Talvivalkosipulin viljely
Talvivalkosipuli istutetaan jo syksyllä juurtumaan, jotta se saa etumatkaa vasta keväällä istutettuun valkosipuliin verrattuna. Talvivalkosipulin kasvatus kannattaa, sillä valkosipulit tarvitsevat pitkän kasvukauden kasvaakseen suuriksi. Juurtuneet kynnet aloittavat kasvunsa jo varhain keväällä. Näin kasvuaikaa saadaan lisää ja sipulien kylmäkäsittelykin hoituuu itsekseen talven aikana.
Näin istutat ja hoidat talvivalkosipulia
Valkosipuli viihtyy aurinkoisella, lämpimällä kasvupaikalla. Maan pitää olla humuspitoinen, hyvin lannoitettu ja kalkittu sekä tarvittaessa salaojitettu. Seisova vesi kasvualustassa on turmioksi.
- Talvivalkosipuli istutetaan lokakuussa. Tarkoitus on saada kynnet juurtumaan mutta ei kasvattamaan versoja maan pinnalle.
- Irrota kynnet varovasti toisistaan.
- Istuta kantaosa alaspäin 5-7 cm:n syvyyteen 15–20 cm:n välein. Varo istuttamasta liian syvään, sillä se hidastaa kasvuun lähtöä ja pienentää sipulien kokoa.
- Jos istukassipulin keskellä on pieniä kynsiä, niistä kasvaa luultavasti yhden kynnen pyöreä sipuli. Vasta seuraavana vuonna kasvaa jaokkeinen, suuri valkosipuli. Yksikyntisiä sipuleita voi käyttää ruuanlaitossa samaan tapaan kuin monikyntisiäkin.
- Jos käytettävissä on olkia tai heiniä, kata maa niillä ja poista kate keväällä nopeuttaaksesi maan sulamista.
- Keväällä huolehdi rikkaruohojen kitkemisestä ja kastelusta. Tuoretta ruohosilppua voi myös käyttää viherkatteena.
- Syksyllä istutetut kynnet tarvitsevat lisälannoitusta toukokuussa.
- Kastele kuivina kausina ja erityisesti keväällä, jolloin juuristo jatkaa kehittymistään. Kuivassa sipulit tuleentuvat turhan aikaisin ja koko jää pieneksi. Kasvi kärsii jo pienestäkin kuivuudesta. Anna kerralla paljon vettä, joka imeytyy syvälle ja ohjaa juuriakin syvälle. Pelkän pintamaan kastelu ohjaa juuristonkin pintaan, jolloin jatkuvan kastelun tarve kasvaa.
- Poista kukkavana, sillä se estää sipulia kasvamasta suureksi (paitsi jos haluat kasvattaa lisää sipuleita itusilmuista, jotka kehittyvät kukkavanaan).
- Valkosipuli on korjuukypsä, kun varret alkavat muuttua keltaisiksi.
- Anna sipuleiden kuivua 2–4 viikkoa ja säilytä pimeässä, ilmavassa ja viileässä paikassa.
- Valkosipulia ei pidä säilyttää jääkaapissa, sillä sen rakenne muuttuu nopeasti kumimaiseksi ja sen tuoksu voi tarttua muihin elintarvikkeisiin.