Kevään herkät hetket

Aluksi kevät hidastelee tuloaan. Mutta kun nestevirtaukset käynnistyvät, juuret saavat ravinteita ja kosteutta, kasvusilmut herättelevät itseään ja valmistautuvat kasvukauteen. Yhtäkkiä muutos on silminnähtävissä. Kylmään sopeutuneet kasvit, kuten pienet sipulikukat idänsinililjat, kasvitieteelliset krookukset ja lumikellot, alkavat työntää vihreää jo ennen kuin yöpakkasista, tai edes lumipeitteestä, jos sellainen on, päästään. Ne eivät hätkähdä usein keväälle osuvista kylmistä kausistakaan. Tästä löydät lisää tietoa kukkasipuleista
Onnenpensas kiirehtii runsaisiin, auringonkeltaisiin kukkiin ollessaan vielä lehdetön. Varhain kasvuun lähteviä pensaita ovat tuhkapensaat, pihlaja-angervot ja lamoherukat. Monilla keväällä kukkivilla lajeilla, kuten koristekirsikoilla ja norjanangervolla, silmut heräävät varhain. Jotkut lajit kukkivat jo lehdettöminä. Hitaasti herääviin kuuluvat monet syyskesällä kukkivat perennat, kuten kultapallot, sädekukat ja punahatut. Lehtipuista viimeisten joukossa silmujaan pullistavat saarnet, jopa niin myöhään, että usko niiden heräämiseen joutuu jo koetukselle.

Ota huomioon kaikki vuodenajat pihan suunnittelussa

Luonnon herääminen on hyvää aikaa tehdä huomioita pihan ilmeestä ja toimivuudesta, koska se on nyt pelkistetyimmillään. Tee muutama muistiinpano havainnoistasi: Kaipaako piha
  • lisää talvikauden vehreyttä, vaikkapa havupuuistutuksia.
  • lkorkeuseroja kasvillisuuteen, esimerkiksi jykevyyttä lehtipuilla.
  • llisää lajistoa kevään ensi hetkiin, ehkäpä varhaisia sipulikukkia ilmoittamaan kevään edistymisestä.
  • lpidempää kukintaa perennapenkkiin, kenties lajistoa lisäämällä täydennetään kevät-, kesä- tai syyskukkijoiden aikaa.
  • llisää pölyttäjiä tai perhosia, joita suositaan istuttamalla mesikasveja ja ravintokasveja perhosten toukille.
Tutustu tästä perhospuutarhan kasveihin Keväällä tehdyt muistiinpanot auttavat palauttamaan suunnitelmat mieleen, kun esimerkiksi syksyn sipulikukat saapuvat myyntiin vasta elo-syyskuun vaihteessa. Syksyllä istutetut sipulit tuovat kukkaloistoa kevääseen. Kukkasipulit tulevat myyntiin ja istutetaan maahan syksyllä. Kukista saat nauttia keväällä.

Mitoita puutarhatyöt omien rerussiesi mukaan

Heräävä luonto inspiroi kevätpuuhiin ja puutarhan siistimiseen talven jäljiltä. Kukin tekee sitä oman innostuksensa ja voimavarojensa mukaan, sillä puutarha herää eloon ja kesä kyllä tulee vähemmälläkin vaivalla. Kun pihapuuhista saa nautintoa, saa niistä myös voimaa. Mutta jos homma ei miellytä, miksipä siihen itseään pakottamaan. Jos haluaa päästä vähällä, kannattaa suunnata tähtäin pihan helppohoitoisuuden parantamiseen. Puutarhasuunnittelija Sanna Nummisen vinkit pihan helppohoitoisuuden lisäämiseen löydät tästä.

Ajatuksista tartutaan toimeen

Katse kannattaa jo keväällä kohdistaa hetkeksi seuraavaan syksyyn ja talveen. Riittääkö puutarhassa vihreyttä myös talveksi? Sitä saadaan lisää havuryhmillä tai yksittäisillä havupuilla, alppiruusuilla ja orjanlaakereilla. Kun kasvit valitaan istutuspaikan olosuhteiden mukaan, ne kasvavat lajityypillisesti ja kauniisti. Hemlokit, marjakuuset ja alppiruusut istutetaan siimekseen mutta männyt ja katajat valoisalle paikalle. Kun kesä saapuu ja kaikkialla on vihreää, ilman muistiinpanoja ajatus talvivihreästä helposti unohtuu.

Nauti yksityiskohdista

Paneudu yksityiskohtiin ja huomaat joka päivä pieniä muutoksia kevään edistymisessä, sillä kevällä kasvuvoima on ilmiömäinen. Kevät tulee kuitenkin keikkuen ja kylmän säärintaman osuessa kohdalle kehitys tuntuu pysähtyvän, mutta jatkuukin taas nopeasti lämpimämmän sään saavuttua. Eri lajien kasvua eri vuodenaikoina seuratessa oppii paljon niiden eroista. Silmujen muodot, värit ja hiirenkorvat, vihreän eri vivahteet, lehtien muodot ja havina kesän eri vaiheissa sekä syysvärit tarjoavat mielenkiintoista havainnoitavaa jokaisena vuodenaikana. Harjaantunut katsoja erottaa lehdettömänkin puun lajin helposti sen kasvutavasta, joka paljaassa puusssa on helposti havainnoitavissa.

Tunnista ja testaa

Tunnistatko puut ja pensaat niiden silmuista? Testaa lajituntemustasi tai opi lisää. Tästä pääset silmuarvuuttelun