Alppiruusut kukoistavat suotuisalla kasvupaikalla
Alppiruusuja, tuttavallisemmin rodoja, pidetään suosiostaan huolimatta jossain määrin oikukkaina ja hankalina kasvattaa. Maine johtuu siitä, että kasvupaikan valinnassa ei aina välitetä siitä, millaisissa oloissa alppiruusu viihtyy vaan valitaan paikka, jossa olosuhteet eivät ole sopivat. Suotuisissa oloissa nuori alppiruusu vahvistuu kohtaamaan talven ja etenkin kevään rasitukset. Kasvukauden puutteelliset olot taas heikentävät sen mahdollisuuksia selvitä talvesta. Siksi alppiruusun kasvupaikan valinnalla on merkitystä.
Valitessasi alppiruusun kasvupaikkaa, ota huomioon ainakin nämä asiat:
1. Maan laatu
Alppiruusut tarvitsevat kosteutta pidättävän, tuoreen ja happaman kasvualustan. Sen pitää olla ravinteikas ja ilmava, jolloin luonnostaan pienijuurinen kasvi muodostaa vahvan juuriston.
2. Valoisuus
Jos kosteutta riittää, pärjää alppiruusu kesällä vaikka täydessä paahteessa. Ongelmia syntyy talven ja kevään aikana, jolloin kasvi altistuu tuulen, pakkasen ja kevätahavan vaikutuksille. Siksi muiden kasvien antama suoja ja varjostus iltapäivän polttavimmalta auringolta on tärkeä.
Suojakasvillisuuden pitäisi päästää sopivasti valoa lävitseen, jotta kukkanuppuja kehittyisi. Siksi esimerkiksi harva männikkö on parempi suoja kuin tiheä kuusikko. Lehtipuiden suojavaikutus talvisin taas on pienehkö, kun puut ovat lehdettömiä.
Isojen puiden antama suoja on parhaimmillaan silloin, kun ne kasvat jonkin matkan päässä alppiruusuista. Niitä ei pidä istuttaa puiden juuristoalueelle, jossa ne häviävät kilpailun kosteudesta ja ravinteista.
3. Muiden kasvien seura
Alppiruusut rakastavat myös muiden, pienempien kasvien seuraa. Ne eivät ole parhaimmillaan yksittäiskasveina avoimella paikalla, jossa ne eivät saavuta lajille ominaista rehevyyttä. Seuralaiskasveiksi sopivat samantyylisestä kasvupaikasta pitävät kasvit, kuten atsaleat, pursut, vaiverot, pensasmustikat ja monet siimeksen perennat ja pienehköt havukasvit.
Istutus- ja hoitovinkkejä
- Istuta ryhmäksi. Alppiruusut rakastavat myös toistensa seuraa.
- Muokkaa kasvualusta sopivaksi. Pienijuuriset rodot hyötyvät läpäisevän maan pidätyskyvyn parantamisesta savella tai ilmavuuden lisäämisestä luonnonturpeella ja hiekalla.
- istuta entiseen syvyyteen ja peitä maa katteella. Kate suojaa maata kuivumiselta ja rikkaruohottumiselta.
- Kastele säännöllisesti parina ensimmäisenä vuotena, jolloin pieni juuristo kärsii helposti kuivuudesta. Muista myös syyskastelu, sillä maan jäätyessä alkaa pitkä ’kuiva’ kausi. Alppiruusu kuitenkin haihduttaa talvellakin.
- Anna kerralla niin paljon vettä, että juuriston alue kostuu koko syvyydeltään. Silloin kastelun tarve ei ole päivittäinen.
Sopeuduttuaan kasvupaikalleen alppiruusun hoidon tarve vähenee ja eliniän ennuste paranee, myös vaativilla lajikkeilla.