Ihanan pihan suunnittelu voi olla haastavaa – Tavoitteena helppohoitoinen ja persoonallinen piha.

Mutta puuttuvatko toteutuksen askelmerkit? Näillä kuudella vinkillä onnistut.

Oman pihan suunnittelussa pääset alkuun näillä vinkeillä!


Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta joskus tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Ja voiko helppohoitoinen piha olla myös persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen? Kyllä vain.

Hortonomi Marja Kärki, puutarhasuunnittelija

”Pihan uudistamiseen ei välttämättä vaadita suurta budjettia. Erityisesti itse toteuttaen unelmien piha syntyy kohtuullisen pienelläkin rahalla. Tietyissä kohdin ei kuitenkaan kannata nuukailla. Pihan tärkeitä perusasioita ovat erityisesti riittävät kasvualusta- ja rakennevahvuudet. Kun pohjatyöt on tehty hyvin, piha kestää aikaa ja vain paranee vuosi vuodelta.”

Lue lisää Marjan ajatuksista toimivan ja mieluisan  pihan lähtökohdista.

.

.

Puutarhamyymälä Muhevaisen pihasuunnittelija Marja Kärki kertoo kuusi vinkkiä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota uuden puutarhan suunnittelussa tai vanhaa uudistettaessa:

1. Oikea kasvi oikealle paikalle

Paahteisen paikan kasveilla on usein pieni lehtipinta-ala, joka minimoi haihduttamisen määrää.
Siimeksessä kukoistavat monet suurilehtiset perennat.

Helppohoitoisen pihan kulmakivenä ovat kasvupaikan olosuhteisiin sopivien ja sinne täysikasvuisinakin mahtuvien kasvien valinta. Auringossa viihtyvät kasvit eivät kukoista varjossa eivätkä paljon kosteutta tarvitsevat viihdy läpäisevässä ja kuivassa hiekkamaassa. Sopivan tiheä istutus peittää paljaan maan nopeasti, joten kitkemisen tarve vähenee. Huolella valitut ja istutetut kasvit tulevat alkuhoidon jälkeen toimeen lähes omillaan, korostaa Sanna Numminen.

2. Yhtenäiset istutusalueet

Selkeät ja rajatut istutusalueet ovat monilajisinakin tyylikkäitä ja helpottavat nurmikon hoitoa. Sinne tänne ripotellut kasvit sen sijaan hidastavat nurmikon leikkaamista ja lisäävät reunojen siistimisen tarvetta. Nurmikon hyväkuntoisena ja siistinä pitäminen onkin pihan eniten työtä vaativa osa. Siksi nurmelle tai osalle siitä voi miettiä muitakin vaihtoehtoja. Pienellä pihalla nurmikon voi korvata kokonaankin istutuksilla, pinnoitteilla ja maanpeittokasveilla.

Koko puutarhan ei tarvitse näkyä heti. Mutkittelevat tai yllättäen eteen tulevat polut tuovat puutarhaan yllätyksellisyyttä, ideoi Sanna Numminen.

3. Hoitotarpeen oikea mitoitus

Jos piikikäs ja ränsistynyt orapihlaja-aita aiheuttaa sydämen tykytyksiä tai liiaksi rönsyilevät pensasruusut pistävät silmään joka kerran ulos astuttaessa, kannattaa ne vaihtaa itselle mieluisiin ja vähäisempää hoitoa vaativiin kasvilajeihin. Aitakasvin valinta on yksi tärkeimpiä valintoja sopeutettaessa puutarhaa omiin hoidollisiin resursseihin. Marja Kärki painottaakin, että pihan suunnittelun johtotähtenä on aina oltava asukkaiden toive siitä, kuinka paljon he haluavat sen hoitoon panostaa. Tarvittaessa vähälläkin työllä selviää.

Pihan linjoja voi suunnitella itse vaikka ruutupaperille eikä ulkopuolista suunnittelupalvelua välttämättä tarvita. Silti ammattilaisen neuvonta-apu
voi säästää toteutusvaiheen kalliilta virheiltä.

