Malabarinpinaatti

Malabarinpinaatti

Malabarinpinaatti on koristeellinen, mehevälehtinen, syötävä köynnös, jota kutsutaan myös Intian pinaatiksi. Se ei sisällä oksaalihappoa kuten pinaatti, mutta sitäkin enemmän ravintoaineita.

Lajikkeesta riippuen varret ovat vihreitä tai punaisia. Sekä lehdet että nuoret versot ovat käyttökelpoisia.  Kun  köynnös virittyy kukkaan, varsien kasvu hidastuu. Mustanpuhuvat pienet hedelmät ovat syötäviä ja erittäin ravinteikkaita, mutta eivät kovin herkullisia. Kukkaan virittymistä voi hidastaa latvomalla.

  • Kasvaa parhaiten suojaisella kasvupaikalla auringossa tai kevyessä siimeksessä. Tarvitsee suuren multatilan. 
  • Kasvaa nopeasti lämpimässä, mutta kasvu hidastuu, jos lämpötila laskee 10-15 asteeseen. Myöskään kuumuus ja kova auringon paahde ei ole hyväksi.
  • Taimet istutetaan hieman syvempään kuin kasvatuspotissa.
  • Säännöllinen, mutta maltillinen lannoitus ja kastelu.
  • Sadonkorjuu yksittäisin lehdin tai koko kasvi kerralla n. 20 cm mullan pinnasta leikaten. Kasvusto uusiutuu.
  • Käytetään pinaatin tapaan keitoissa, gratiineissa  ja kastikkeissa. Kaukoidän ruuissa suosittu raaka-aine riisin, sipulin, persiljan ja kalan kanssa kypsennettynä, usein kookosmaidon kera.
  • Nuoret lehdet ja varret ovat mehevimpiä, suussa rapeasti rouskahtavia. Niitä käytetään tuoreena salaateisssa. Vanhemmat lehdet kypsennetään.
  • Vanhemmiten lehdet erittävät kypsennettäessä suurustavaa limaa okran tapaan. 

 

Kasvu­paikka­vaatimus
Eri hintoja