Taimityypeissä on eroa – ostajan opas

Millainen on hyvä taimi? Miksi samannäköisten taimien hinnat ovat niin erilaiset? Millaisia seikkoja täytyy huomioida kasveja valittaessa? Näihin kysymyksiin löydät tästä vastauksia.

Astiataimi

Astiataimi on istutusastiaansa läpijuurtunut kasvi, jonka paakku pysyy koossa ruukkua poistettaessa. Istutusleikkausta ei tavallisesti tarvita, sillä taimi on kasvattajalla ja myymälässä leikattu oikeaan aikaan tuuhettumisen edistämiseksi. Tainta on kasvatettu yleensä pari vuotta pidempään kuin paljasjuurista tainta. Se on tarvinnut myös useamman kerran viljelijän hoitotoimenpiteitä ja on siten valmiimpi pensas tai puu kuin paljasjuuriset kasvit.

Tämä taimi on valmis istutettavaksi sellaisenaan. Istutusaika on koko sulan maan ajan. Kaiva reilunkokoinen kuoppa, lisää siihen runsaasti hyvää multaa, kastele istutusmulta ja astiataimi, poista ruukku ja istuta juuripaakun pinta pari senttiä maan pinnan alapuolelle. Huolehdi jatkokastelusta. Lue lisää istutuksen nikseistä.

Kaikki astiassa kasvavat eivät kuitenkaan ole astiataimia. Tarkista juurtumisaste. Jos paakku hajoaa ruukkua irrotettaessa, vastaa kasvi paljasjuurista tainta. Jos tällaisen taimen istutusleikkaus on jäänyt tekemättä, jää kasvi alhaalta kaljuksi. Jos alasilmut eivät puhkea, kertoo se juuriston koon ja lehtipinta-alan epätasapainosta. On tärkeää, että istutusleikkaus tehdään oikeaan aikaan. Silloin kasvi kasvaa kauniin muotoiseksi ja alhaalta lähtien tuuheaksi.

Paakkutaimi

Paakkutainta käsitellään kuten astiatainta. Myös istutusaika on koko sulan maan ajan, mutta keväällä paakutettu ei ole enää syksyllä parmaimmillaan, koska se on joutunut sinnittelemään vailla kunnollista kasvualustaa. Varmista siis, että syksyllä myytävä paakkutaimi on nostettu peltokasvatuksesta samana syksynä.

Verkko pitää juuripaakun koossa, vaikka se ei olisikaan läpijuurtunut. Verkkoa ei saa poistaa, sillä se suojaa juuristoa ja maatuu ajan myötä itsekseen. Jos paakussa on kasvin vartta kiristäviä siteitä, leikataan ne auki vasta sitten, kun kasvi on paikallaan istutuskuopassa. Jos istutuksen jälkeen verkon solmut ovat näkyvissä, ne voi leikata maata myöten pois.

Erityisesti havukasvien paakkutaimien hinnoissa on suuria eroja. Kasvatusajan hoitotoimenpiteet ja myyntikuntoon käsittely selittävät suuren osan hinnan muodostuksesta:

  • Asiantunteva viljelijä tekee kasville hoitoleikkaukset, jotka tuuhettavat kasvin. Jos hoitoleikkauksia ei tehdä, myyntikoko saavutetaan nopeammin, mutta versosto on harvaa.
  • Peltoviljelyssä tarhuri tekee kasville asianmukaiset juurihoidot, jotka takaavat riittävän tiheän ja tiiviin juuriston, joka kestää käsittelyn ja paakutuksen. 
  • Pellosta nosto tapahtuu yleensä koneavusteisesti. Nostossa huomioidaan sopiva juuripaakun koko suhteessa latvukseen. Juuristo on paakun suojaamana koko kuljetus- ja myyntiketjun ajan.
  • Paakut suojataan nopeasti maatuvalla verkkokankaalla, jonka uudet juuret läpäisevät helposti. Huolella tehdyssä tehdyssä verkkopaakussa juuret ovat valmiiksi luonnollisessa asennossaan ja juuriston koko on suhteessa kasvin kokoon. Kasvu lähtee vaivatta käyntiin.
  • Huolimattomassa paakutuksessa juuria ympäröivä multa voi karista pois, jolloin kasvi paakutetaan käytännössä paljasjuurisena. Silloin juuret saattavat asettua paakkuun miten sattuu. Ne voivat asettua hyvin, jäädä rullalle tai sojottaa ylöspäin. Jos juuristo jää paakussa väärään asentoon, ovat seuraukset ikävät:
    • kasvi jurottaa monta vuotta, ennen kuin se saa kunnolla kasvusta kiinni.
    • kasvu lähtee hyvin käyntiin, mutta muutaman vuoden kuluttua kasvi hirttäytyy kiertyneisiin juuriinsa ja kuolee.

Paljasjuurinen taimi

Paljas- eli avojuurinen taimi sietää käsittelyä vain lepotilaisena aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Kasvussa ollessaan se ei kestä maasta nostoa ja uutta istuttamista. Avojuuristen taimien istutusleikkaus on havupuita lukuunottamatta tehtävä aina, jotta kasvi tuuheutuisi alhaalta asti. Keväällä istutettavat taimet leikataan heti, syksyllä istutettavat seuraavana keväänä. Esimerkiksi lehtipensaat leikataan 10 cm maan pinnasta. Kestää vuoden pari, ennen kuin kasvi on saavuttanut saman koon kuin astiataimilla.

Paljas- eli avojuurinen taimi sietää käsittelyä vain lepotilaisena aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Kasvussa ollessaan se ei kestä maasta nostoa ja uutta istuttamista. Avojuuristen taimien istutusleikkaus on havupuita lukuunottamatta tehtävä aina, jotta kasvi tuuheutuisi alhaalta asti. Keväällä istutettavat taimet leikataan heti, syksyllä istutettavat seuraavana keväänä. Esimerkiksi lehtipensaat leikataan 10 cm maan pinnasta. Kestää vuoden pari, ennen kuin kasvi on saavuttanut saman koon kuin astiataimilla.

Avojuuristen taimien juuret suojataan usein esim muovilla ja niitä saatetaan  myydä useamman kappaleen nipuissa.

Paljasjuuristen taimien käsittely on taitolaji, erityisesti, jos kasvu on jo hivenen käynnistynyt tai kasvit myydään nipuissa. Koska istutusaika on  lyhyt ja kasvuunlähtö jossain määrin epävarmaa, myydään paljasjuurisia taimia koko ajan vähemmän. Tilalle ovat tulleet varmemmat, pienikokoiset astiataimet, jotka ovat suosittuja aita- ja massaistutuksissa.

Muhevaisen taimet kasvavat takuulla

Luotamme kasveihimme, sillä ne ovat ammattitaidolla kasvatettuja ja käsiteltyjä. Niiden kanssa onnistut. Materiaali on kuitenkin elävää, joten kaikesta huolimatta yllätyksiä voi sattua. Siksi annamme puille ja pensaille kirjallisen takuun, jonka ehdot näet Takuu-sivulta.