4. Oikean tunnelman etsintä

Pihan tyyli vaikuttaa koko puutarhan tunnelmaan, vaikka siellä silti voi olla soppia, jotka on rakennettu eri tyyleillä ikään kuin omiksi huoneikseen. Yleisalueiden tyylin valinta viitoittaa kuitenkin koko muuta suunnittelua ja toteutusta, jotta toivottu tunnelma tavoitetaan. Tyyli voi olla perinnepiha tai moderni, hyvinkin pelkistetty piha. Eikä sen tarvitse olla perinteisen puutarhamainen. Oman persoonallisen tyylin valitsemisessa Marja kannustaakin ennakkoluulottomuuteen, rohkeuteen rakentaa puutarhasta oman näköinen, jossa itse viihtyy ja joka palvelee oman perheen tarpeita.

Oma toiveiden puutarha voi olla villin luonnonmukainen tai vehreä havupuutarha. Tai ehkäpä ominta onkin minimalismi, jossa tarkkaan harkitut kasvit, koristekatteet ja pelkistetyt rakenteet puhelevat keskenään. Vai onko haaveissa rehevät, välimereiset oleskelualueet pergoloineen ja köynnöksineen, jotka antavat runsaan  ja rennon vaikutelman.

5. Värien käyttö ja lehtimuotojen hyödyntäminen

Puutarhasuunnittelija kannustaa rohkeaan värien käyttöön, erilaisten kasvutapojen ja lehtimuotojen hyödyntämiseen. Puutarhan värityksessä oleellisessa osassa ovat muutkin kuin kukkien värit, sillä vaihtelevan väriset lehdistöt ja neulaset ja kauniiden lehtien erilaiset muodot korostavat lähekkäin istutettuna toistensa parhaita puolia. Kasvivalinnoilla voi luoda pihan tunnelman rauhallisen seesteiseksi tai iloisen räiskyväksi.

Piha tarvitsee myös eri kokoisia kasveja antaakseen suojaa niin ulkopuolisten katseilta kuin auringon paahteelta. Kerroksellisuutta tuomaan valitaan pihaan myös lehti- ja havupuita. Havupuiden ja muiden ikivihreiden kasvien merkitys kasvaa erityisesti talvella, jolloin kesävihannat kasvit ovat levossa ja paljaina.

6. Puutarhan diiva viimeistelee

Magnolia
Amurinviini, Vitis amurensis

Pihan diivailija voi olla mikä tahansa oma suosikki, jonka kehitystä on mukavaa seurata vuodesta toiseen. Jos sillä on näyttävä tähtihetkensä, se kiinnittää taatusti muidenkin huomion. Tähtihetki voi olla esimerkiksi erityisen runsas tai erikoinen kukinta, kuten esimerkiksi koristekirsikoilla. Tai se voi olla harvinainen sato, kuten oloissamme persikalla tai aprikoosilla. Tai kasvi voi olla eksoottinen, kuten upeakukkaiset magnoliat tai sirot japaninvaahterat.

Pihan kruunun huippuhetki voi olla kesän lopullakin. Esimerkiksi amurinviinin suuret, kaikissa ruskan väreissä loimuavat lehdet vetävät taatusti katseet puoleensa.

Diivakasvi saattaa tarvita hieman yllimääräistä hoivaa. Mutta jos puutarha on muuten helppohoitonen, sen ehkä jaksaa hoitaa. Palkintona kasvin tähtihetkeä ihailemaan ja sille maljoja kohottelemaan voi kutsua perheen ja ystävät ja tehdä siitä näin puutarhakauden kohokohdan, ideoi Marja Kärki.

Hän kannustaa miettimään pihan kokonaisuutta omia toiveita ja tarpeita lähtökohtana pitäen. Villeimmiltä tuntuvat ideat saattavatkin paljastua aivan toteuttamiskelpoisiksi,  mutta ennen kaikkea niistä jalostuu se aivan oman näköinen unelmien puutarha.

Tarvitsetko apua?

Katso, miten ammattilainen voi sinua auttaa luomaan toiveidesi puutarhan juuri sinun tarpeisiisi.

Puutarhasuunnittelija muodostaa kokonaisnäkemyksen toiveistasi, pihan muodoista, sen  eduista ja haasteista. Saat häneltä ratkaisut pihasi pieniin ja suuriin ongelmiin.

Vaikka suunnittelisit itse, ammattilaisen neuvoilla onnistut. Ota yhteyttä: suunnittelu(at)muhevainen.fi