Puiden juuristot sijaitsevat eri syvyyksissä. Kuusen pinnassa olevat juuret hyödyntävät ylimmän humuskerroksen ravinteita, kun taas männyn juuristo pyrkii syvemmälle maan kivennäiskerrokseen. Koivu on laajan juuristonsa ja suuren nestetarpeensa vuoksi varsinainen tehopumppu ottaessaan maasta kosteutta ja ravinteita. Suuret koivut voivatkin vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi pihan hulevesien imeytymiseen.
Ravinteiden ja nesteen kuljettamisessa monilla puilla on apunaan sienijuuret, mykorritsat. Ne elävät symbioosissa puiden kanssa auttaen toinen toistaan. Varsinkin nuoret puut hyötyvät elosta sienijuurten kanssa.
Sienirihmasto toimii puun hienojuuriston täydentäjänä ja ikään kuin laajentaa sen moninkertaiseksi. Hienojuuristo on tehokkain ravinnon ottaja ja sienirihmasto luovuttaa puulle maasta keräämiään ravinteita. Siksi puu kasvaa symbioosissa nopeammin ja sietää ankeat ajat paremmin kuin ilman symbiootin apua. Sieni taas saa yhteiselossa puun yhteyttämistuotteina syntyviä sokereita, joita se ei itse pysty tuottamaan.