon aikaa ja vaivaa on panostettavissa järjestelyihin. Suunnitelmaa seuraamalla toteutus luonnistuu hyvin eikä mikään tärkeä unohdu aiheuttaakseen paniikkia juhlapäivänä.

Aikaa järjestelyihin ei useinkaan ole rajattomasti. Onneksi nopeastikin toteutettavilla konsteilla juhlan puitteet voi loihtia. Muhevaisen puutarhasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki kertoo, miten piha ja parveke loihditaan juhlakuntoon.

Stailaamalla viimeistelty ilme

”Rakastan itse järjestää juhlia ja aihe on lähellä sydäntäni. Suunnittelu ja somistus ovat niitä ihanimpia vaiheita, mutta vähän tylsempiäkin hommia kannattaa pohjatyönä tehdä, jotta juhlatunnelma aikanaan kohoaa kattoon”, pohjustaa Marja Kärki.

Parvekkeen ilme siistiytyy nopeasti imuroimalla ja lasitukset pesemällä. Piha sen sijaan saattaa vaatia enemmän huomiota. Koko pihaa ei tarvitse juhlien vuoksi myllätä, mutta ainakin rojut kannattaa siirrellä piiloon ja lakaista käytävät ja patiot.

Jos istutusalueet ovat rikkaruohottuneet, pikainenkin kitkentä saa ne järjestykseen ainakin juhlan ajaksi. ”Kun perussiistiminen on tehty, päästään mukavampaan somistamisvaiheeseen”, naurahtaa Marja Kärki.

Jo muutama viikko ennen h-hetkeä kannattaa tarkastella niin pihaa kuin parvekettakin kriittisesti, kaipaako jokin kohta kohentamista.

Jos esimerkiksi perennapenkissä ei juhlan aikaan ole kukkivia lajeja, saa penkkiin väriä istuttamalla kasvien väleihin kesäkukkia. Ja jos parveke tai patio kaipaa lisää viihtyisyyttä, sitä on helppo lisätä eri kokoisilla ruukkuistutuksilla.

Ruukkuistutukset ovat juhlien järjestäjän salainen ase

”Ruukkuihin tehtyjä istutuksia käytetään ihmeen vähän siihen verrattuna, kuinka paljon niillä saadaan viihtyisyyttä, väriä ja kauneutta pihoihin ja parvekkeille”, Marja pohtii.

Amppelikasveja ihmiset osaavat jo hyvin hankkia, mutta nekin kohoavat aivan toiselle tasolle, jos muovinen kasvatusamppeli vaihdetaan kauniimpaan ja mielellään suurempaan astiaan, jotta juurilla on tilaa kasvaa.

”Aika harvoin ajatellaan kesäkukkien multatilan riittävyyttä, vaikka se on kasvien kauniina pysymisen tärkeä edellytys”, muistuttaa puutarhaneuvoja.

Vaihtelevuutta ruukkuistutuksiin saadaan valitsemalla niihin kesäkukkien lisäksi kaunislehtisiä perennoja, heiniä, havukasveja tai pikkupuita. ”Monet kasveista talvehtivatkin ruukuissaan, kunhan niitä muistetaan hoitaa myös syksyllä ja talven jälkeen keväällä”, Marja vinkkaa.

Ruukkuja ryhmittelemällä istutukset rajaavat tiloja ja antavat suojaa katseilta, mutta ennen kaikkea lisäävät viihtyisyyttä. Kasvien korkeuseroja hyödyntämällä ryhmän sommittelu on ilmeikäs ja kiinnostava.

Jos tilaa on, ei kannata tyytyä yhteen tai kahteen ruukkuun, sillä ryhmiksi aseteltuina ne ovat erityisen edukseen. Kolmen eri kokoisen ruukun ja eri korkuisten kasvien ryhmä on hyvä alku. Enemmänkin voi laittaa, jos tilaa on.

Tilan käytön kannalta erityisen tärkeää onkin kiinnittää huomiota ruukkujen kokoon. Suuri ruukku pienissä tiloissa pienentää tilaa entisestään. Muutama pienehkö ruukkuistutus yhteen ryhmiteltynä voi antaa jopa väljentävän vaikutelman.

