Pallohortensia, Hydrangea arborescens ’Annabelle’

Hortensia Invincibelle Spirit II (’Pink Annabelle’)
Hydrangea ’Lime Rickey’
Syyshortensia, Hydrangea paniculata ’Limelight’
Syyshortensia, Hydrangea paniculata ’Limelight’
Hydrangea ’Magical Candle’
Pikkuhortensia, Hydrangea paniculata ’Kyushu’
Pikkuhortensia, Hydrangea paniculata ’Kyushu’
Mustilanhortensia, Hydrangea paniculata ’Mustila’
Mustilanhortensia, Hydrangea paniculata ’Mustila’

Kuutamohortensia, Hydrangea paniculata ’Praecox’
Kuutamohortensia, Hydrangea paniculata ’Praecox’

Hortensioiden (Hydrangea) näyttävät kukkatertut ja pitkä kukinta tekevät niistä yhden suosituimmista kasviryhmistä puutarhoissa – eikä syyttä. Ryhmä on monimuotoinen, paljon erilaisia muotoja, värejä ja tyylejä sisältävä köynnöksistä pensaisiin. Kukkien väri on useimmin kermanvalkoinen, mutta muitakin joukkoon mahtuu.

Hortensiat viihtyvät kosteutta pidättävässä, ravinteikkaassa ja hapahkossa maassa. Valoisassa tai puolivaloisassa paikassa kukinta muodostuu runsaaksi, kun taas varjossa kukkanuppujen kehittyminen jää vähäiseksi ja kasvu hennoksi.

Aikaiset arborescens-lajikkeet (pallohortensiat)

Hortensioiden näyttävän kukinta-ajan aloittavat pallohortensiat, jotka ovat saaneet nimensä puolipallomaisen kukintonsa vuoksi. Mutta itse pensaatkin ovat pyöreitä ja pallomaisia. Ne ovat kestäviä lajikkeesta riippuen I- ja IV-vyöhykkeille asti, mutta oksien päät saattavat talvella hieman kuivahtaa kärjistään. Siksi niitä kannattaa leikata vuosittain. Ne kestävät voimakkaankin vuosittaisen leikkauksen. Leikkauksen avulla niiden muoto pysyy tiiviinä ja kukinnot suurina.

Yhteistä pallohortensioille on todella pitkä kukinta-aika ja pienehkö, noin metrin kasvukorkeus.

’Grandiflora’ ja ’Annabelle’-lajikkeet ovat keskenään samantyyppisiä, mutta Annabellen kukinnot ovat suurempia. Toisaalta Grandiflorat kestävät napakammin pystyssä, koska kukinnot eivät ole niin painavia. Annabelle sen sijaan kaipaa jonkin verran tuentaa halkaisijaltaan jopa 30 cm:n kokoisille kukinnoilleen. Molemmat ovat kestäviä III-vyöhykkeelle asti.

Invincibelle ® Spirit II (’Pink Annabelle’) -lajikkeen kukkatertut ovat vanhan roosan väriset. Yksittäiset kukat ovat monia muita hortensioita pienemmät, mutta niitä on kukinnossa sitäkin runsaammin. Pensas on ilmavan tyylikäs ja kukkavarret jaksavat kannatella kukintonsa. Kukka-aika alkaa heinäkuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Vanhetessaan kukat vaalenevat. Lajikkeen talvenkestävyyttä parantaa, mikäli kasvualusta on kosteutta pidättävä, mutta ei märkä. Se on kestävä III-, jopa IV-vyöhykkeelle asti.

’Lime Rickey’ -lajikkeella on vihertävät kukinnot, jotka muuttuvat lähes valkoisiksi ikääntyessään. Kuten muutkin pallohortensiat, tämäkin kukkii todella pitkään. Lajike on tukevavartinen ja pystykasvuinen. Talvenkestävä III-vyöhykkeellä.

Ihanat paniculata-lajikkeet (syyshortensiat)

Pallo-, jalo- ja köynnöshortensioiden lisäksi yksi monipuolisimmista ryhmistä on Hydrangea paniculata -lajikeryhmä. Tähän kuuluu myös tuttu syyshortensia, Hydrangea paniculata ’Grandiflora’, jonka suuret kukkatertut muuttuvat syyskylmissä säissä punertaviksi.

Suosion myötä syyshortensioiden lajikkeisto kasvaa. Esimerkiksi tyylikkäitä ovat vihertäväkukkaisina aukeavat ’Limelight’ ja ja pienikasvuinen Little Lime® -lajikkeet. ’Magical Candle’ aloittaa kukintansa vihertävänä, mutta kukat muuttuvat nopeasti punertaviksi. Sen kukinta jatkuu jopa lokakuulle.

’Levana’-lajikkeella on pitkät, jopa puolimetrisiksi yltävät, pystyt ja kukinnot, jotka myös tuoksuvat. ’Silver Dollar’ taas tuottaa muhkean ja runsaan kukinnan, kukkatertut ovat muodoltaan leveän kartiomaiset. Kasvutavaltaan pensas on tanakka ja tiivis.

H. paniculata -ryhmään kuuluvat myös aikaiset kukkijat mustilanhortensia (H. paniculata ’Mustila’), pikkuhortensia (H. paniculata ’Kyushu’) ja kuutamohortensia (H. paniculata ’Praecox’). Niiden kukkatertuille on tyypillistä pitsimäinen ja eläväpintainen vaikutelma, joka syntyy pienistä keskuskukista ja neuvottomista laitakukista.

Hortensioiden kukinta-aika alkaa olla käsillä. Valikoimat voivat hieman vaihdella myymälöittäin, tervetuloa tutustumaan näihin ja lukuisiin muihin hortensialajikkeisiin.