Onnistu rikkojen torjunnassa

On täysin makuasia, milloin puutarha tarvitsee siistimistä ja kukkapenkkien kitkemistä. Yksi haluaa vaalia tarkkaan mietittyjä kasviryhmiä, toinen viihtyy luonnonmukaisemmalta näyttävässä ympäristössä. Niin tai näin, jokaisessa puutarhassa voi olla tarvetta hillitä tiettyjen kasvien leviämistä, syystä tai toisesta.

Luonnonmukaisenakaan pidetyssä puutarhassa ei täysin voi unohtaa kasvuston ainakin jonkin tasoista ohjailua. Toisilta elintilan vievät, voimakkaasti leviävät kasvit saattavat tarvita hillintää, jotta herkemmät lajit pysyvät puutarhassa ja niille riittää valoa ja kasvutilaa. Esimerkiksi kukkaketo ei pysy kauan ketona, jos vaikkapa lehtipuiden siementaimien annetaan se pusikoittaa.

Perinteisen puutarhamaisessa pihassa jokaisella kasvilla on oma paikkansa, jotka pysyvät edustavina, kun niistä poistetaan kasvusijoille itsekseen leviävät rikkakasvit. Äkkiseltään voisi ajatella, että sellaisessa puutarhassa kitkemistä riittää. Onneksi sitä voi vähentää suunnittelulla ja huolellisella perustustyöllä.

Motto: Rikkoja ovat kasvit, jotka mielestämme kasvavat väärässä paikassa.

Alussa

Istutusaluetta perustettaessa tai uutta istutettaessa ratkeaa se, kuinka paljon rikkaruohojen torjuntaan on panostettava:

  • Tee istutusalueista tiiviitä eli istuta riittävän tiheään. Luonto täyttää vapaan mullan aina, mutta kun istutusalueet umpeutuvat kasvustosta, ei rikkaruohoille jää tilaa.
  • Kun istutat, poista aina ensin kasvualustasta monivuotisten rikkaruohojen juuret. Vaikka tämä voi tuntua vaivalloiselta, pääset jatkossa huomattavasti helpommalla ja ennen kaikkea pidempään helpommalla kuin mitä voitat nyt lintsaamalla tästä.
  • Jos kitkeminen tuntuu liian työläältä, voit myös poistaa vanhan kasvualustan kokonaan ja tuoda uutta multaa tilalle. Sen jälkeen on helppo istuttaa puhtaaseen maahan.

Jatkossa

Tee kevään kasvuryöpsähdyksen aikaan yleissilmäys istutusalueisiin:

  • Poista kukkapenkeistä sekä puiden ja pensaiden juurelta sinne kuulumattomat kasvit ja niiden taimet. Kasvun hidastuessa rikkaruohojen juuristo vahvistuu. Ne valtaavat itselleen elintilaa ja syövät maan kasvuvoimaa.
  • Lehtipuiden siementaimet kasvavat salakavalasti ja yllättäen. Pieni taimi on helppo kiskaista pois, myöhemmin työ on hankalaa tai mahdotontakin muita kasveja vaurioittamatta. Erityisesti pensasryhmissä ja pensasaidoissa lehtipuiden taimet kasvavat helposti aivan huomaamatta hankalasti kitkettävään kokoon.
  • Havupensaiden matalalla kasvavat oksat kellastuvat helposti, jos ruohokasvit kasvavat niissä kiinni. Kitke ylimääräiset kasvit pois ja siisti nurmikko matalaksi.

Myöhemmin kesällä

Jos kevätkitkentä on tehty, on paljon voitettu. Tästä eteenpäin kukin jatkaa tyylillään:

  • Jos tavoittelet täydellisyyttä ja olet ahkera, kitket vaikkapa joka torstai.
  • Jos vähempikin riittää, mutta haluat olla se, joka määrää, mitä kasveja puutarhassasi kasvaa, riittää pari kasvukauden kitkentäkertaa.
  • Muista myös syyskitkentä, koska syyskaudella vahvistuneet monivuotiset rikkaruohot puskevat maasta heti keväällä vauhdilla ja voimalla. Syksyllä kitkeminen helpottaa oleellisesti työtä seuraavana keväänä.

Opettele tekniikat

Oikea kitkentätekniikka ja työvälineet tekevät työstä tehokasta ja voimia säästävää. Jos rikat tuntuvat ilmestyvän saman tien takaisin, kannattaa tarkastella omia työtapoja:

  • Poista kitkiessä aina kasvin juuri kokonaan tai ainakin niin paljon kuin mahdollista. Ne lähtevät juurineen helpommin, jos maa on kuohkeaa ja kosteaa. 
  • Käytä kitkentärautaa tai muuta apuvälinettä. Jos kiskaiset sormin, juuristo jää maahan ja jo huomenna se kasvaa jälleen innokkaasti.
  • Kitke siementävät rikkaruohot ennen kukintaa. Vähennät huomattavasti maahan kertyvää siemenpankkia ja siementaimien ilmestymistä.
  • Pienestä kasvaa iso: pienet siementaimet voit taltuttaa helposti haraamalla, mutta kookkaammaksi kasvettuaan jokainen rikkayksilö on poistettava erikseen.
  • Älä lannistu, vaikka rikkaruohot työntyvät aina uudelleen maan pinnalle. Säännöllinen kitkentä heikentää niiden elinvoimaa ja saa ne vähitellen taantumaan.

Nauti tuloksista

Kukin tekee puutarhatöitä omien resurssiensa ja halujensa mukaan. Toiveiden puutarha tuskin kenellekään on työleiri tai pakkopullaa. Nauti siis pihastasi omilla ehdoillasi, viihdytpä ahkerasti puuhaten tai lokoisasti lepäillen.

Selkeät istutusalueet ja reunojen kanttaukset helpottavat huoliteltua puutarhanhoitoa.
Luonnollisuutta jäljittelevässä puutarhassa yksittäiset rikkakasvit eivät välttämättä edes erotu.