Suurissa tiloissa sen sijaan pienet ruukut näyttävät vaatimattomilta, vaikka niitä olisi montakin. Suuria ruukkuja kannattaa ehdottomasti käyttää silloin, kun tilaa on. Ne antavat mahdollisuuksia isojen kasvien ja näyttävien istutusten käyttöön.

Pikku puilla saa patiokasveihin korkeutta ja kerroksellisuutta. Eri kokoiset kasvit ovat tärkeitä vehmauden ja viihtyisyyden tuojina.

Satsaa sisääntuloon

Viritä juhlaväki tunnelmaan jo portilla tai ovella. Huoliteltu sisääntulo on kuin käyntikortti, joka tekee vaikutuksen. Helppo ja nopea tapa kohentaa sisääntuloa on asetella portille kauniit ruukkuistutukset tervehtimään tulijoita.

Keskenään samanhenkisissä ruukuissaan yhteen ryhmitellyt kasvit muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden. Asettelussa on hyödynnetty portaiden korkeuseroja ja kasvien erilaisia lehtimuotoja.

Ruukut voi sijoitella molemmin puolin porttia, ovea tai pihakäytävää. Jos tilaa on vähän, yksikin ruukku sisääntulon toisella puolella ohjaa luontevasti vieraat eteenpäin eikä hankaloita liikkumista.

”Ruukkujen kokoon kannattaa aina, mutta erityisesti sisääntulossa, kiinnittää huomiota”, painottaa Marja Kärki. Portilla pienet ruukut näyttävät helposti orvoilta, jos ympärillä on paljon tilaa. Ja myös toisin päin – jos sisääntulo on pieni, suuret ruukut voivat saada tilan näyttämään ahtaalta.

Kerrostalossa ei aina löydy paikkaa ruukkuistutuksille ulko-oven läheisyydestä, mutta ovikranssi ei vie paljon tilaa. Vuodenajan teemaan sopiva, elävästä materiaalista koottu kranssi tervehtii vieraita ja virittää juhlatunnelmaan. Elävä kranssi sopii yhtä hyvin juhlistamaan pientalonkin sisäänkäyntiä.

Älä jätä istutuksia viime tippaan

Kasvit tarvitsevat aikaa asettuakseen uudelle kasvupaikalle eivätkä ole parhaimmillaan juuri istutettuina. Kesäkukat alkavat nopeastikin työntämään uusia kukkavanoja ja runsaampaa lehdistöä, mutta ainakin pari viikkoa ennen juhlia olisi syytä olla istutuspuuhassa.

Kukkien kanssa voi myös syystä tai toisesta epäonnistua. Varasuunnitelma voi silloin pelastaa, vaikka vaurioita tulisi viime tipassa.

”Itse istutan ruukkuihin aina varalta esimerkiksi kevään pihajuhlaan ylimääräisiä, kylmää kestäviä orvokkeja. Ne pelastavat, jos halla puraisee juhlia edeltävänä yönä herkempiä kukkaistutuksia”, Marja Kärki kertoo.

Yllätä juhlapöydän kattauksella

Juhlava, mietitty kattaus kohottaa aina tunnelmaa. Siksi siihenkin kannattaa uhrata muutama ajatus etukäteen. Viitseliäs tekee harjoituskattauksen, jotta aikaa ei juuri juhlan alla kulu suunnitteluun ja kokeiluihin.

Pöytäkoristeita ei kannata unohtaa. Ne voivat olla ruukkukasveja tai leikkokukkia. Ne voivat olla oman puutarhan sieviä oksia tai yrtti-istutuksia. Ne voivat olla lasipurkkiin idätettyjä herneenversoja tai takapihan sammalta. Oma persoonallisuus saa näkyä.

Elävät kukat maljakossa tai pöytäkoristeina kohottavat tunnelmaa. Persoonallisen ilmeen saa käyttämällä oman pihan kukkivia kasveja ja oksia tai muita luonnon materiaaleja.

Luonnosta kerättäessä kannattaa kerrata jokamiehenoikeudet, sillä kaikkea ei saa ilman maanomistajan lupaa kerätä.

Jos kaipaat ideoita pihan ehostamiseen tai istutuksiin, puutarhaneuvojan vinkeillä säästät aikaa muulle juhlavalmisteluille.

Juhla voi alkaa!