Magnolia kobus

Niksit magnolian kasvatukseen

Magnoliat tarvitsevat tuulen- ja hallansuojaisen kasvupaikan. Suojaa antavat ympäröivät kasvit mutta myös rakennukset suojaavat erityisesti tuulelta. Koska magnoliat tarvitsevat valoa, ei niitä silti kannata istuttaa aivan suurempien kasvien varjoon. Ympäröivä kasvillisuus luo kuitenkin magnolioille suotuisan mikroilmaston ja suojaavat mm. keväiseltä hallalta silloin, kun nestevirtaukset ovat käynnistyneet ja kasvi valmistautuu kasvuun.

Valitse paikka tarkkaan, sillä magnolia ei pidä siirtelystä, vaan haluaa kasvurauhaa.

Istuta näin

  • Valitse istutuspaikka huolellisesti, sillä magnoliat eivät pidä siirtelystä. Kasvualustan pitää olla samaan aikaan kosteutta pidättävää että läpäisevää. Ympäröivän muun kasvillisuuden pitää antaa magnolialle sekä suojaa että tilaa kasvaa – riittävässä valosssa.
  • Kaiva laaja istutuskuoppa (syvyys 50–75 cm ja leveys 1–1,5 m). Kun täytät kuopan vedellä, sen pitäisi rauhallisesti imeytyä maahan. Se ei saa jäädä seisomaan kuopan pohjalle eikä hulahtaa saman tien läpi.
  • Täytä kuoppa happaman maan kasveille tarkoitetulla havu-rodomullalla. Voit sekoittaa joukkoon mukaan alkuperäistä maata tai lehtikompostia. Myös savi sopii kasvualustaan tuomaan kosteuden pidätyskykyä ja lisäämään maan kantavuutta.
  • Kastele istutusmulta kauttaaltaan ja tiivistä se ennen kasvin paikoilleen asettamista. Näin varmistat, että istutusmulta ei painu myöhemmin kuopalle.
  • Poista taimen kasvatusruukku hellävaraisesti, sillä magnolian herkkä juuristo vaurioituu helposti.
  • Aseta taimi kuoppaan sellaiselle korkeudelle, että kasvin juurenniska jää näkyviin maan pinnalle. Usein oikea korkeus on sama kuin istutuskorkeus taimen myyntiastiassa.
  • Mikäli perusmaa on savista, istutus kannattaa tehdä loivaan ja laajaan kohopenkkiin (kts kuva).
  • Viimeistele istutus mullalla ja runsaalla kastelulla. Jos vielä tiivistät multaa tallomalla, varo astumasta liian lähelle juuripaakkua, sillä juuristo vaurioituu herkästi.
  • Tarkista vielä oikea istutussyvyys. Vaikka magnoliaa on varottava istuttamasta liian syvään, ei juuripaakku kuitenkaan saa jäädä korkeammalle kuin istutuskuopan multan pinta (kts. kuva).
  • Magnolioiden pinnassa kulkeva juuristo on kylmänarka ja herkkä kuivuudelle ja kulutukselle. Lisää suojaksi maan pintaan kuori- tai koristekatetta 5-7cm:n paksuudelta. Katteeseen voi istuttaa myös maanpeitekasveja lisäsuojaksi.

Hoito istutuksen jälkeen

  • Istutuskesänä kastele runsaalla vedellä kerran viikossa. Mullan pitää kastua koko juurialueen syvyydeltä. Hellekausina tarkista tiheämmän kastelun tarve: kuopaise multaa lapiolla juurialueen ulkopuolelta ja tunnustele, onko multa kuivahtamassa (pinnalta tunnustelu ei kerro tilannetta maan alla).
  • Jos kesä on kovin sateinen, harvenna kasteluväliä.
  • Myöhempinä kesinä kastele ainakin pitkinä sateettomina kausina.
  • Magnoliat pitävät ravinteikkaasta maasta, mutta Suomen lyhyen kasvukauden takia lannoittamisessa on oltava maltillinen. Liikalannoitus heikentää talvenkestävyyttä. Anna kevätlannoitus sellaisella puutarhalannoitteella, joka ei sisällä kalkkia. Seuraavan kerran voit lannoittaa elokuun alkupuolella. Käytä silloin syyslannoitetta, joka valmistaa kasvia syksyyn ja talveen.
  • Magnolioita ei juurikaan leikata. Toisiaan hankaavia oksia tai esimerkiksi puumaista muotoilua tavoiteltaessa voit poistaa oksia heinäkuussa. Myös vioittuneet oksat poistetaan. Poistettavat oksat leikataan mahdollisimman nuorina, jotta runkoon tuleva leikkausjälki olisi mahdollisimman pieni.

Talvisuojaus

Kuten monien kasvien, myös magnoloiden talvenkestävyys paranee iän myötä. Siksi ne kannattaa suojata ensimmäisiksi talviksi. Tässä muutama vaihtoehto:

  1. Syksyllä kasvin tyven ympärille asetetaan tiheäsilmäinen verkko, joka estää jyrsijöiden pääsemästä tekemään tuhojaan. Verkon ja rungon väliin haravoidaan lehtiä. Parhaita ovat tammen ja pyökin lehdet, sillä ne pysyvät pitkään ilmavina.
  2. Taimen ympärille voi myös rakentaa suojan tukikeppeihin kiinnitettävän varjostusverkon tai juuttikankaan avulla. Suoja jätetään ylhäältä auki, jotta lumi pääsee satamaan sisäpuolelle. Tällainen suojasermi on oivallinen tuulensuoja ja lämpötilojen tasaaja. Sermi kannattaa rakentaa ennen maan jäätymistä, jotta tukikepit saa painettua vankasti maahan.
  3. Kasvin voi kääriä kokonaan huopamaiseen pakkaspeitteeseen. Peitettä ei saa ripustaa suoraan kasvin oksille, sillä ne voivat katkeilla painon alla erityisesti, jos märkää lunta kertyy peiton pintaan. Peite kiinnitetään kasvia korkeampien, tukevien seipäiden varaan vasta talven tullen, säitä seuraillen. Seipäät on syytä painaa paikoilleen jo syksyllä sulan maan aikana, vaikka sopiva ’paketointiaika’ ainakin eteläisessä Suomessa on vasta vuoden vaihteen jälkeen. Suoja poistetaan pahimpien keväisten pakkasöiden poistuttua.

Lajikevalinnasta

Avoin istutuspaikka ei ole magnolialle suotuisa, mutta parhaiten sellaiseen sopeutuvat japaninmagnoliat (Magnolia kobus), tarhamagnolia (Magnolia x loebneri) tai ’Wada’s Memory’ -magnolia.

Talvenkestävin on pensasmagnolia (Magnolia sieboldii), mutta se on samalla hallanarka. Jos paikka on keväthallalle altis, pensasmagnoliaa ei voi ajatella kestävyydestään huolimatta avoimelle kasvupaikalle. Hallalta turvaavat parhaiten ympäröivät muut kasvit muodostamalla suojaavan  mikro- eli pienilmaston.

Metsälajeiksi lasketaan sekä pensasmagnolia että sateenvarjomagnolia (Magnolia tripetala). Ne viihtyvät muita paremmin kasvillisuuden tai rakennusten katveesssa, jossa ne saavat suoran paisteen sijaan lähinnä siilautunutta valoa.