Keväisiä pihapuuhia

Talven jäljiltä paljastuva piha on ennen kasvun alkua nuhjuinen, usein jopa harmaa. Alkava vihreys korjaa tilanteen itsekseenkin, mutta muutamalla täsmähoidolla kasvua voi auttaa ja pihan ilmettä kohentaa. Samalla tulee havainnoiduksi kasvillisuuden kuntoa ja mahdollisia talvivaurioita. Luonto on itsekin taitava korjaamaan talven taivuttamia, mutta pieni apu ei liene koskaan pahitteeksi.

Varhaiskevään kukkija onnenpensas loistaa keltaisena paljon ennen lehtien puhkeamista.

Nurmikon ehostus

Usein keväinen nurmikko näyttää ankean harmaalta. Haravoi talven roskat, samalla nurmen pinta saa happea, joka edistää kasvua.

Tämäkin talvenharmaa nurmi elpyy pian viheriöimään. Kevätkunnostus antaa kasvulle pontta.

 

Ehkäpä nurmen ainoa vihreä on sammal, joka valloittaa itselleen elintilaa. Sammalta kasvaa monesta syystä, mutta yleisin on hapan kasvualusta, joka antaa sille oivat kasvuolot. Tähänkin auttaa säännöllinen kalkitus. Jos syy sammaloitumiseen on varjoisuus tai maan tiiviys, ei sitä kalkitsemalla saada kuriin. Toisaalta, ruoho kyllä alkaa kasvaa sammalen lomasta ja kesällä ongelma ei ehkä enää tunnukaan kovin pahalta.

Jos kasvun käynnistyttyä nurmikko on hailakan värinen tai pituuskasvu tyrehtyy, puuttuu maasta ravineita. Kasvu pysähtyy myös, jos kalkitus on unohtunut moneksi vuodeksi, eikä nurmi kykene ottamaan maassa olevia ravinteita vastaan.

Perennapenkit ja pensaiden alustatLevitä uutta multaa pensaiden alustoille ja perennapenkin päälle. Haravointia ei tarvita lainkaan ennen mullan levittämistä. Valmista ja siistiä tulee hetkessä ja mikä parasta, kasvit saavat ravinnetujauksen uuden mullan keralla.

Maan ravinteet käyttöön

Useimmat lehtipuut ja -pensaat tarvitsevat kalkkia voidakseen ottaa maassa olevat ravinteet käyttöön. Mutta poikkeuksia on. Esimerkiksi alppiruusut ja pensasmustikat eivät siedä kalkkia lainkaan eivätkä hortensiatkaan siitä pidä.Tarvittaessa puutarhan yleislannos antaa lisäpuhtia kaikille pihan kasveille. Anna vielä lähtöpotku kasvuun lisäämällä humusta ja kastelemalla, jos kevät on kuiva. Ravinteet pääsevät kosteuden myötä imeytymään maahan.

Pensaat kesäkuntoon

Joka vuosi ei tarvitse leikata pensaita. Mutta mikäli leikkaamiselle on selkeä tarve, on kevät siihen hyvää aikaa. Monet pensaat kasvavat kauneimmilleen, kun ne saavat kasvurauhaa. Poista kuitenkin vanhuuttaan ränsistyneet oksat kokonaan ja kuivuneet tai vaurioituneet oksat terveeseen versoon saakka.

Ränsistyneet pensaat voi lajikkeesta riippuen leikata alas10-30 cm:n pituisiksi. Paras leikkausaika on ennen kasvun alkua. Keväisen kasvuvoiman vuoksi leikattujen oksien piilevät silmut työntyvät vähitellen esiin ja uudistavat pensaan. Varmista kuitenkin, että pihapensaasi kestää rajun leikkauksen, sillä esim. hortensiat ja alppiruusut eivät lähde kunnolliseen kasvuun rajun leikkaamisen jälkeen.

Yleensä alasleikkauksen kestävät pensaat versovat runsaasti, kuten esimerkiksi rusopajuangervo. Kovin piikikkäitä ja tiheäoksaisia pensaita on vaikea leikata harventaen, joten alasleikkaus voi olla ainoa keino nuorentaa niitä (esimerkiksi happomarjat, monet pensasruusut, pensashanhikit).