Kevään herkät hetket
Aluksi kevät hidastelee tuloaan. Mutta kun nestevirtaukset käynnistyvät, juuret saavat ravinteita ja kosteutta, kasvusilmut herättelevät itseään ja valmistautuvat kasvukauteen. Yhtäkkiä muutos on silminnähtävissä.
Kylmään sopeutuneet kasvit, kuten pienet sipulikukat idänsinililjat, kasvitieteelliset krookukset ja lumikellot, alkavat työntää vihreää jo ennen kuin yöpakkasista, tai edes lumipeitteestä, jos sellainen on, päästään. Ne eivät hätkähdä usein keväälle osuvista kylmistä kausistakaan.
Tästä löydät lisää tietoa kukkasipuleista
Onnenpensas kiirehtii runsaisiin, auringonkeltaisiin kukkiin ollessaan vielä lehdetön.
Varhain kasvuun lähteviä pensaita ovat tuhkapensaat, pihlaja-angervot ja lamoherukat. Monilla keväällä kukkivilla lajeilla, kuten koristekirsikoilla ja norjanangervolla, silmut heräävät varhain. Jotkut lajit kukkivat jo lehdettöminä.
Hitaasti herääviin kuuluvat monet syyskesällä kukkivat perennat, kuten kultapallot, sädekukat ja punahatut. Lehtipuista viimeisten joukossa silmujaan pullistavat saarnet, jopa niin myöhään, että usko niiden heräämiseen joutuu jo koetukselle.
Ota huomioon kaikki vuodenajat pihan suunnittelussa
Luonnon herääminen on hyvää aikaa tehdä huomioita pihan ilmeestä ja toimivuudesta, koska se on nyt pelkistetyimmillään. Tee muutama muistiinpano havainnoistasi: Kaipaako piha- lisää talvikauden vehreyttä, vaikkapa havupuuistutuksia.
- lkorkeuseroja kasvillisuuteen, esimerkiksi jykevyyttä lehtipuilla.
- llisää lajistoa kevään ensi hetkiin, ehkäpä varhaisia sipulikukkia ilmoittamaan kevään edistymisestä.
- lpidempää kukintaa perennapenkkiin, kenties lajistoa lisäämällä täydennetään kevät-, kesä- tai syyskukkijoiden aikaa.
- llisää pölyttäjiä tai perhosia, joita suositaan istuttamalla mesikasveja ja ravintokasveja perhosten toukille.