Kevät koittaa – katseet ulos
Kevään kynnyksellä käännän katseeni ulos ulos ja mietin kuinka saan omasta pihastani toiveiden mukaisen. Koska aikaa on pihapuuhiin rajallisesti, toiveet pitäisi toteuttaa ilman suuria ponnisteluja.
Jokaiselle piha omien toiveiden mukaan
Yksi haluaa tip top siistiä, kun toiselle tärkeintä on pihan luonnonmukaisuus, eläinten touhujen tai kasvien kasvun seuraaminen. Toivelistalla voi olla rehevä kukkaloisto tai käytännöllinen, hyvä paikka rentoutumiselle, peleille ja leikeille. Mietikin aivan ensimmäiseksi, mikä on juuri sinun pihallasi tärkeintä tulevana kesänä.
Minulle pihanhoidon helppous on kaiken lähtökohta. Vinkeilläni saat joitakin listasi tärkeimpiä toiveita toteutettua kohtuullisella budjetilla.
Jos arvostat pihan siisteyttä, tee ainakin nämä:
- Rajaa nurmialue istutuksista. Huomaamaton rajausreuna tai reunakivi nurmen ja istutusten välissä helpottaa nurmen leikkaamista ja reunojen siistimistä. Reunus estää nurmen karkaamisen istutusalueille ja ryhdistää merkittävästi pihan kokonaisilmettä, vaikkei istutuksia uusittaisikaan. Samalla onnistuu myös ohjainlankojen asennus robottiruohonleikkuria varten.
- Peitä pahoin rikkaruohottuneet perennaistutukset katekankaalla ja kunnon kuorikatekerroksella. Näin saat välittömästi siistin lopputuloksen ja samalla nitistät rikkakasvit luonnonmukaisesti. Parin kasvukauden jälkeen sinulla onkin rikkaruohoton kasvualusta uusille istutuksille minimaalisella vaivalla. Pelasta kuitenkin ennen kattamista tärkeimmät kasvit toisaalle tai lahjoita ystävälle. Halutessasi voit istuttaa esimerkiksi muutamia isokokoisia havukasveja katekankaan aukoista piristämään näkymää.
Omalle pihalleni haluan houkutella myös paljon eläimiä. Linnut ja monet hyönteiset auttavat puutarhan tuholaistorjunnassa, kunhan niille tarjotaan ravintoa ja suojapaikkoja. Esimerkiksi linnunpönttöjen, hyönteishotellin tai lintujen juoma-altaan lisäksi marjovat ja kukkivat kasvit houkuttelevat pihaan lisää eläimiä.
Jos arvostat luonnonmukaisuutta, lisäät sitä helposti näin:
- Istuta ruukkuihin tai istutuslaatikoihin kukkivia yrttejä. Yrteistä monet, kuten esimerkiksi laventeli, iisoppi, oregano ja timjami ovat sekä hyönteisten että tarhurin mieleen.
- Jätä osa puutarhasta luonnonmukaiseen tilaan. Nokkoset ja monet muut rikkakasvit ovat tärkeitä ravintokasveja ja lisääntymispaikkoja hyönteisille ja perhosille. Varhaiskeväällä sekä vuohenputki että nokkonen käyvät hyvin myös ruuanlaittoon.
Jos haluat ympärillesi paljon kukkia ja värejä:
- Suosi koko kesän kukkivia yksivuotisia kausikasveja. Ne ovat helpoin tapa saada jatkuvaa kukintaa pienellekin pihalle. Kesäkukilla vaihtelet helposti pihan ilmettä. Samalla voit kokeilla ennakkoluulottomasti rohkeitakin kasviyhdistelmiä ja etsiä omaa tyyliäsi.
- Käytä riittävän suuria ruukkuja tai istutusaltaita. Suuressa multatilassa kasvien kastelu helpottuu huomattavasti. Altakasteluruukut ovat erittäin käyttökelpoisia helppoutta hakevalla.
- Hyödynnä lehtivärejä ja muotoja. Vaikka kukinta tuntuu helpoimmalta tavalta saada väriä istutuksiin, kannattaa hyödyntää lehtiväreiltään vaihtelevia kasveja. Samalla tarve kuihtuneiden kukkien nyppimiseen vähenee. Myös kaunislehtisiä tai pitkään kukkivia perennoja kannattaa hyödyntää ruukkuistuksissa.
Nauti ja rentoudu
Ehdottomasti tärkeintä pihalla mielestäni on rentoutuminen yksin ja yhdessä ja aina kun mahdollista. Kun piha on suunniteltu kaikille sen käyttäjille, siellä myös viihtyvät kaikki. Silloin siellä on huomioitu niin istutukset, ruuanlaitto, leikit ja pelit kuin rauhalliset sopetkin.
Mukava oleskelupaikka on tärkeä. Kunnollisiin pihakalusteisiin, kuten sohvaryhmään tai keinuun kannattaa ehdottomasti satsata. Ja mikä parasta, silmät kiinni auringon paistaessa pihan mahdollisia keskeneräisyyksiä ei edes huomaa. Kesä voi tulla.