Tulipa-Monte-Carlo

Krookus-Mr.Pickwick

Sipulikukkia myös parvekkeelle

Parveke- ja patiopuutarhuri voi myös nauttia syyspuuhista kukkasipulien kera: syksyllä istutuspuuhissa ja kevään tullen nauttimalla kasvun ihmeestä ja kukkaloistosta. Nappaa tästä vinkit.

Valitse sopivat ruukut ja laatikot, joihin istututat itsellesi mieluisia kukkasipuleita. Parhaiten onnistut, kun valitset lajeja, joilla on pienet sipulit ja matala kasvusto. Esimerkiksi helmihyasintit, krookukset, helmililjat eli scillat, matalat narsissit ja tulppaanit ovat hyviä vaihtoehtoja parvekkeelle.

Voit käyttää istutusastioissa vanhaa multaa, mutta kuohkeuta se ennen sipulien istuttamista. Jos multa on täynnä kesäkukkien juuria ja muutenkin tiivistynyttä vaihda multa uuteen. Tavallinen kukkamulta tai puutarhamulta käy hyvin. Huolehdi ruukkujen salaojituksesta lisäämällä astian pohjalle kerros ruukkusoraa tai kiviä.

Myymälöihimme saapuu elo-syyskuun vaihteessa hyvä valikoima erilaisia parvekkeelle sopivia lajeja. Parvekkeella, erityisesti lasitetulla parvekkeella, saattaa lämpötila tuolloin kuitenkin olla vielä melko korkea. Odota, kunnes lämpötila laskee kymmenen lämpöasteen alapuolelle. Kun hankit sipulit hyvissä ajoin, varmistat, että löydät mieleisesi lajit. Säilytä niitä ilmavassa paikassa, kunnes istutat ne.

  • Asettele sipulit tiheästi astiaan tarvittaessa kerroksittain niin, että isot sipulit tulevat syvemmälle ja pienemmät lähemmäksi pintaan.
  • Sipulin istutussyvyys on kaksi kertaa sipulin korkeus. Laita sipulikerrosten väliin multakerros. Yhdistele eri lajeja samaan ruukkuun pidemmän kukinta-ajan saavuttamiseksi.
  • Kastele multa hyvin istutuksen jälkeen ja siirrä astiat parvekkeella mahdollisimman viileään ja varjoisaan paikkaan juurtumaan. 
  • Pakkanen ei ole sipulikukille vaaraksi, sillä ne eivät ole kylmänarkoja. Astiassa sipuleilla ei kuitenkaan ole maan suojaa. Kylmä kulkeutuu astian sivuilta ja pohjasta ruukkuun, joten pakkaskausiksi ne kannattaa suojata. Voit peittää ne pahvilla tai pakkaspeitolla, varmista kuitenkin välillä, ettei mullan pinta pääse homehtumaan. Ilman kierron tulee olla kunnossa. Astiat voi talvettaa myös pimeässä kellarissa tai autotallissa, missä lämpötila on alle 10 astetta. Kastele astioita  hieman tarvittaessa, mutta muista, että liika märkyys mädättää sipulit.

Siirrä astian valoon ja lämpöön maaliskuulla tai aikaisemmin, jos versot ovat hyvässä kasvussa. Suojaa sipulien versot kovina pakkasöinä. Kastele kukinnan alkaessa. Jos versot venyvät, eivätkä pysy kunnolla pystyssä, leikkaa kukat sisälle maljakkoon.

Sipuli-istutus_pieni