Monivuotinen chili
Meillä chilejä kasvatetaan usein yksivuotisina, mutta tosiasiassa ne ovat monivuotisia kasveja. Ne ovat herkkiä muutoksille eivätkä aina stressaantuessaan pysty vastustamaan vaivoja. Siksi niiden vointia syytä tarkkailla säännöllisesti. Tyypillisiä vaivoja ovat mm. kirvat ja vihannespunkit, joiden saapuminen vihjaa ongelmista olosuhteissa.
Chilit viihtyvät harvoin avomaalla. Lämpimänä kesänä ne voi toki siirtää suojaisaan paikkaan uloskin, jos myös yöllä lämpö pysyy 15°C yläpuolella. Talvetettaessa kasvi on siirrettävä hyvissä ajoin ennen viilemenistä sisätiloihin.
- Chili rakastaa lämpöä ja aurinkoa, kasvata valoisimmalla ikkunalaudalla tai ansarissa.
- Istuta laadukkaaseen multaan. Hyvä valinta on esimerkiksi Kekkilän Tomaatti- ja chilimulta.
- Sisällä kasvatettaessa on pidettävä erityistä huolta pölytyksen onnistumisesta. Sen voi tehdä täristämällä oksia varovaisesti, jotta kypsä siitepöly varisee alempiin kukkiin tai pölyttämällä käsin siveltimellä kukasta kukkaan.
- Pitää tasaisesta kosteudesta, vain hienoinen kuivahtaminen kastelujen välillä on suotavaa, jotta multa pysyy ilmavana.
- Lannoita kastelulannoitteella. Veden mukana annettava ravinne vaikuttaa nopeasti. Kokeile esimerkiksi Kekkilän Tomaatti- ja chililannoitetta.
- Tarkkaile tuholaisia säännöllisesti ja torju heti tarvittaessa. Alkuvaiheessa tuholaistorjunnaksi voi riittää kostealla pyyhkiminen, myöhemmin eliöistä eroon pääseminen voi olla vaikeampaa.
- Käsittele chilin palkoja aina suojakäsinein, sillä chilin mehu polttaa limakalvoja ja ihoa. Polttava neste siirtyy helposti käsiin myös työvälineistä, kuten veitsestä ja leikkuulaudasta. Kasvi itsessään tai ehjät hedelmät eivät ole polttavia.
Talvella
- Vähennä lannoitusta ja kastelua, mutta varo liikaa kuivahtamista.
- Kuiva ilma tai lämpöpatterin hohkaava kuumuus chilin alla voivat rasittaa chilin vointia.
- Chili tarvitsee talvellakin valoa voidakseen hyvin.
- Hyväkuntoinen kasvusto vastustaa parhaiten tuholaisia, jotka ovat suurin talvehtimisen riski.