Viiniköynnöksen leikkausohje
Viiniköynnöksen voi antaa kasvaa vapaasti, jolloin siitä tulee kookas ja peittävä köynnös. Se tuottaa valoisalla kasvupaikalla satoa leikkaamattakin. Vapaasti kasvavana se soveltuu mm. pergolan katteeksi ja aidoille, joissa se on mainio näkö- ja tuulensuojaa antava kasvi. Kun halutaan optimoida sadon määrää ja hedelmien ja terttujen kokoa, voimakkaampi, säännöllinen leikkaaminen on paikallaan. Sen voi tehdä esimerkiksi näin:
Kesällä
Typistä uudet, vihreät versot, jotka ovat kasvaneet niin pitkälle, että kukkatertut näkyvät. Jätä kaksi lehteä tertun jälkeen. Typistä tertuttomat versot viiden lehden mittaisiksi. Lehtihankoihin kehittyvät sivuoksat eli varkaat typistetään yhden lehden mittaisiksi.
Syksyllä
Viiniköynnöksen voi antaa kasvaa näennäisen vapaamuotoisesti, mutta sivuversoja on leikattava. Mitä pohjoisempana kasvi kasvaa, sitä vähemmän pääversoja voi jättää. Suomen oloihin sopii esimerkiksi seuraava leikkaustapa:
Leikkaa aina loppusyksyllä. Valitse ensimmäisen kasvukauden lopulla kaksi ulospäin kasvavaa versoa pääversoiksi ja sido ne säleikköön. Poista muut versot. Leikkaa vuosittain pääversojen vuosikasvusta 2/3. Sivuversot leikataan kahden silmun mittaisiksi.
Kesällä uudet versot leikataan kuten yllä on kerrottu. Viiniköynnöksiä ei koskaan leikata keväällä, sillä silloin leikkauskohdat vuotavat runsaasti ja heikentävät köynnöksen elinvoimaa.