
Pyrus communis 'Conference' (myöhäinen syyslajike)
Päärynäpuu
- Hyvin vanha englantilainen päärynälajike, joka on hedelmätiskiltä monelle tuttu.
- Sitä viljellään Ahvenanmaalla kaupallisesti. Manner-Suomessa lajiketta kannattaa kokeilla lähinnä etelärannikon lämpimillä kasvupaikoilla.
- Syyskuun lopulla kypsyvät hedelmät ovat kellanvihreitä ja melko suuria.
- Vaalea hedelmäliha on pehmeää ja hyvin aromaattista.
- Maku on parhaimmillaan lyhyen varastoinnin jälkeen.
- Osittain itsepölyttyvä lajike, joten sadon määrän ja laadun varmistamiseksi kannattaa istuttaa kahta eri päärynälajiketta.
Päärynäpuu tarvitsee aurinkoisen, tuulen- ja hallansuojaisan lämpimän kasvupaikan. Kasvualustan tulisi olla hyvin vettä läpäisevää. Tiivis savimaa tulee salaojittaa hyvin tai istuttaa puu laajalle kummulle. Hiekansekainen, kalkittu multava kasvualusta.
Päärynäpuut jaetaan omenapuiden tavoin hedelmien kypsymisajankohdan ja säilyvyyden perusteella kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin.
Päärynäpuita leikataan niukemmin kuin omenapuita. Leikkaaminen kannattaa suorittaa aikaisin keväällä (maalis-huhtikuussa), ennen silmujen puhkeamista tai heinä-elokuussa kasvun hidastuessa. Pystykasvuiset, liian tiheään kasvavat, toisiaan hankaavat ja kuivuneet oksat poistetaan. Päärynäpuiden voimakaskasvuisuutta voidaan hillitä versoja taivuttamalla keski-loppukesällä. Samalla myös sadontuotanto paranee, kun taivutus edistää kukkasilmujen ja kääpiöversojen muodostumista.