Pistä luonto pihatöihin – päästä itsesi vähemmällä

Heräävän kevään aikaan on oivallinen hetki pihan keväthuollolle. Kunnostustyöt voi tehdä toki perusteellisesti, mutta vähempikin riittää. Varsinkin, jos annat luonnolle mahdollisuuden hoitaa oman osansa, pääset itse vähemmällä. Lue miten valjastat luonnon apuriksi puutarhanhoitoon.

Kun nurmikot ja istutusalueet siistiytyvät, loikkaa kevät heti aimo annoksen eteenpäin. Lue  pihasuunnittelijamme Marja Kärjen vinkit helppoon pihan kunnostukseen.

Anna luonnon hoitaa mutta auta sitä vähän

Puutarhan hyvinvointi alkaa maan kunnosta. Kun maa voi hyvin, kasvit voivat hyvin. Pontevalla hoitamisella ja siistimisellä saatamme kuitenkin heikentää kasvualustojen kuntoa, jolloin maa tiivistyy, eliötoiminta taantuu ja elonkirjo kapenee. Luonto itse osaisi huolehtia maan kunnosta parhaiten. Mutta koska yleensä tavoittelemme puutarhaltamme muutakin kuin luonnonmukaisuutta, autamme sitä vähän.

Pihasuunnittelija Marja Kärki antaa kevätvinkit puutarhanhoitoon.

Hortonomi Marja Kärki juttelee puutarhan kevättöistä työnsä äärellä. Samalla hän muistuttaa perusasioista:

Puutarhan hyvinvointi alkaa maan kunnosta. Kun maa voi hyvin, kasvit voivat hyvin. Pontevalla hoitamisella ja siistimisellä saatamme kuitenkin heikentää kasvualustojen kuntoa, jolloin maa tiivistyy, eliötoiminta taantuu ja elonkirjo kapenee. Luonto itse osaisi huolehtia maan kunnosta parhaiten. Mutta koska yleensä tavoittelemme puutarhaltamme muutakin kuin luonnonmukaisuutta, autamme sitä vähän.

Kun myötäilet puutarhanhoidossa luonnon omia konsteja, pääset itsekin hoitotöissä helpommalla. Anna siis luonnolle mahdollisuusuus ja edistät samalla monimuotoisuutta. Suosi erilaisia elinympäristöjä ja jopa pientä hoitamattomuutta esimerkiksi jättämällä johonkin nurkkaan risukasan tai vähän lahoavaa puuta suoja- ja talvehtimispaikoiksi pölyttäjille.

Marjan mielestä keväässä on hienointa se, että joka päivä puutarhassa voi huomata muutoksia ja kevään edistymisen merkkejä. Kevät opettaa huomaamaan yksityiskohtia ja nauttimaan  niistä.

Hallittu hoitamattomuus ei muuta pihan puutarhamaista ilmettä, mutta kauttaaltaan putipuhtaaksi siistitty piha on niin maanalaiselta kuin maanpäälliseltä lajistoltaan yksipuolisempaa.

”Pieni haravalla rapsuttelukin ja tuulen pudottamien oksanpätkien keräily muuttaa jo puutarhaa keväisemmäksi ja siistimmäksi”, kuvailee Marja ja listaa samalla hoitovinkkejä luonnolliseen maanparannukseen:

Haravoi maltilla

Keväällä haravointi ilmastoi nurmikkoa ja auttaa sitä heräämään. Mutta älä ole liian huolellinen, vaan jätä osa lehdistä nurmikolle pieneliöiden hajotettavaksi.

Kun annat lierojen ja mikrobien tehdä työnsä, palautuu maahan ravinteita ja muodostuu uutta humusta. Jos lehdet häiritsevät silmää tai niitä on paljon, voi lehtiä myös haravoida pensaiden ja puiden alle, jossa ne hajotessaan parantavat maaperän laatua ja auttavat kasvejakin voimaan paremmin.

Hyödynnä puutarhajäte syntysijoilla

Usein perennapenkistä siivotaan keväällä kuolleet kasvinosat pois. Pilko ne pienemmäksi ja jätä vaihteeksi maahan. Siinä ne hajoavat pian ja uusi kasvu peittää kätevästi vanhat lehdet.

Nopean siistimisen voit tehdä myös levittämällä kuolleiden kasvinosien päälle muutaman sentin kerroksen uutta multaa tai kompostia. Samalla uusi kasvu saa humuslisäyksestä ja ravinteista mojovan lähtöpotkun.

Kompostoi

Puutarhajätteen pois kuljettamisessa on iso työ. Kun olet kerran opetellut kompostoinnin niksit ja perustanut kompostorin, sen täyttäminen ja hoito sujuu vähällä vaivalla. Samalla saat kasveilta poistuneet ravinteet takaisin kiertoon.

Saksi harkiten

Leikkaa pensaita vain, jos siihen on jokin syy, älä tavan vuoksi. Suurin osa pensaista ei kaipaa vuosittaista leikkaamista, mutta aika ajoin ne voivat tarvita muotoilua, nuorentamista tai kuivien oksien karsimista. Katso vinkit pensaiden leikkaamiseen

Kaiva ja muokkaa maata mahdollisimman vähän

Hyödylliset maamikrobit ja eliöt voivat paremmin, kun niitä häiritään mahdollisimman vähän. Sienirihmastot pysyvät ehjinä ja aktiivisina, kun ne saavat kasvurauhan. Työllään ne parantavat maan laatua.

Maan rakenteen koheneminen vie kuitenkin oman aikansa. Pikkuhiljaa eliötoiminta vilkastuu, joten anna pieneliöiden toimia puolestasi. Laiskotteleva tarhuri kiittää, kun maata kaivetaan lähinnä istuttamisen tarpeisiin eikä vaikkapa kasvimaata käännetä vuosittain vain tavan vuoksi. Tutustu no-dig-kasvualustan tekoon

Puutarhaneuvojanakin työskentelevä Marja Kärki antaa lopuksi tärkeän neuvon:

”Puutarhatyöt kannattaa mitoittaa omiin resursseihin sopiviksi. Kukin hoitaa pihaansa innostuksensa ja voimavarojensa mukaan, sillä puutarha herää eloon ja kesä kyllä tulee vähemmälläkin vaivalla. Sopiviksi mitoitetut pihapuuhat eivät rasita ja niistä saa nautintoa ja lisää voimaa arkeen.”

Anna ammattilaisen auttaa, jos kaipaat vinkkejä pihan hoitoon tai suunnitteluun. Tutustu neuvontakäyntiin