Valkosipulin kesytys uunissa
Valksopuli kesyyntyy ja miedontuu uunissa. Samalla maku makeutuu ja aromatisoituu vivahteikkaaksi. Muhevasti pehmenneenä sen maku sointuu tasapainoisesti kastikkeiden, sosekeittojen ja levitteiden kanssa. Se ei lyö yli muista mauista eikä määrittele koko ruokaa. Mutta maku, se on hienostunut.
Leikkaa sipulista kynsien yläosasta kansi pois. Mausta suolalla, öljyllä ja halutessasi yrteillä. Kääri folioon ja kypsennä uunissa 40–50 min tai kunnes sisus on täysin kypsä ja pehmeä. Purista kypsät kynnet ulos kuoristaan, ne irtoavat helposti kerralla koko sipulia puristamalla. Soseuta haarukalla ja lisää haluamaasi ruokaan.
Pehmeän makuista sosetta voi käyttää sellaisenaankin leivän kera levitteenä tai dippinä. Kokeile paahtaa valkosipulit myös ilman foliota samalla pellillä uunivihannesten kanssa. Kynnet saavat pintaansa vähän väriä ja paahteista makua.